Natuur weer vroeger in bloei

LELYSTAD • Wo 20 februari 2019 | 23:00 • Woensdag 20 februari 2019 | 23:00

Ondanks dat het nog winter is, wordt het de aankomende dagen 14 graden in onze provincie. Dat is 8 graden boven de normale temperatuur.

Weerman Robert de Vries noemt de hoge temperaturen "uitzonderlijk zacht voor de maand februari". Aan de andere kant is het ook niet vreemd dat het warmer is dan normaal. Het klimaat is al langer aan het opwarmen, maar sinds 1991 is het jaargemiddelde een graad hoger geworden. "Daardoor zie je dat de lente steeds eerder op gang komt", legt De Vries uit.

Ook de natuur reageert op de hogere temperaturen. Her en der zie je in de bermen al narcissen opbloeien en zelfs krokussen. Ook vogels zie je nu al volop. Boswachter Martine Dubois: "De koolmees is hartstikke vroeg en is al bezig een vrouw te versieren. En de pimpelmees is nu al een huisje aan het zoeken."

Het voorjaar komt al enkele jaren eerder. "Het is bijzonder en het is leuk", zegt Dubois. Maar dat komt volgens haar ook door de klimaatverandering "En die brengen we zelf teweeg. Het is ook een waarschuwing: Let op het milieu!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel