Geen subsidie meer voor Zwemvereniging Flevostar

ALMERE • Wo 20 februari 2019 | 23:10 • Woensdag 20 februari 2019 | 23:10

Zwemvereniging Flevostar in Almere krijgt geen subsidie meer van de gemeente. De vereniging verzorgt begeleid zwemmen voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. In 5 jaar tijd is de subsidie afgebouwd van 25.000 euro naar nul euro. Flevostar maakt zich grote zorgen of de club dan nog wel overeind kan blijven.

"Kinderen met een beperking kunnen niet naar een reguliere zwemles", zegt voorzitter Coenraad Vos. Ze hebben een-op-eenlessen nodig en die zijn voor veel gezinnen onbetaalbaar. Het zou verschrikkelijk jammer zijn als we niet meer zouden kunnen zwemmen met onze leden.

Flevostar
Flevostar is opgericht in 1984 met als doel sport toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. De vereniging huurt één maal per week een aantal uren zwembad Optisport in Muziekwijk af. Leden van Flevostar kunnen dan onder begeleiding van vrijwilligers zwemmen.

De gemeente heeft Flevostar tot 2013 gefinancierd middels een subsidie. ''Vanaf dat jaar heeft de gemeente de bijdrage afgebouwd'', zegt Vos. De voorzitter ontving deze week een brief van de gemeente dat de subsidie met ingang van dit jaar helemaal is stopgezet. "Onze deelnemers hebben vaak een smalle beurs. Ze kunnen een verhoging van de contributie niet betalen."

Zwemmers
Een van de zwemmers is Inge van Gils. Zij is gekluisterd aan een rolstoel. "Zwemmen is alles voor mij. Ik zou het heel erg vinden als ik zou moeten stoppen, want dat betekent dat ik mijn vrijheid kwijtraak."

Ook Jade is dol op de lessen. Het meisje heeft een vorm van autisme die het volgens haar vader Maarten de Wolff onmogelijk maakt om naar een gewone zwemles te gaan: "Jade krijgt hier alle tijd en begeleiding om informatie op te nemen. Hier leert ze echt zwemmen. Dat zou anders niet lukken." Wolff zegt dat hij een verhoging van de contributie best kan betalen: "Maar ik weet ook dat ik dan een van de weinigen ben."

"Er zijn bijzonder weinig verstandelijk beperkten met een dikke bankrekening", zegt voorzitter Coenraad Vos. Hij snapt dat de gemeente graag ziet dat verenigingen op eigen benen staan. "Maar ik hoop dat de wethouder het met ons eens is dat wij echt een uitzondering zijn." Vos heeft de gemeente inmiddels gevraagd het intrekken van de subsidie te heroverwegen. Hij hoopt wethouder Jaap Lodders binnenkort zelf te kunnen spreken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel