Geen subsidie meer voor Zwemvereniging Flevostar

ALMERE • Wo 20 februari 2019 | 23:10 • Woensdag 20 februari 2019 | 23:10

Zwemvereniging Flevostar in Almere krijgt geen subsidie meer van de gemeente. De vereniging verzorgt begeleid zwemmen voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking. In 5 jaar tijd is de subsidie afgebouwd van 25.000 euro naar nul euro. Flevostar maakt zich grote zorgen of de club dan nog wel overeind kan blijven.

"Kinderen met een beperking kunnen niet naar een reguliere zwemles", zegt voorzitter Coenraad Vos. Ze hebben een-op-eenlessen nodig en die zijn voor veel gezinnen onbetaalbaar. Het zou verschrikkelijk jammer zijn als we niet meer zouden kunnen zwemmen met onze leden.

Flevostar
Flevostar is opgericht in 1984 met als doel sport toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. De vereniging huurt één maal per week een aantal uren zwembad Optisport in Muziekwijk af. Leden van Flevostar kunnen dan onder begeleiding van vrijwilligers zwemmen.

De gemeente heeft Flevostar tot 2013 gefinancierd middels een subsidie. ''Vanaf dat jaar heeft de gemeente de bijdrage afgebouwd'', zegt Vos. De voorzitter ontving deze week een brief van de gemeente dat de subsidie met ingang van dit jaar helemaal is stopgezet. "Onze deelnemers hebben vaak een smalle beurs. Ze kunnen een verhoging van de contributie niet betalen."

Zwemmers
Een van de zwemmers is Inge van Gils. Zij is gekluisterd aan een rolstoel. "Zwemmen is alles voor mij. Ik zou het heel erg vinden als ik zou moeten stoppen, want dat betekent dat ik mijn vrijheid kwijtraak."

Ook Jade is dol op de lessen. Het meisje heeft een vorm van autisme die het volgens haar vader Maarten de Wolff onmogelijk maakt om naar een gewone zwemles te gaan: "Jade krijgt hier alle tijd en begeleiding om informatie op te nemen. Hier leert ze echt zwemmen. Dat zou anders niet lukken." Wolff zegt dat hij een verhoging van de contributie best kan betalen: "Maar ik weet ook dat ik dan een van de weinigen ben."

"Er zijn bijzonder weinig verstandelijk beperkten met een dikke bankrekening", zegt voorzitter Coenraad Vos. Hij snapt dat de gemeente graag ziet dat verenigingen op eigen benen staan. "Maar ik hoop dat de wethouder het met ons eens is dat wij echt een uitzondering zijn." Vos heeft de gemeente inmiddels gevraagd het intrekken van de subsidie te heroverwegen. Hij hoopt wethouder Jaap Lodders binnenkort zelf te kunnen spreken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (21)

 • Almeerder

    Wo 27 februari Woensdag 27 februari

  Hoe bestaat het dat collegepartijen als PvdA en GroenLinks hiermee instemmen? En maar lullen over inclusieve samenleving! Het wordt al met vrijwilligers gedaan en ze betalen al een eigen bijdrage. Schandalig dit!

  reageer
 • Bloemink F

    Za 23 februari Zaterdag 23 februari

  Helaas vind ik het altijd jammer dat mensen die zich zo inzetten, of te wel vrijwilligers en het bestuur, altijd het onderspit moeten delven onder mensen die het zgn altijd beter weten te vertellen, maar die je zelf helaas nooit aan de kant van het zwembad woensdagsavonds ziet staan om zijn” bijdrage “te leveren.
  Wanneer het nog mogelijk zou zijn om deze fantastische zwemclub “drijvende” te houden zou je onze voorzitter niet horen klagen.
  Ik ben zelf ex bestuurslid van deze prachtige liefdevolle vereniging geweest en weet wat er achter de schermen allemaal heeft plaatsgevonden om het hoofd boven water te houden.
  Naast dat het een zwemvereniging is, heeft deze vereniging ook een sociaal aspect nl “de saamhorigheid” op deze avond en “het plezier van het leven” ervaren. Ik hoop dat deze reacties geen discussie terweeg gaan brengen over zaken die niets met deze liefdevolle vereniging te maken hebben.
  Wanneer we het over een compliment geven hebben; dan zijn het wel de vrijwilligers en het bestuur van deze vereniging die dat verdienen.
  Elke woensdagavond wordt er geprobeerd om deze speciale doelgroep in onze samenleving, een echt gevoel van “erbij horen” te geven en gelukkig is dat al heel wat jaren gelukt.
  Ik hoop dat de gemeente wil inzien dat een subsidie zoals zij altijd hebben gegeven aan Flevostar heel belangrijk is voor het welzijn van deze doelgroep in onze maatschappij.

  reageer
 • Ramon

    Vr 22 februari Vrijdag 22 februari

  Er is nov 47.000 euro in kas welke de lokale omroep in 2018 niet heeft gebruikt. Mooi in te zetten voor onze gehandicapte medemens.

  reageer
 • Albert

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Beste Ronald,

  Dat zal een royale bijdrage van u zijn dan! Er zullen niet veel lezers zijn die uw reactie serieus zullen nemen...

  reageer
 • Zita

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Schandalig dat almere hier niet helpt. Dit is voor deze mensen zo belangrijk, en almere lijkt al blind te zijn voor alle problemen van deze doelgroep, en nu ook nog hun plezier wegnemen, intriest.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Albert

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  U heeft duidelijk geen Wajong- uitkering. Om u een idee te geven, het is veel minder dan een minimum inkomen. Deze mensen wonen vaak in een instelling en krijgen wat zakgeld. Ook hebben ze veelal te maken met hoge zorgkosten en eigen risico. Contributie is 60 euro of 90 als ze een begeleide meenemen daarnaast wordt er een entreeprijs voor het zwembad betaald. Een pittige prijs voor zeer kwetsbare mensen zonder budget. Flevostar heeft een bankrekening op hun website staan. Laten we een (klein) bedrag doneren lieve stadsgenoten!

  reageer
 • RonaldB

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Ook zijn zoon woont in een instelling en heeft een Wajoing-uitkering. Maar het is niet zo dat "ze wat zakgeld krijgen". Er blijft bij hem ruim voldoende over om en die 60 euro, én 1x zwemmen per week te betalen. De zwemlessen/uren zijn al goedkoper dan regulier. Zo'n pittige prijs is het niet, u kunt ook overdrijven, (aardige woordspeling bij dit onderwerp, ik kan zo bij de Redactie van OF).

  Daarnaast, ontslaat het feit dat hij in een instelling woont en een Wajong-uitkering mij als ouder er niet van bij te springen waar nodig. De hoge zorgkosten worden veelal volledig gedekt door de ziektekostenverzekering en de eigen bijd4age is 1x per jaar.
  Ja, hij heeft het niet breed, maar het kan ook erger gemaakt worden dan het is.
  Mijn zoon kan zwemmen, maar decsportlessen voor de jaarlijkse triatlon, de bioscoop, een keer uit eten, dierenpark enz.
  Ik denk dat er meer mensen zijn die NIET in een instelling wonen die het misschien wel slechter hebben.

 • Karel

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Maar Van Haven, u begrijpt het nog niet goed. Om de miljoenen verliezen nog enigszins te beperken zult u vanaf nu en in de komende jaren stelselmatig met belastingverhogingen te maken krijgen. Ook het beperken van subsidieverstrekking, zoals hierboven, hoort daar wat de gemeente betreft bij. We merken het al enkele jaren aan het soms schrikbarend achterstallige onderhoud en de grote groene kaalslag in geheel Almere. Allemaal bezuinigingen voor de bloemetjestentoonstelling. Dus ja, álles heeft met de Flopriade te maken.

  reageer
 • Van Haven

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Karel, natuurlijk begrijpt van Haven wat u bedoelt, maar om nog 3 jaar dat zelfde riedeltje te moeten lezen .... En van Haven woont al heel lang in Almere, dus weet ook dat er altijd financiële keuzes gemaakt moesten worden waar altijd een groep mensen de dupe van is geworden.

 • Thomas

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Het gaat over € 60 per jaar met dan binnenkort een tientje of twee PER JAAR erbij....

  Wat een onzin over 'mensen kunnen het niet meer betalen'.

  reageer
 • Joop Rigter.

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Als je heel weinig inkomen hebt is ook €.60 tot €.80 een hoop geld. Stel voor dat jij als beter bemiddelde, een paar van deze gezinnen voor dit voor jou luttele bedrag onder je hoede neemt.

 • Karel

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Natuurlijk, met het grootste gemak gaat er miljoenen naar de Flopriade en deze zo noodzakelijke zwemlessen voor gehandicapten zijn de dupe, niet de eerste trouwens. Zo sociaal is deze gemeente.

  reageer
 • Bert

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Ziek wordt je hiervan dus al deze partijen geen stem meer geven

  reageer
 • Walking dead

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Schandalig, weer de minder bedeelde mens de pineut. Maar ja, al het geld moet naar de Flopiade.

  reageer
 • Taxichauffeur

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  En weer zijn het de chronisch zieken die het moeten ontgelden, miljoenen worden er on de floriade gestopt maar een uurtje zwemmen per week met vrijwilligers kan niet meer, zij die dit besluit hebben genomen moeten zich diep schamen.

  reageer
 • As

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Wat een asociaal beleid van de gemeente, laat de zwakste in de samenleving maar barsten

  reageer
 • Ans

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Ik dacht dat deze coalitie een ‘inclusieve stad’ nastreefde, waar iedereen mee kan doen. Deze mensen buitenspel zetten, lijkt mij niet ‘inclusief’. Snel weer aan de slag met een subsidie waardoor deze vereniging weer hun goede werken voort kunnen zetten.

  reageer
 • Dr. Jake

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Dat is inclusief : Iedereen is op een of andere manier de klos van de flopriade. Als de ze niet zo korten en dus voortrekken dat discrimineer je de anderen.

 • Diana

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Weetje hoe Belangerijk dit is voor dit soort mensen. De spieren moeten in beweging blijven mits dit niet gebeurd gaat patiënt achteruit. Daarnaast mensen kunnen vaak meer in het water, Bijv deel van de dwarsleasie mensen ( ligt eraan hoe verlamt je bent) kunnen zelfs lopen in het water.. pak dit niet af van deze mensen dit is alles nog wat ze hebben!!!

  reageer
 • jan

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Dit gaat de gemeente meer geld kosten de ouders moeten dan naar de wmo toe gaan voor deze kosten of een PGB budget aanvragen kan hier in Lelystad ook.

  reageer
 • Yvon

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Ik vind dit schandalig en hoop dat de gemeente hier op terug komt. Wat ik niet lees is hoeveel subsidie deze vereniging kreeg ? Zullen geen miljoenen geweest zijn, maar slechts een bescheiden bijdrage. Misschien kan de gemeente Almere dit prima betalen vanuit de enorm gestegen gemeentelijke lasten ? Of wat reisjes of etentjes afzeggen? Als ze de onzinnige floriade stoppen houden ze miljoenen over.

  reageer
 • RonaldB

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Voordat je reageert is het aan te raden het artikel in zijn geheel te lezen en niet alleen de kop van dit artikel.
  Als je dat gedaan zou hebben, dan had je kunnen lezen in de 1e, vetgedrukte, alinea dat de club €25.000,= per jaar aan subsidie kreeg en dat dat vanaf 2013 in 5 jaar werd afgebouwd tot nul.

  Verder vraag ik mij af of de voorzitter nú pas aan de bel trekt, of direkt in 2013 al in contact is getreden met de gemeente.
  Is het eerste het geval, dan is het krokodillentranen huilen nu. Want 5 jaar geleden was hij er al van op de hoogte.
  Dan had hij ook jaarlijks de contributie een beetje kunnen verhogen, zodat de klap niet in 1x zo hard zou aankomen, zoals nu het geval zou zijn vlgs hem.

 • Van Haven

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Een dergelijke vereniging zou zijn subsidie moeten behouden. Zwemmen is vaak de enige sport die nog beoefend kan worden. Een deel van de leden zal terecht kunnen bij de Vereniging voor WarmWaterTherapie, die in de Vrijbuiter zwemt, maar dat zal zeker niet voor iedereen gelden.

  reageer
 • HK

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  De kop en de eerste zin van dit artikel zijn heerlijk! :-)))

  reageer
 • RonaldB

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Los van de inhoud, die natuurlijk bijzonder vervelend is, wil ik even de complimenten doen aan de redactie van Omroep Flevoland.
  Hoe inventief is men om niet alleen de kop van dit artikel, als wel de 1e zin van het artikel, volledig in overeenstemming met het lijdend voorwerp van het artikel te laten zijn.

  "Het water staat hen aan de lippen" en "nauwelijk het hoofd boven water kunnen houden" zijn natuurlijk geweldig gevonden bij een artikel over problemen bij een zwemclub.

  Redactie OF: complimenten en applaus👏👏👏

  reageer
 • Mike

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Al het geld moet naar de Floriade. Een en al ambtelijk wanbeleid...

  reageer
 • Van Haven

    Do 21 februari Donderdag 21 februari

  Kunnen we niet eens stoppen met bij elk onderwerp de Floriade aan te halen. Ook voordat er sprake was van de Floriade gebeurden dit soort dingen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert