Doelstelling gehaald: onderdak voor 107 statushouders

LELYSTAD • Za 23 februari 2019 | 10:58 • Zaterdag 23 februari 2019 | 10:58

De gemeente Lelystad heeft 107 statushouders gehuisvest in 2018 en daarmee haar doelstelling behaald, schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Maar nog niet alles loopt vlekkeloos, want er waren vertragingen. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) mag namelijk maar twaalf weken doen over het koppelen van een statushouder aan een gemeente en de huisvesting. En deze termijn werd vorig jaar in Lelystad maar drie keer gehaald.

Reden daarvoor is de huizenkrapte. Er kwamen bij de corporaties minder woningen vrij en huizen die wel beschikbaar waren, moesten vaak eerst opgeknapt worden.

Nieuw beleid
De gemeenteraad van Lelystad bepaalde eerder in een motie dat statushouders niet meer automatisch voorrang krijgen bij het toewijzen van een sociale huurwoning. Er wordt nu onderzocht hoe de statushouders toch aan een woning geholpen kunnen worden. Het dagelijks bestuur komt daar in de eerste helft van dit jaar op terug bij de raad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel