Urk nog altijd het duurst met woonlasten

FLEVOLAND • Vr 1 maart 2019 | 9:30 • Vrijdag 1 maart 2019 | 9:30

Urk is binnen de provincie nog altijd het duurste qua woonlasten. Dat blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Ze hebben daarvoor gekeken naar de gemiddelde onroerende zaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing.

Komend jaar liggen de woonlasten op Urk gemiddeld op ruim 928 euro voor een meerpersoonshuishouden. Al een aantal jaar staat de gemeente bovenaan de lijst, vooral door de hoge rioolheffing. Rioolbuizen gaan stuk doordat de grond verzakt, dus moet er veel vervangen worden.

Almere staat tweede, met gemiddeld 804 euro per jaar. Het grootste gedeelte van de kosten bestaat uit de afvalstoffenheffing van ruim 350 euro. Dronten is de goedkoopste gemeente in Flevoland. De totale woonlasten liggen daar op gemiddeld 687 euro per jaar.

In Zeewolde zijn de kosten het meest gestegen in vergelijking met 2018, met ruim 5 procent. Rioolheffing is in die gemeente bijna twintig procent goedkoper geworden, maar de afvalstoffenheffing en ozb zijn juist gestegen.

De duurste gemeente van Nederland is Bloemendaal, met 1330 euro per jaar. Giessenlanden was de grootste stijger. Daar namen de kosten met 23 procent toe ten opzichte van vorig jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel