Vlaggetjesdag tijdens Visserijdagen gaat niet door

URK • Di 5 maart 2019 | 11:00 • Dinsdag 5 maart 2019 | 11:00

Vlaggetjesdag, de afsluitende dag van de Visserijdagen op Urk gaat niet door. Het tweejaarlijkse evenement trekt normaal gesproken duizenden bezoekers. De organisatoren zeggen dat er te weinig enthousiasme is bij de Urker vissersvloot.

"Daar hebben ze momenteel natuurlijk andere zaken aan het hoofd," zegt Klaas-Jelle Koffeman van de Stichting Visserijdagen. "De Brexit gaat keihard inslaan. Het verbod op de puls - het elektrisch vissen - hakt er goed in. Dus ik snap het ergens ook wel dat de vloot zegt: van ons hoeft het niet." Toch is Koffeman teleurgesteld. "Ook in slechte tijden moet je je gewoon laten zien. Ik zeg maar zo: ook met een vlag halfstok kun je vlaggen!"

Geen reactie
De stichting vroeg de eigenaren van de circa 100 schepen tellende Urker vloot om steun en een bijdrage van 500 euro voor de organisatie van de dag. Slechts vier rederijen en een Belgische eigenaar reageerden positief. Twee eigenaren zegden af en de rest van de vloot, ruim 80 procent, reageerde niet.

"Dan moet je gewoon een conclusie trekken," zegt Koffeman. Van een communicatieprobleem kan volgens hem geen sprake zijn. Hij wijt gebrek aan interesse echt aan de tegenslagen waar de Urker vissers de laatste tijd mee te maken krijgen.

Laat je juist nu zien!
Volgens Koffeman was het goed geweest als het evenement toch was doorgegaan. "Je moet je laten zien aan het publiek wat jouw product moet kopen," zo zegt hij. De houding van de vissers begrijpt hij dan ook niet helemaal.

"Als de aardappelen één cent zijn dan gaat het Pieperfestival in Emmeloord gewoon door. Als er te veel regen is gevallen, dan gaat het Pieperfestival gewoon door. En dat hadden we hier op Urk ook moeten doen."

De organisatie benadrukt dat sommige andere activiteiten rond de Visserijdagen, waaronder de veiling van het eerste kistje Meischol, wel gewoon doorgaan. Vlaggetjesdag stond eigenlijk gepland voor zaterdag 1 juni.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel