'Boer moet wijken voor woningbouw en zonnepanelen'

FLEVOLAND • Di 5 maart 2019 | 20:16 • Dinsdag 5 maart 2019 | 20:16

Steeds meer landbouwgrond wordt de komende 25 jaar gebruikt voor woningbouw en bedrijven. Ook gaat akkerland ingezet worden voor zonnepanelen. Dat staat in het rapport 'Grond in Beweging' van het Kadaster en Wageningen Economic Research in opdracht van onder meer de provincie en Waterschap Zuiderzeeland.

Woensdag worden de conclusies van de onderzoekers aangeboden aan Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken.

Op dit moment is zo'n 70 procent van de grond in de provincie in gebruik bij boeren. Flevoland is belangrijk voor de voedselvoorziening. De landbouwgronden behoren qua opbrengst tot de besten van Europa, aldus de onderzoekers. Om deze reden is de boerengrond in Flevoland twee keer zo duur als in de rest van het land.

Wageningen Universiteit schrijft in het rapport dat Flevoland wel goed moet opletten op de bodemkwaliteit. Want veel grond wordt intensief gebruikt voor tuinbouw en bollenteelt. Dat put de bodem uit.

Nattere grond
Flevoland krijgt verder te maken met nattere gronden door meer neerslag en door het mogelijk verhogen van het grondwaterpeil. Bij Emmeloord en Almere is daarnaast sprake van bodemdaling. Verbouwen van aardappelen en graan wordt lastig. Boeren moeten volgens de onderzoekers overgaan op gewassen die veel water nodig hebben of veeteelt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel