LTO schrikt niet van verdwijnen landbouwgrond

FLEVOLAND • Wo 6 maart 2019 | 20:43 • Woensdag 6 maart 2019 | 20:43

Het feit dat er in Flevoland steeds meer landbouwgrond verdwijnt en gebruikt gaat worden voor woningen en bedrijven zorgt niet voor onrust bij Land- en Tuinbouw Organisatie LTO. Volgens LTO Noord is het een ontwikkeling die ze al geruime tijd zien aankomen.

In 2040 telt Flevoland zo'n tien procent minder landbouwgrond dan nu het geval is. Dat beeld schetsen onderzoekers van de Wageningen Universiteit en Het Kadaster. Hun rapport is woensdag in Zeewolde aangeboden aan staatssecretaris Raymond Knops.

Naast steden die uitbreiden is ook de komst van zonneparken een oorzaak van het afnemende percentage landbouwgrond.

Bodemdaling
Volgens LTO is het de komende jaren vooral de vraag hoe agrariërs om moeten gaan met bodemdaling. Ten zuidwesten van Emmeloord en in een groot gebied rond Almere daalt de bodem sneller dan gemiddeld. Daardoor is de grond een stuk natter. Dat heeft als gevolg dat het verbouwen van bepaalde gewassen lastiger wordt.

"Als je vroeger op het land stond en je keek naar beneden naar de drainpijp dan was dat 120 centimeter. Dat is nu nog maar 80 centimeter," zegt Arnold Michielsen van LTO Noord. Bodemdaling tegenhouden is niet te doen, maar vertragen is wellicht wel mogelijk zegt Michielsen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel