6 jaar cel geëist voor drugssmokkel naar Engeland

ALMERE • Di 12 maart 2019 | 21:00 • Dinsdag 12 maart 2019 | 21:00

Het OM heeft 6 jaar cel geëist tegen de 47-jarige J. de A. uit Almere voor drugssmokkel. Die eis was te horen bij het gerechtshof in Arnhem, in hoger beroep. De A. was volgens justitie in 2015 'een belangrijke schakel' in de smokkel van honderden kilo’s cocaïne en heroïne naar Engeland. Daarmee zou 200 miljoen euro verdiend zijn.

Het 'brein achter de criminele organisatie', de 32-jarige D.H. uit Amersfoort, hoorde 9 jaar cel tegen zich eisen. Het zijn dezelfde straffen als ze in 2016 bij de rechtbank in Utrecht kregen opgelegd. De A. ging tegen die straf in beroep, omdat hij ontkent dat hij iets van de smokkel afwist.

Stalen rol
Hij was de eigenaar van een loods in Barneveld en had een internationale transportvergunning. De Almeerder zou in september 2014 benaderd zijn door H. en door een Engelse chauffeur, die samen een truck met oplegger hadden. Daarin vervoerden ze een rol staal van ongeveer 18.000 kilo. De drugs werden daarin verborgen, zodat die ongezien bleven in een scanner.

Volgen en afluisteren
De truck met de stalen rol werd vervolgens tientallen keren op de boot naar Engeland gezet, totdat de politie een tip kreeg. Die ging de wagen volgen en luisterde de telefoons van zeven verdachten af.

Op 10 november deed de politie een inval in de loods van De A. en vond ongeveer zestig kilo cocaïne in de stalen rol. De verdachte uit Almere ging in hoger beroep, omdat hij zegt dat hij alleen maar de administratie van zijn vervoersbedrijf deed. Van het laden van drugs zou hij niks afweten. Maar volgens de berekeningen van het hof vroeg hij zo weinig voor het transport dat hij op elke rit zou moeten toeleggen.

Miljoenen euro's
Volgens het OM heeft de bende 86 transporten uitgevoerd, waarbij tussen de 360 en 540 kilo harddrugs zijn gesmokkeld. De waarde daarvan overstijgt de 200 miljoen euro. Het openbaar ministerie heeft uitgerekend dat de hoofdverdachte bijna 4,4 miljoen euro moet terugbetalen aan illegaal gemaakte winst. De man uit Almere moet 107.000 euro terugbetalen.

Omvangrijke zaak
Daarnaast waren er nog vier verdachten in hoger beroep gegaan tegen de veroordeling voor hun rol in de criminele organisatie. Het gerechtshof neemt lang de tijd om over de omvangrijke zaak na te denken. Op 24 april zijn de uitspraken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel