"Plan randmeer Noordoostpolder moet weer op tafel"

NOORDOOSTPOLDER • Wo 13 maart 2019 | 15:56 • Woensdag 13 maart 2019 | 15:56

Het plan voor de aanleg van een randmeer tussen Noordoostpolder, Friesland en Overijssel moet weer op tafel. Zo'n meer zou een versnelde bodemdaling tegen kunnen gaan. Dat zei Ruud van Amstel namens de waterschapspartij O.P.A. tijdens een discussie woensdagmiddag in de studio van Omroep Flevoland over de verkiezingen.

In 2009 is uitgebreid onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van Zuyderzeerand. Dat gebeurde in opdracht van de provincie Flevoland en de gemeenten Noordoostpolder, Lemsterland en Steenwijkerland. Adviesbureau BVR concludeerde toen dat de aanleg daarvan te duur zou worden. Aan de hand van het onderzoek besloot de provincie het idee voor een nieuw randmeer te laten varen.

O.P.A. wil het plan weer bespreekbaar maken omdat volgens deze partij het waterpeil in Noordoostpolder dan beter te regelen is. Ten zuidwesten van Emmeloord daalt de bodem sneller dan gemiddeld. Daardoor is de grond een stuk natter. Dat heeft tot gevolg dat het verbouwen van bepaalde gewassen lastiger wordt. Met de aanleg van een randmeer wordt het afvoeren van grondwater gemakkelijker. Bovendien biedt het grote kansen op het gebied van recreatie.

Theo Hogendoorn van Werk aan Water heeft met zijn partij nog niet nagedacht over een randmeer. Volgens hem is een randmeer een oplossing voor de langere termijn. "We moeten zorgen dat de boeren nu goede grond hebben om op te telen", aldus Hogendoorn.

Meer nieuws over de verkiezingen vind je op Flevoland Kiest.

Bekijk het hele debat:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel