Massapsycholoog noemt oproer normaal menselijk gedrag

URK • Do 14 maart 2019 | 11:35 • Donderdag 14 maart 2019 | 11:35

Het massale oproer van jongeren maandagavond op Urk was normaal menselijk gedrag. Dat zegt massapsycholoog Hans van de Sande. Volgens hem is het logisch dat in een gesloten gemeenschap, zoals Urk, mensen voor elkaar opkomen.

Op Urk waren maandag ongeregeldheden vanwege een ruzie tussen twee jongens op WhatsApp. Het onderwerp van de onenigheid was waarschijnlijk de vriendin van één van de twee. Uiteindelijk gingen rond de honderd jongeren de straat op. Daarbij drongen enkele jongeren het ouderlijk huis binnen van één van de twee ruziemakers. Zijn moeder raakte daarbij gewond.

"Zolang de mensheid bestaat doen we dit al", legt Van de Sande uit. "Denk aan de ruzies tussen stammen of rivaliserende dorpen die elkaar op de kermis uitlokken tot vechten." Als iemand volgens een gemeenschap buiten de normen en waarden valt, hoort die persoon er volgens Van de Sande 'niet bij'. De gemeenschap kan zich dan tegen die persoon richten.

"Zolang de mensheid bestaat doen we dit al. Denk aan de ruzies tussen stammen of rivaliserende dorpen"

— Hans van de Sande, massapsycholoog

De ongeregeldheden in het dorp deze week werden vooral aangestuurd via de sociale media. Van der Sande denkt dat het ook zonder contact via internet zo uit de hand was gelopen. "In kleine gemeenschappen heb je geen sociale media nodig. Vroeger trommelden mensen elkaar ook op", legt hij uit.

De massapsycholoog denkt dat er niet snel iets zal veranderen rondom het gedrag zoals dat op Urk te zien is geweest. "Het zit in de mens om zo te reageren, we zullen niet veranderen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel