Meer dan de helft basisscholen dicht vanwege staking

FLEVOLAND • Vr 15 maart 2019 | 6:09 • Vrijdag 15 maart 2019 | 6:09

Meer dan de helft van de basisscholen in de provincie is vrijdag gesloten wegens de landelijke onderwijsstaking. Van de 206 basisscholen in Flevoland zijn er 119 gesloten. Opvallend is dat in Lelystad en Almere het overgrote deel van de scholen in het basisonderwijs dicht is. In Noordoostpolder en op Urk zijn juist bijna alle scholen open. Dit blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland langs alle scholen in de provincie. Twee scholen waren al dicht vanwege een studiedag.

Vrijdag is er een grote manifestatie op het Malieveld in Den Haag. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft de staking afgekondigd vanwege hoge werkdruk, achterblijvende salarissen, kortingen op de financiering en personeelstekorten. Tot nu toe wil het kabinet niet extra investeren in het onderwijs, aldus de AOb.

Niet alle scholen die vorige keer meededen aan de staking, doen nu weer mee. Enkele vinden dat ze ouders niet nog een keer kunnen belasten door weer een dag dicht te zijn. Ook zijn er scholen die vinden dat de onderhandelingen eerst afgewacht moeten worden met het kabinet. En enkele scholen vinden staken niet het juiste middel.

Middelbare scholen
De middelbare scholen in de provincie zijn vrijwel allemaal open. Alleen enkele scholen van Eduvier zijn gesloten. Dat geldt ook voor De Zevenster in Lelystad. Dit is een school voor speciaal voortgezet onderwijs. Alle overige middelbare scholen in Flevoland zijn gewoon open. Van het Ichthus College in Dronten is het niet bekend.

MBO & HBO
Deze keer is ook het hoger onderwijs opgeroepen om mee te staken. Omroep Flevoland heeft ook alle MBO- en HBO-scholen in de provincie gebeld. Deze zijn allemaal open. Docenten hebben zelf de keuze gekregen om te staken. Een enkeling maakt hier gebruik van.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (18)

 • Max

    Za 16 maart Zaterdag 16 maart

  Niet te geloven!!! Dat er nu nog steeds mensen zijn die de problemen in het onderwijs niet zien. Tjongejongejonge!!! Die keihard werkende leerkrachten trekken aan de noodrem, in eerste instantie omdat ze zien dat het onderwijs onderuit gaat door allerhande overheidsregelingen en asociale ouders (dus kinderen). Het gaat om onze kinderen! Het gaat hun niet om zichzelf. Wakker worden en steun ze! Ouders staak mee inplaats van te mutsen over niet een dag eerder op vakantie mogen (wat ook een overheidsregeling is!!!!)

  reageer
 • Gebruiker

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Willemsen

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Laat nou eens een docent(e) precies aangeven waar die werkdruk precies zit. En dan bedoel ik een docent(e) van het primair onderwijs. Ik weet dat een rapport tegenwoordig bestaat uit een groot verhalenboek. Ook hoor ik dat dit niet perse verplicht is. Dus waarom zoiets dan doen? Voorts hoef je nauwelijks meer iets op het bord te schrijven; alle leerstof komt op grote schermen. Als je een paar jaar in een klas lesgeeft, mag je toch verwachten dat je enigszins op de automatische piloot les kunt geven. En ja je hebt nog wat van die vervelende kinderen; had je vroeger ook. Maar nu hebben die kinderen alle soorten van afkortingen meegekregen. Kan je natuurlijk goed gebruiken om te laten zien hoe zwaar je het wel niet hebt. Een beetje docent(e) maakte vroeger een vervelend kind snel duidelijk wat de grenzen waren. Vaak was daardoor ook het gedrag van dat kind bijgesteld. En de docent(e) werd bij meneer of mevrouw aangesproken en niet met de voornaam. Lijkt weinig doch je zorgt er wel voor dat er een goede afstand komt tussen docent(e) en kind. Helaas weet ik niet wat het loon was van die docenten toentertijd, doch absoluut niet meer dan wat men nu toegeschoven krijgt. Dus docent(e) geef nu duidelijk en gedetailleerd aan waar alle pijnpunten zitten waardoor wat duidelijker wordt waar die werkdruk zit.

  reageer
 • Leraar

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Dat hebben we al zo vaak gedaan. Alleen worden de problemen niet opgelost. In de huidige situatie zijn er twee groepen verliezers, namelijk de leerlingen zijn de dupe omdat door de werkdruk zij niet de aandacht kunnen krijgen die ze nodig hebbenen de leerkrachten omdat deze buiten de schooluren nog ongeveer dezelfde hoeveelheid tijd bezig zijn om rapporten te maken, administratie bijwerken, proefwerken nakijken, vergaderen, les voorbereiding en bijscholing. Een gimmiddelde werkweek bedraagt voor mij 70 uur per week, dat is lesgeven en alle bijkomende taken. Ik doe het graag voor de kinderen in de klas, maar door de werkdruk kan ik niet elk kind de aandacht geven die het nodig heeft.

 • Poldermens

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Dat is al lang gedaan. En zo lang u er geen invloed op uit kunt oefenen hebben we er niet veel aan om dat gedetailleerd en duidelijk aan u uit te leggen. Wilt u het echt graag weten dan mag u gerust een maanden mee lopen hoor.

 • Anoniem

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Is allang bij de bonden bekend ;)

 • Sjaak

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Werkdruk hou op zeg.

  reageer
 • Flevo

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Dom commentaar, hou op, zeg.

 • Mientje

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Speciaal onderwijs terug op eigen scholen, minder ouders die zich overal mee bemoeien,lezen,rekenen,taal en schrijven .
  Minder adiministratie om alles bij te houden en als laatst niet zo zeuren over het loon,dit is zeker niet slecht en anders volle werkweek werken.
  Dan zijn de problemen opgelost wat betreft leraren tekort!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jb

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  In urk staken ook leraren

  reageer
 • Annie

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  In het bericht wordt gesproken over VSO Zevenster, maar beter is:SO-VSO de Zevenster. Staking staat teveel in het licht van salarissen, het gaat echter om meer. De werkdruk is hoog, omdat passend onderwijs in de praktijk voor alle onderwijsvormen een verzwaarde last is. Meer salaris maakt dit niet minder zwaar. Gelden inzetten voor realiseren van maatwerk daar waar haar het hoort. De administratieve last, de inzet van expertise op nalopen of proces goed is gegaan, duidt op wantrouwen. Medewerkers in het onderwijs kiezen voor werken met kinderen, overdragen van kennis vanuit pedagogisch en didactisch oogpunt. Een ieder doet er toe binnen het team werkzaam op een school, niet alleen de leerkracht/docent, maar ook het onderwijsondersteunend personeel. Dagelijkse het onderwijsprogramma verzorgen doe je samen, de basis op orde houden vraagt om investering en dit is wat door de huidige politiek onderschat wordt. Dat daar voor gestaakt wordt , alle begrip, want om de kinderen voor te bereiden op de toekomst met modern lesmateriaal en docenten met kennis van nu is meer dan alleen je les draaien. Achter de schermen wordt er na schooltijd en in vakantieweken meer gedaan, dan zichtbaar is voor de externen. Respect voor alle beroepen is aan de orde, zo ook voor het werken in onderwijs.

  reageer
 • Espel

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Gelukkig lopen de scholen boven de ketelbrug de hype niet achterna

  reageer
 • Tim

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Rutte luistert toch niet naar het volk.

  Daarom kan je woensdag het kabinet dat bezuinigd op het onderwijs en zorg wegstemmen!

  reageer
 • Poldermens

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Oh, is hij nu ook al minister van onderwijs 😂

 • Gerard

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Je kunt ook gewoon gaan lesgeven dat vermindert de werkdruk in plaats van te gaan staken. Geen wonder dat ze klagen of teveel werkdruk

  reageer
 • R.E.

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  De druk op leerkrachten en met name op dit moment ook directies van scholen in Flevoland om de juiste mensen te vinden om überhaupt les te kunnen geven is hoog. Ik begrijp vanuit deze achtergrond een staking wel.

  De staking "vanwege hoge werkdruk, achterblijvende salarissen, kortingen op de financiering en personeelstekorten. Tot nu toe wil het kabinet niet extra investeren in het onderwijs, aldus de AOb" komt bij mij over als niet weten wat je wilt en waar je naar toe wil. Zo'n brede, algemene boodschap omzetten in acties, zeker nadat je al een flinke bak geld gekregen hebt vind ik niet erg resultaatgericht. Dan kom je altijd uit bij afspraken en een 'beetje geld extra'. Dat is volgens mij niet hetgeen je wilt bereiken.

  reageer
 • Froukje

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Volgens mij weet dus schijnbaar niemand dat de salarissen van leraren 2 x zoveel is als bv emand in de zorg.
  Ga maar eens op onderzoek uit.
  Ipv alles napraten.
  Deze baan is echt goed betaald.
  Begrijp dus niet waarom dit steeds weer een punt is voor de staking.
  Er moeten alleen meer leraren komen.
  Daarnaast moet zeker de klas kleiner en kinderen met een rugzak naar speciaal onderwijs.
  Kinderen die "niets" mankeren krijgen hierdoor vaak veel minder aandacht, omdat er te veel tijd wordt besteedt aan kinderen die veel meer ondersteuning nodig hebben.

  reageer
 • Jessie

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  En ook nog dit: mijn dochter werd op het reguliere onderwijs aan haar lot overgelaten op de Polygoon. Ze zat meer op de gang dan in de klas. Nee dat is lekket extra aandacht geven. Dit was ook zo’n lerares die liever haar tijd aan de hoogbegaafden wilde geven en de kinderen die niet zo goed mee konden komen die mochten het met een klasseassistent doen, die nog in haat opleiding zat. Gelukkig hebben de ouders daar een stokje voor gestoken. Je staat in de klas voor alle kinderen en niet alleen de slimme. Daarna haar zelf naar speciaal onderwijs gedaan en nu studeerd ze. Dankzij de inzet van speciaal onderwijs. Dus ha dit moet gewoon weer terug komen. Beter voor het kind. Sinds het passend onderwijs zitten er veel kinderen thuis. Want als ze weten dat dit een zorgenkind is worden ze toch cask geweigerd terwijl dit niet mag

 • Jessie

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Goed betaald? Laat je nakijken, buiten de schooluren moeten ze nog behoorlijk wat uren in nakijken en administratief werk doen en verslagen over de kinderen maken. Dat wordt NIET BETAALD. Schande.

 • eef

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Grotendeel eens met u..
  Een ervaren leerkracht (leraren zijn de middelbare scholen)krijgt ruim 2500 netto in de maand plus extras zoals 13 de maand en dat kan oplopen omdat je kan groeien naar de B schaal enz( deze mensen doen het zelfde werk maar worden voorgetrokken en meer betaald).
  Leerkrachten genoeg maar die moesten weg en ik ken tientallen die depressief thuis zitten!
  Kleinere klassen maakt niet veel uit, of wij nu 20 of 30 hebben dat kan best en geen probleem..

 • R.E.

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Goh, 'goed' betaald is een relatief begrip. Ze verdienen weer ongeveer de helft minder dan iemand in het bedrijfsleven die een afdeling van 25 kinderen onder zich heeft ;-) .

  Verder volledig eens. Meer goede leerkrachten zijn zeker nodig!

 • Elly

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  School wordt veel te vaak gezien gezien als"veredelde opvang". Ouders blijven de eerst verantwoordelijke voor hun kinderen. Onderwijzers hebben net zoveel recht om te staken als iedere andere werknemer.

  reageer
 • Menske

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  En dat terwijl OF ook terug naar de schoolbanken moet. Ze schrijven nog steeds op Urk. In plaats van in Urk.

  reageer
 • Jessie

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Hou daar nu eens mee op. Het is OP Urk. Dat heeft nog net het Eiland te maken. Men zegt ook nig steeds OP Goeree Overvlakee.

 • Karin

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Als jij je kind een dagje thuis wil houden om op vakantie te gaan is er een probleem maar als de school wil staken moeten de kinderen naar huis en ouders extra opvang kosten maken! Dit is echt belachelijk!

  reageer
 • Jessie

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Inderdaad Berg, je hebt scholen in Nederland, waar je zelf je vakanties in kan plannen. Dan moet je je kinderen maar op xo’n school doen. Moet je wel helaad verhuizen. 🤗

 • Berg

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Yvon,
  En een paar uurtjes wordt een dagje,
  En vervolgens 2dagjes, 3 dagjes een hele week enz.
  Het is gewoon wetgeving.
  Het zal een zooitje worden als ouders gaan bepalen wanneer er op vakantie kan worden gegaan.
  Gewoon keihard controleren en meteen beboeten.
  We gaan het ook niet goedvinden om;
  Een klein beetje door rood rijden.
  Een klein stukje zwartrijden.
  Een uurtje niet betalen bij betaald parkeren.
  Enz enz.

 • dusdat

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Ik heb medelijden met de scholen die jullie als ouders hebben.

 • Yvon

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Helemaal waar hoor Karin en nee Frits niks verwen samenleving. Klaarblijkelijk is er vandaag geen leerplicht ? En inderdaad de laatste dagen voor de zomervakantie wordt er weinig tot niets gedaan en op de dag voor vakantie helemaaal niets. Wil je dan op vrijdagochtend graag voor de file uit op vakantie en dan gaat het meestal maar om een paar uurtjes dan wordt er moeilijk gedaan en als je het toch doet staat de leerplichtambtenaar klaar om je een boete per kind te geven, die niet misselijk is. Misschien moeten we de leerkrachten nu per kind een boete geven??

 • pieter de oude

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Ze pushen om op het Maliveld te gaan demonstreren,
  dan is het onderwijs ook niet meer belangrijk.

 • Frits

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Karin, u leeft te veel in een verwen samenleving.

 • Ben

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Klopt. Wij kregen op de laatste dag voor de vakantie (vrijdag) ook geen toestemming om eerder op vakantie te gaan. Ging om 3 uurtjes. Ze doen die dag niks behalve vertellen wat ze in de vakantie gaan doen en hun laadje leegmaken en buitenspelen.

 • Dieuwko

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Ik wens ze succes bij hun staking en dat ze maar snel resultaat mogen hebben. Overbelaste en onderbetaalde onderwijzers zijn in niemands belang.

  reageer
 • Jessie

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Heel veel scholen zijn er achter gekomen dat dit niet werkt, was pas op het nieuws en willen iets anders gasn doen zodat de kinderen en de ouders er geen last van hebben. Ik ben zeker voorstander van een veel beter salaris en verminderde werkdruk. Ook vind ik dat het passend onderwijs weg moet en gewoon de kinderen met speciale aandacht weer terug kunnen naar het speciaal onderwijs. Heb twee kinderen daar gehad, omdat ze totaal ondersneeuwde in het regulier onderwijs omdat de docent gewoon geen tijd heeft voor mijn kinderen, ook al deed zij stinkend haar best, ze heeft nog meer kinderen in haar klas. Ik hoop echt dat ze dit gaan terugdraaien. Speciaal onderwijs is net als gewoon ondersijs, alleen kleine klasjes en meer aandacht voor het kind. Nu studeren ze beide. Daar ben ik trots op.

  reageer
 • Jessie

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Inderdaad Berg, heb wel eens Pabostudenten gesproken. Ze krijgen maar ongeveer 6 weken les over deze kinderen en dat is het dan. Mensen van speciaal onderwijs zijn hiervoor verder gaan leren en weten goed met deze kinderen om te gaan.

 • Berg

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Geen dank,
  Sterker nog,
  Voor speciaal onderwijs hebben de leerkrachten extra moeten doorleren om de bevoegdheden te krijgen om dit te kunnen doen.
  Dat hebben gewone leerkrachten niet gedaan en zijn dus niet gekwalificeerd.
  Maar door ordinaire bezuinigingen krijgen ze het wel op hun bordje gegooid.

 • Jessie

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Dank je wel Berg dat je get begrijpt.

 • Berg

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Precies

 • Beans

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Enkele vinden dat ‘ouders niet nogmaals kunt belasten’. Hoezo worden de ouders met een staking belast? Als men het op tijd aankondigt dan zal het allemaal vast nog wel meevallen.

  reageer
 • MKM

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Inderdaad, in die zin niet heel anders dan een studiedag of een kind die een dagje thuis is vanwege ziekte.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert