Meer dan de helft basisscholen dicht vanwege staking

FLEVOLAND • Vr 15 maart 2019 | 6:09 • Vrijdag 15 maart 2019 | 6:09

Meer dan de helft van de basisscholen in de provincie is vrijdag gesloten wegens de landelijke onderwijsstaking. Van de 206 basisscholen in Flevoland zijn er 119 gesloten. Opvallend is dat in Lelystad en Almere het overgrote deel van de scholen in het basisonderwijs dicht is. In Noordoostpolder en op Urk zijn juist bijna alle scholen open. Dit blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland langs alle scholen in de provincie. Twee scholen waren al dicht vanwege een studiedag.

Vrijdag is er een grote manifestatie op het Malieveld in Den Haag. De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft de staking afgekondigd vanwege hoge werkdruk, achterblijvende salarissen, kortingen op de financiering en personeelstekorten. Tot nu toe wil het kabinet niet extra investeren in het onderwijs, aldus de AOb.

Niet alle scholen die vorige keer meededen aan de staking, doen nu weer mee. Enkele vinden dat ze ouders niet nog een keer kunnen belasten door weer een dag dicht te zijn. Ook zijn er scholen die vinden dat de onderhandelingen eerst afgewacht moeten worden met het kabinet. En enkele scholen vinden staken niet het juiste middel.

Middelbare scholen
De middelbare scholen in de provincie zijn vrijwel allemaal open. Alleen enkele scholen van Eduvier zijn gesloten. Dat geldt ook voor De Zevenster in Lelystad. Dit is een school voor speciaal voortgezet onderwijs. Alle overige middelbare scholen in Flevoland zijn gewoon open. Van het Ichthus College in Dronten is het niet bekend.

MBO & HBO
Deze keer is ook het hoger onderwijs opgeroepen om mee te staken. Omroep Flevoland heeft ook alle MBO- en HBO-scholen in de provincie gebeld. Deze zijn allemaal open. Docenten hebben zelf de keuze gekregen om te staken. Een enkeling maakt hier gebruik van.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel