Jongeren in Lelystad: 'Delen platgooien en opnieuw opbouwen'

LELYSTAD • Vr 15 maart 2019 | 11:45 • Vrijdag 15 maart 2019 | 11:45

Voelen de Flevolandse jongeren zich verbonden met hun woonplaats? Zien ze zichzelf hier later nog wonen, of willen ze het liefst zo snel mogelijk weg? Wat maakt dat ze wel of niet trots zijn en wat voor dingen zouden ze graag veranderd willen zien in hun gemeente?In de videoreeks De Stem Van interviewt Marit Severijnse jongeren uit de verschillende gemeenten van Flevoland om daar antwoord op te krijgen.

Marit heeft het afgelopen halfjaar onderzoek gedaan naar jongeren en hun stemgedrag. Jongeren vinden politiek een ver van hun bed show, zo blijkt uit het onderzoek. Zij voelen zich niet aangesproken door de thema’s die aan bod komen. "Daarom heb ik in mijn video’s onderwerpen behandeld die zij wel belangrijk vinden", zegt Marit hierover.

Vandaag zie je hoe de jongeren in Lelystad denken over hun woonplaats.

Weet je nog niet op welke partij je moet stemmen? Dan kun je een stemhulp gebruiken, zoals de Stemwijzer en MijnStem. Voor alle informatie over de verkiezingen kun je kijken op de pagina van Flevoland Kiest.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (6)

 • Danny

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Er gebeurd genoeg in Lelystad, je moet alleen je ogen even open doen.

  reageer
 • Ellnie

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Mijn zoon is voor zijn studie in Utrecht gaan wonen. Hij komt niet meer terug naar Flevoland, tenminste niet zolang er geen huurwoning te vinden is voor een normale prijs. Sociale huurwoningen zijn er toch niet te krijgen. Dit is wel een goede manier om van de wachtlijsten voor sociale woningbouw af te komen Flevoland...

  reageer
 • Cees

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  In Utrecht staan er natuurlijk heel veel sociale huurwoningen leeg, waar je zo in kunt...

 • Ayke

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Wat ik daar nog aan kan toevoegen is dat de prijzen van huurwoningen belachelijk duur zijn, Lelystad valt daardoor niet aan te raden want al met al, qua kosten en qua huizen, is het het niet waard om de overstap naar Lelystad te maken, want je krijgt het er niet voor terug.

  reageer
 • Ayke

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Ik kan me maar al te goed in deze mensen vinden, Lelystad is heel potentieel, maar er moet echt leven in de stad geblazen worden. Pas als het stadshart ook echt als centrum fungeert, krijgen ook wij een bruisende stad. Persoonlijk denk ik dat er (zoals bijv. in Almere of andere grotere steden) meer te doen moet zijn in het centrum, van activiteiten tot winkelgelegenheden. Wanneer een aantal grote winkelketens en uitgaansgelegenheden aangetrokken worden naar Lelystad zullen de lelystedelingen ook minder de behoefte hebben om dit te zoeken in andere steden.

  reageer
 • Cees

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Tja, dan zal er eerst een kritische massa moeten ontstaan. Lelystad moet veel meer verdichten rond het centrum. Eengezinswijkjes als Hanzepark en Parkwijk helpen daar totaal niet bij. Er moeten gewoon duizenden woningen bij op korte loopafstand van het stadshart, voor zowel jong als oud. Dan krijg je reuring. Het centrale deel van Lelystad moet veel stedelijker.

 • CB

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Zag ik het nu goed? Staat iemand voor een winkel in Dronten commentaar te leveren op Lelystad?

  reageer
 • lex

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  U heeft gelijk, hij zegt dat hij in Lelystad woont

 • laat alle reacties zien
 • De Vries

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Sloop de oude wijken met huurwoningen en plaats daar mooie betaalbare rijtjeshuizen voor in de plaats. Zonder voortuin en een kleine achtertuin en gewoon recht toe recht aan, dat is voor mensen met een klein inkomen tenminste te onderhouden. Als ze het willen onderhouden. Kijk maar eens naar het huurgedeelte van de Jol. Schandalig, al die rommelige tuinen. Ziet er niet uit. Waarom hebben de mensen met een koopwoning bijna altijd een verzorgde tuin? Of komt dat door andere instelling?

  reageer
 • Cees

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Sander, delen van de Zuiderzeewijk, Schans/Meent/Veste, Kempenaar en Horst zijn ook niet om aan te zien. Smalle straten, verpauperde huizen. Daar mist niemand wat aan. In de Atolwijk zijn ook prima stukken, zoals de Hofstede, Buitenplaats, Bongerd.

 • Sander

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Eeehmmm, nee dankje? Tenzij ze het in de jaren 80-ish stedenbouwkundige stijl kunnen opbouwen. Maar als ze dingen platgooien en er nieuwbouw neerzetten in een stijl zoals ze dat in Almere doen, dan nee dankje, lol ik woon met een reden in Lelystad i.p.v Almere of andere ghettovoorsteden van Amsterdam.
  Wijken zoals het karveel, schouw, gondel, tjalk, schoener, archipel, etc zijn echt fijne wijken. Juist omdat ze ouder zijn, in de tegenwoordige stedenbouw zie je heel veel recht toe recht aan wijken. Wijken met straten die -voor het gevoel- kilometers lang zijn zonder bochten of enige speelse patronen wat de plaatsing van woningen betreft. En toegegeven, Lelystad heeft ook een paar van die plekken, maar een stuk minder dan Almere.

  De enige wijk die van mij platgegooid mag worden is de atolwijk.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert