BNNVARA staat achter column Elfie Tromp

URK • Vr 15 maart 2019 | 16:44 • Vrijdag 15 maart 2019 | 16:44

BNNVARA staat achter de column die Elfie Tromp schreef over Urk. De omroep begrijpt dat de column discussie oproept, maar zegt dat er geen juridische grenzen zijn overschreden. Tromp stelde op Radio 1 voor het voormalige eiland terug te geven aan de zee.

Burgemeester Pieter van Maaren van Urk is in gesprek met het Openbaar Ministerie over de juridische mogelijkheden tegen de uitspraken. BNNVARA zegt de uitkomst hiervan met vertrouwen tegemoet te zien.

''Onze columniste zet in haar column de ongeregeldheden in Urk in scherpe bewoordingen neer en zij gebruikt pittige metaforen. Dat mag echter in een column, zeker wanneer die aansluit bij een kwestie die onderwerp is van maatschappelijk debat. De maker heeft in zo’n publicatie immers een grote mate van vrijheid'', aldus een woordvoerder van BNNVARA. Tromp zelf was niet in de gelegenheid om commentaar te geven.

Het OM gaat de column van Tromp onderzoeken:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (34)

 • Luppien

    Zo 17 maart Zondag 17 maart

  Ze zijn zeker het jaar 1953 vergeten toen er inderdaad een groot deel van Nederland onderliep met veel doden. Walgelijk dat zij dit goedkeuren.
  Ze zijn per saldo geen haar beter dan die opgeschoten jeugd, want ze vinden het verdrinken van duizenden mensen wel best.

  reageer
 • joop

    Za 16 maart Zaterdag 16 maart

  Geert Wilders staat ook terecht voor de z.g. marokanen uitspraak, ik zie niet in wat het verschil is bij deze uitspraken.
  Dus ook vervolgen.

  reageer
 • wiem

    Za 16 maart Zaterdag 16 maart

  Ik ben erg voor de vrijheid van meningsuiting. Dus ook als het kwetsend is. Maar ......dan ook flink zijn. En niet piepen als er eens iets vergelijkbaars komt maar dan met "Marokko" in plaats van Urk. Ben benieuwd hoe de politiek correcte elite van BNN VARA dan zou reageren. Denk dat de dubbele moraal aldaar dan woorden als haat, opruiing en racisme zou roeptoeteren...Leuk om hen hier een reactie op te vragen.

  NB Heb iets dergelijks al eerder ingezonden, maar lijkt erop alsof die niet door de ballottage is gekomen...als dat zo is...laat u me even weten waarom niet... is toch niet onfatsoenlijk? Hoogstens ongemakkelijk..maar ja... .

  reageer
 • Hendrik de vries

    Za 16 maart Zaterdag 16 maart

  Deze elfie moet vervolgd worden :
  Waarom ?
  Het is opruiing tegen een bepaalde bevolkings groep.
  Dat mag niet,omdat het scanderende reacties oproept en tevens haatzaaiende conflicten,met Mogelyk gewelddadige conflicten als gevolg.
  Moest elfie zoiets tegen een bepaald persoon hebben gedaan ,was het nog mening van uiting.
  Een gepaste straf voor deze vrouw is rechtvaardig,ik hoop dat het OM hier ookzo over denkt,want die colum had echt niks meer met vryheid van meningsuiting te maken,nee ,dit is racisme tegen een bevolkings groep (urk)

  reageer
 • Joop

    Za 16 maart Zaterdag 16 maart

  Toppunt van haatzaaien. Schaam je diep Elfie

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Cees Dekker

    Za 16 maart Zaterdag 16 maart

  Zonet de "column" van Elfie Trump gehoord. We kennen in Nederland vrijheid van meningsuiting, zolang niet haat wordt gezaaid. En dat doet deze jongedame: haatzaaien, niet gehinderd door kennis van de Urker gemeenschap. Ja, dat verhaal over de ziekte van Buchem zou de indruk kunnen wekken dat ze wat van Urk weet; ik vermoed dat ze dit ergens op Wikipedia bijelkaar gegoogled heeft om argumenten te verzamelen om Urk in diskrediet te kunnen brengen. Indirect roept deze jongedame op tot het elimineren van Urkers, door "de dijken door te steken". Los van het feit dat Urk dan, als voormalig eiland, bij doorgestoken dijken wel boven water zou blijven, in tegenstelling tot Emmeloord en de overige NOP-dorpen, die dan onder de zeespiegel zouden komen te liggen. Maar zover heeft dit domme gansje natuurlijk niet nagedacht.

  Als oud-inwoner van Urk, ik heb er 22 jaar met genoegen gewoond en gewerkt, heb ik me buitengewoon geergerd aan het gebazel van deze Elfie.
  Maar nog veel meer verbaas ik me erover, dat BNN/VARA zich achter de inhoud van dit gebazel schaart.
  Het is goed dat burgemeester Van Maaren onderzoekt of een aanklacht aangaande haatzaaien tegen haar mogelijk is. Veel meer Urkers en ook Urker gemeenteraadspartijen zouden dat moeten doen. Elfie heeft evident een grens overschreden!

  reageer
 • Peter

    Zo 17 maart Zondag 17 maart

  Beste Cees Urk heeft anderen niet nodig om in diskrediet gebracht te worden. Daar zijn ze zelf zeer goed in.

  Waarom ben je daar trouwens weggegaan als het daar plezierig wonen is.

 • Dieke

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Ga je schamen Elfie

  reageer
 • Jaap

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Steek de dijk bij Amsterdam ook gelijk even door Elfie.

  reageer
 • Veertje

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Eerder een journalist van Omroep Flevoland gemolesteerd, vandaag weer een bespuugd. Leuk volkje hoor daar op Urk.

  reageer
 • Willem alexander

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Burgemeester Urk beter ga je opstappen je bakt er nix van

  reageer
 • Willem alexander

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  De burgemeester van Urk moet vertrekken wat een schande dit

  reageer
 • Veertje

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  En terecht naar mijn mening. Alles wat ze zei is waar. Uiteraard uitgezonderd dat dijken doorprikken. Dat sloeg natuurlijk nergens op. Overigens verbaast het me, dat men zich hier wel zo druk over maakt en niet over al de walgelijke opmerkingen die dagelijks door partijen sls PVV en FvD. gemaakt worden. Maar DAT wordt natuurlijk ook niet als rasisme gezien........

  reageer
 • Alexandros

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Met dat dijken doorprikken haal je trouwens weinig uit. Tollebeek verdwijnt wel van de kaart, maar van Urk ben je nog steeds niet af.

 • Henk

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Jongens, alle gekheid op een stokje: het is op geen enkele manier goed te praten dat mensen in hun woning worden overvallen. In Urk niet, nergens niet.

  En dan is het volkomen logisch dat mensen er iets van vinden.

  reageer
 • E

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Ik snap het nut van een column niet en laat staan de ophef erover. Het gaat te ver om heel Urk over een kam te scheren maar je kan niet ontkennen dat er een probleem sluiert.

  Hoe kan het dat Urk vaak mikpunt van spot is in de media? Andere Christelijke gemeenschappen zoals Staphorst of Barneveld hoor je zelden.

  Weinig aandacht aan besteden en het waait wel over.

  reageer
 • Stevie

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Als je de achternamen ziet en het aantal Buchem gevallen kan je niet anders concluderen dat ze gelijk heeft.

  reageer
 • Janneke

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Mijn achternaam is ook massaal te vinden in andere gemeentes. Ook gevallen van Buchem soms.. 35 gevallen met deze zeldzame ziekte op 20.000 inwoners zegt totaal niks.

 • Louw Post

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Langzamerhand ben ik het linkse gedoe zat. Voorheen stemde ik een linkse partij. Deze keer geef ik mijn stem aan de PVV. Of is dat strafbaar in Nederland?

  reageer
 • Nuchter

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Als die rechtse populistische roeptoeters een spiegel wordt voorgehouden en zij geconfronteerd worden met de uitwassen van hun eigen daden, is Holland in last. Als er dus jeugd een woning in Urk binnendringt onder het scanderen van de naam van Geert Wilders, waarschijnlijk doelend op de minder Marokkanen uitspraak van deze Limburgse roeptoeter, kan hij wel roepen dat hij zich niet verantwoordelijk voelt, maar hij is dat natuurlijk wel. Misschien niet volledig, maar wel mede verantwoordelijk. Ook hier geldt immers wie onrust zaait zal storm oogsten. Ook deze colum valt volledig onder de vrijheid van meningsuiting. Misschien gaan mensen dan eens nadenken voordat ze uitspraken doen. Een ieder kan immers gewoon aangesproken op zijn daden en uitspraken. Of ze nu gedaan worden in de pers of op sociale media. En als mensen zich daardoor op hun teentjes getrapt voelen, dan zij dat zo!

  reageer
 • Emmeloorder

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Probeer deze vorm van vrijheid van meningsuiting dat door Elfie gevoerd werd op autochtone Nederlanders nu eens uit op de allochtone Nederlanders. Dan is de wereld van Elfie opeens te klein. Discrimineren van allochtone bevolkingsgroepen mag niet maar op een autochtone bevolkingsgroep kennelijk dus wel. Voor iedereen geldt dat er nog steeds bepaalde grenzen zijn met wat ze zeggen of opschrijven.

 • Pinnevoegel

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Helaas baseerd u en ook Elfie Tromp zich niet op feiten. Het filmpje waarin de naam “Geertje Wilders” wordt gescandeerd was niet maandag op Urk, maar van een demonstratie in Geldermalsen.
  Deze tienerruzie is mede geescaleerrd doordat allerlei mensen meenden een duit in het sociale media zakje te moeten doen.

 • Johan

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Door en door slecht volk dat bnnvara

  reageer
 • Joop

    Za 16 maart Zaterdag 16 maart

  Ik vrees dat u dat gajes in Urk bedoeld

 • Sam

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Tja, kan haar geen ongelijk geven...

  reageer
 • Roel

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Als pakweg 40 jaar geleden iedereen in NL zo gereageerd had als nu in Urk was ons een hoop ellende gespaard gebleven...….en nee , ik woon niet in Urk. Meedoen of wegwezen !!

  reageer
 • C. Maas

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Bnvara is een zender die eens op de vingers getikt moet worden.. Zij doen uitspraken waar ze burgelijke ongehoorzaamheid promote en nu dit

  reageer
 • Leraar

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Hoezo moet BNNVARA op de vingers getikt worden? Ze houdt de bevolking van Urk alleen een spiegel voor. En als u zich daar dan aangesproken voelt, zegt dat meer over u dan over de columnist. De waarheid is soms nou eenmaal hard.

 • jo jo

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Achterlijk kind die Tromp.

  reageer
 • Jop

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Hangt U aan een touwtje?

 • Urker

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  De burgemeester had i.p.v. aangifte haar beter kunnen gaan uitnodigen voor een gesprek en haar kennis laten maken met de diverse bewoners van ons mooie dorp. Misschien dat zij dan een positievere column schrijft over Urk.

  reageer
 • D

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  De burgemeester doet maar wat. Ongeschikt.

 • Berg

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Nogal wiedes,
  Slager keurt zijn eigen vlees.
  Lekker objectief ook

  reageer
 • Rein

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Het vrije woord is belangrijk, beetje prikkelen en satire is ook prima. Maar dit was belachelijk natuurlijk.
  Maar net als zoveel anderen die kwalijke dingen roeptoeteren, is er controle achteraf mogelijk. Dit lijkt mij ook zo'n gevalletje net als bij Wilders destijds. Bnnvara is mijn omroep en ik heb ze er pittig op aangesproken. Vrije woord is één, maar als omroep mag je dan ook prima kritiek leveren achteraf. Ik kom ook op Urk en in algemene zin heb ik geen kwaad woord over de Urker bevolking, integendeel. Enkelingen verzieken de boel. Dus niet alle medelanders en Urkers over één kam scheren . #doeslief, veel beter.

  reageer
 • Jaap

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  De columniste past helemaal in deze tijd. Jong, onervaren, grote broek aantrekken en eigenlijk niet weten waar je het over hebt. Een hol vat dus, dat alle aandacht van serieuze mensen eigenlijk niet waard is. Maar ja, de reacties scheppen de aandacht, dom dus, niet doen. Nu schatteboutje, ben je er klaar voor, hier komt ie,
  Urk was een eiland. Dat kun je niet aan de zee teruggeven.

  reageer
 • Job

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Klopt. De omgeving wel..

 • Lucky Loek

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Ze heeft gewoon gelijk. Urkers gunnen anderen het licht in de ogen ook niet, waarom andersom wel dan? Wie haat zaait, vist het ook op.

  reageer
 • C. Maas

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Zeker ook overal lak aan hebben.

 • Janneke

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Ik denk dat de Urkers anderen juist veel gunnen. Kijk maar weer hoeveel zij aan goede doelen geven of hoe zorgzaam ze zijn tegenover anderen. Ik denk dat hun plotselinge veranderende gedrag te maken heeft dat hun vertrouwen tegenover anderen door een reden opeens geschaad is.

 • Jessie

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Niet alle Urkers zijn slecht.

 • appie

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Ok, dus na het opzeggen van het abonnement bij AD, ook maar het lidmaatschap van BNN/Vara opzeggen....... #Oproermedia

  reageer
 • Jan

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Ik heb liever dat Doeeslief trend wordt, in plaats van dit soort collums, en de reactie van BNNvara (ons belastinggeld) is ronduit schandalig,

  reageer
 • Poldermens

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Tjonge jonge. Het is een column. Niet zo overprikkeld reageren allemaal a.u.b. Eigenlijk blaat ze gewoon het volk op Dumpert en dergelijke na. Lekker boeiend.

  reageer
 • Poldermens

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Nou Janneke, vertel eens welke columns nog meer dan?

 • Hans

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Niet mee wil waaien? Cocaïne, visfraude, zuipketen, racisme, Wildersadepten?

 • Janneke

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  hoeveel negatieve columns zijn er wel niet gepasseerd over Urk. Dit heeft niets meer met satire te maken maar een doelbewust stelselmatige haatcampagne over een dorp dat uit principes niet altijd mee wil waaien met de de rest van Nederland.

 • Flevoburger

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Een walgelijke goedkope reactie!

  Zou het gaan om een beschrijving , specifiek gericht op de daders?
  Da's een ding.

  Maar om nu een hele gemeenschap zo weg te zetten en zulke verwensingen te doen.
  Dan richt je je ook naar ouderen, kinderen enz.
  Dan praat je niet meer over journalistieke / culturele vrijheid. Dan praat je over zaken als onnodig kwetsend, beledigend, vernederend.
  Dat is heel goedkoop scoren. Triest.

  reageer
 • Jessie

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Je slaat de spijker op zijn kop. Ik vond gaat commentaar beledigend voor heel Urk. Er wonen daar ook goede mensen.

 • RobB

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Ach ja BNNVARA

  reageer
 • Kees

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  dat zegt al genoeg haha.

 • Berg

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Nogal wiedes,.de slager keurt zijn eigen vlees.
  Lekker objectief ook.
  Lachwekkend

  reageer
 • Svu

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Column ging gewoon te ver. Zeg sorry en klaar.

  reageer
 • Ros

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Denk niet dat het dan gemeent is!
  Dit zijn woorden die je niet zegt er is genoeg gebeurt en gezegd denk ik!
  Waar houd dit op? Moeten er eerst dooien vallen of zo?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert