200 broden bakken vanuit een schuur

ALMERE • Do 21 maart 2019 | 13:28 • Donderdag 21 maart 2019 | 13:28

Broodbakker Tim van Dalen uit Almere is er resoluut in: "Een vers, zelfgebakken stokbrood is het allerlekkerste. Lekkerder dan een gebakje."

Jaren geleden kwam bakker Van Dalen op een buurtfeestje waar het brood smaakte naar niets. "Ik zei voor de grap dat ik het voortaan wel zou bakken. Nou, dat heb ik geweten. Toen mensen mijn brood eenmaal proefden, wilden ze niet meer anders.''

Van Dalen geeft les in het maken van brood, maar kan het bakken zelf niet laten. In een schuurtje bij zijn huis bakt hij elke vrijdag brood. "Het is begonnen met een paar broden voor de buren, maar inmiddels zijn er weekenden dat ik 200 broden verkoop. Het is wel iets uit de hand gelopen", vertelt de trotse bakker.

Het geheim voor een goed brood
Het geheim zit volgens hem in het kneden en het laten rijzen van het brood. Van Dalen gebruikt zuurdesem en laat het brood heel lang rijzen. "Twaalf uur is helemaal niet lang bij mij, terwijl brood ook in een paar uur kan rijzen. Maar als het langer de tijd krijgt, vind ik het brood veel lekkerder."

De bakker is door de jaren heen steeds kritischer geworden op brood. "Eigenlijk vind ik alleen mijn eigen brood goed genoeg. Dat is natuurlijk een bakkers-tik. Een echte bakker eet alleen zijn eigen brood!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel