200 broden bakken vanuit een schuur

ALMERE • Do 21 maart 2019 | 13:28 • Donderdag 21 maart 2019 | 13:28

Broodbakker Tim van Dalen uit Almere is er resoluut in: "Een vers, zelfgebakken stokbrood is het allerlekkerste. Lekkerder dan een gebakje."

Jaren geleden kwam bakker Van Dalen op een buurtfeestje waar het brood smaakte naar niets. "Ik zei voor de grap dat ik het voortaan wel zou bakken. Nou, dat heb ik geweten. Toen mensen mijn brood eenmaal proefden, wilden ze niet meer anders.''

Van Dalen geeft les in het maken van brood, maar kan het bakken zelf niet laten. In een schuurtje bij zijn huis bakt hij elke vrijdag brood. "Het is begonnen met een paar broden voor de buren, maar inmiddels zijn er weekenden dat ik 200 broden verkoop. Het is wel iets uit de hand gelopen", vertelt de trotse bakker.

Het geheim voor een goed brood
Het geheim zit volgens hem in het kneden en het laten rijzen van het brood. Van Dalen gebruikt zuurdesem en laat het brood heel lang rijzen. "Twaalf uur is helemaal niet lang bij mij, terwijl brood ook in een paar uur kan rijzen. Maar als het langer de tijd krijgt, vind ik het brood veel lekkerder."

De bakker is door de jaren heen steeds kritischer geworden op brood. "Eigenlijk vind ik alleen mijn eigen brood goed genoeg. Dat is natuurlijk een bakkers-tik. Een echte bakker eet alleen zijn eigen brood!"

Deel artikel

reacties (5)

  • Gebruiker

      Do 21 maart Donderdag 21 maart

    Deze reactie is verwijderd door de redactie

  • To

      Do 21 maart Donderdag 21 maart

    Heeft hij wel een vergunning?

    reageer
  • ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

      Do 21 maart Donderdag 21 maart

    Dat denk ik wel, anders kom je niet in het nieuws.

  • Ruud

      Do 21 maart Donderdag 21 maart

    Graag het adres!

    reageer
  • ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

      Do 21 maart Donderdag 21 maart

    Wat leuk, ben benieuwd waar hij woont. Wil het best wel eens proberen.

    reageer
  • ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

      Do 21 maart Donderdag 21 maart

    Dank je wel Yvonne

  • Yvon

      Do 21 maart Donderdag 21 maart

    Bakkerij puuruitdeschuur. Muidergouw almere haven

  • Dorien

      Do 21 maart Donderdag 21 maart

    Als hij het min 24 uur laat rijzen, zijn de gluten ook โ€œafgebrokenโ€ en is het brood geschikt voor heel veel mensen

    reageer
  • Ger

      Vr 22 maart Vrijdag 22 maart

    Ga toch weg. Gluten breken niet af door rijzen. Ik als glutenintolerant wordt af en toe moe van dit soort reacties.

  • Arjan

      Do 21 maart Donderdag 21 maart

    Marc weet niet waar hij over mee wil praten. Als hij zich zou verdiepen in gluten had hij kunnen weten dat sommige mensen gluten intolerant zijn en dus een auto immuun ziekte hebben. En dus ook de rest van hun leven er aan vangst zitten.

  • ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹

      Do 21 maart Donderdag 21 maart

    Marc, ik hoop dat jij dit nooit krijgt, want het is niet prettig kan ik je vertellen.

  • Mir

      Do 21 maart Donderdag 21 maart

    @Marc: niet voor mensen met een echte glutenallergie, die soms niet meer serieus worden genomen.

  • Marc

      Do 21 maart Donderdag 21 maart

    Gezeur over gluten. Trend van de afgelopen jaren. Stel je niet zo aan

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert