'Formatie nieuw college wordt lastige klus'

FLEVOLAND • Za 23 maart 2019 | 9:40 • Zaterdag 23 maart 2019 | 9:40

De informateur voor het nieuwe college in Flevoland gaat een heel zware taak krijgen. Dat stelt oud-gedeputeerde Harry Dijksma, bij zijn analyse van de verkiezingsuitslag van woensdag, in het programma Over Flevoland Gesproken.

Met de zetelverdeling na de Provinciale Statenverkiezingen in de hand ziet Dijksma nog niet meteen een voor de hand liggende nieuwe coalitie. Vooral de VVD staat volgens hem voor een groot dilemma: als die partij meewerkt aan een coalitie met Forum voor Democratie, wordt dat een ongewis avontuur. Maar een college zónder Forum is ook geen aantrekkelijke optie voor de liberalen.

Vervreemden
De VVD zal de kiezers op rechts dan nog verder van zich vervreemden, omdat in zo'n coalitie GroenLinks nodig is voor een meerderheid in de Staten. Ook ziet Harry Dijksma in dat laatste geval een college opdoemen met zes gedeputeerden: "Dat is eigenlijk te veel voor Flevoland."

Hij is bang voor een lange formatie, "maar soms word je verrast en is het ineens gebeurd."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel