Vijftien Urker Noordzeevissers mogen langer pulsvissen

URK • Za 23 maart 2019 | 13:01 • Zaterdag 23 maart 2019 | 13:01

Vijftien Urker pulsvissers mogen van minister Carola Schouten van Landbouw en Visserij twee maanden langer met de pulskor de Noordzee op. Dat meldt brancheorganisatie VisNed na berichtgeving van de NOS. Schouten verlengt in totaal 40 Nederlandse pulsvisvergunningen met een einddatum.

Die vergunningen zouden eigenlijk volgende week aflopen maar van Schouten mogen de vissers nog tot 1 juni gebruik maken van de pulskorvistechniek. Vorige maand besloot de Europese Unie dat er een verbod komt op pulsvissen.

Nederlandse vissers zijn de afgelopen jaren massaal overgestapt op deze methode. Met elektriciteit worden vissen uit de zeebodem opgeschrikt, waardoor ze in de netten zwemmen.

'Betreur het verbod'
Schouten schrijft in een brief aan de vissers (die de NOS heeft ingezien) dat ze niet verwacht dat ze er nog iets kan veranderen aan het Europese verbod. De minister betreurt het verbod en wil vissers met een tijdelijke vergunning de tijd geven om op andere vismethodes over te stappen.

De vissers die nu verlenging krijgen, hebben de extra tijd ook nodig. Door het verbod op pulsvissen moeten veel vissers nieuwe materialen aanschaffen, waarvoor wachtlijsten zouden zijn.

Of deze ingreep van minister Schouten mag van de Europese Unie is de vraag. Een woordvoerder van de Europese Commissie wil vandaag nog geen commentaar geven op het besluit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel