Hobbyteler zoekt alternatief voor koper in biologische landbouw

LELYSTAD • Ma 25 maart 2019 | 22:47 • Maandag 25 maart 2019 | 22:47

Hobbyteler Wil Bruinkool uit Lelystad is op zoek naar een alternatief voor het gebruik van koper als ziektebestrijder in de biologische landbouw. Bruinkool is daarom in zijn boomgaard druk aan het experimenteren.

"Koper is een zwaar metaal en bindt zich aan de grond. Dat is schadelijk voor de bodem en voor bodemdiertjes, bacteriën en schimmels. En in mijn optiek is in de biologische landbouw de bodem het belangrijkste", aldus Bruinkool.

Krulziekte
Op eigen grond heeft de teler nu zo'n 90 perzik- en nectarinebomen staan van verschillende rassen. Die probeert hij te behoeden voor de veelvoorkomende krulziekte. Deze ziekte wordt in de biologische landbouw tegengegaan door koper te gebruiken, maar daar wil Bruinkool een ander bestrijdingsmiddel voor vinden.

Hete azijn
"Ik probeer van alles", zegt Bruinkool. "Zo kreeg ik laatst de tip om met compostthee of hete azijn te bestrijden. En dat ga ik dan ook doen. Eerst met één boom en als het aanslaat met alle bomen. Ik weet niet of het werkt, maar ik probeer het gewoon."
Afgezien van de tips die Bruinkool krijgt, heeft hij zelf vier verschillende bestrijdingsmiddelen voor de krulziekte bedacht. Een daarvan, 'Californische pap', lijkt aan te slaan.

Calcium en zwavel
De hobby-teler weet pas in mei of het mengsel van calcium en zwavel aanslaat. "Het hangt onder meer af van het weer of de krulziekte doorzet. Maar mocht de pap een succesvol bestrijdingsmiddel blijken, dan ga je kijken of het mogelijk is om er zo min mogelijk van te spuiten. Want dat bespuiten kost heel veel tijd en energie. Het doel is dan om niet vier keer, maar twee keer te spuiten en te zien of dat ook werkt. Want hoe minder, hoe beter."

Koperverbod
Bruinkool is er van overtuigd dat er ooit een koperverbod wordt ingevoerd. En dat moment wil de Lelystedeling vast voor zijn. "Het is wel zo handig als iemand al iets heeft ontdekt, uitgevonden of beproefd", aldus Bruinkool.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel