St Jansdal stuurt huisartsen 'onhandige' brief

FLEVOLAND • Di 26 maart 2019 | 21:16 • Dinsdag 26 maart 2019 | 21:16

St Jansdal heeft huisartsen in Lelystad, Dronten en Urk een brief gestuurd waarin staat dat het ziekenhuis niet meewerkt aan onderzoek dat wordt aangevraagd door een behandelaar van buiten het ziekenhuis. Het gaat dan alleen om de specialismen die het ziekenhuis zelf ook in huis heeft, zoals orthopedie en kaakchirurgie.

Als huisartsen hun patiënt naar een andere specialist verwijzen dan die van St Jansdal, kan het dus gebeuren dat het ziekenhuis niet meewerkt aan bijvoorbeeld bloed- of urineonderzoek.

Marc van Gaalen, voorzitter van Huisartsencoöperatie Flevoland, vindt de brief nogal 'onhandig' en vindt ook dat deze 'protectionistisch overkomt'. Wat was zijn eerste reactie toen hij de brief las? "Bedankt voor de brief. Goed dat u ons dat meedeelt als ziekenhuis, maar ja, we kunnen er eigenlijk niets mee. Het is heel transparant gecommuniceerd door St Jansdal, maar wat ons betreft is het een niet nodige brief."

"In de gevallen dat een partij zorg aanbiedt die wij binnen het St Jansdal ook aanbieden, zullen wij geen samenwerking aangaan met de betreffende partij"

— Ziekenhuis St Jansdal

Keuze van huisartsen beïnvloeden
Het lijkt erop dat St Jansdal met de brief de keuze van huisartsen, als verwijzers, wil beïnvloeden. Trekt Van Gaalen zich iets aan van de brief? "Ik denk dat het belangrijk is dat de patiënt een vrije artsenkeuze houdt. Daar zullen ook andere organisaties scherp op letten. Wij moeten gewoon kunnen verwijzen naar de specialist waarvan wij vinden dat die voor de patiënt het beste past, op dat moment. En dat zal ook het uitgangspunt zijn in de gesprekken die we ongetwijfeld nog gaan hebben met St Jansdal."

'Ongelukkige timing'
Van Gaalen begrijpt dat er organisaties zijn die zich boos hebben gemaakt over de brief van St Jansdal. "Ik denk dat het op zich in de timing misschien wat ongelukkig kan overkomen", stelt hij. "Maar nogmaals, het is eigenlijk een onnodige brief gericht aan de huisartsen, omdat die er in concreto ook niets mee kunnen."

"Om hier nu met gestrekt been in te gaan, dat is denk ik niet verstandig"

— Marc van Gaalen van Huisartsencoöperatie Flevoland

Zou de Huisartsencoöperatie Flevoland niet wat opstandiger mogen zijn over deze toch wat dwingende brief? "Waar het om gaat is dat we als huisartsen samenwerken met het St Jansdal, om te zorgen dat ze ook een zo uitgebreid mogelijk palet aan zorg gaan aanbieden en dat niet alleen te beperken tot de poli die er nu is. Maar dat wij hopen en misschien ook zien dat er misschien een richting wordt gekozen om uit te breiden. En dat is alleen maar goed voor de patiënt. Om hier nu met gestrekt been in te gaan, dat is denk ik niet verstandig, vinden wij op dit moment."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel