Verzekeraar grijpt niet in bij St Jansdal

LELYSTAD • Wo 27 maart 2019 | 15:02 • Woensdag 27 maart 2019 | 15:02

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis grijpt niet in bij het Lelystadse ziekenhuis St Jansdal naar aanleiding van een opmerkelijke brief aan huisartsen in de regio.

In die brief verklaart het ziekenhuis niet mee te werken aan zogenoemde diagnostiek voor patiënten die bij een specialist buiten het ziekenhuis onder behandeling zijn. Het gaat dan uitsluitend om specialismen die het ziekenhuis zelf ook in huis heeft. Het ziekenhuis probeert op die manier zijn marktpositie te versterken, maar de patiënt kan dan in sommige gevallen niet in het ziekenhuis terecht voor bijvoorbeeld bloedonderzoek of een scan.

Zilveren Kruis zegt in de brief vooral de ambitie van het St Jansdal te lezen 'om een zo breed mogelijk zorgpalet aan te bieden'. Volgens de verzekeraar is er voldoende zorg gecontracteerd in de regio en is het recht op vrije zorgkeuze niet in gevaar.

De Nederlandse Zorgautoriteit zegt de situatie nauwlettend te volgen. Wat het St Jansdal doet is niet verboden, maar de NZa vraagt zich wel af of het in het belang van de patiënt is. "Die moet door deze situatie misschien langer wachten, of de zorg wordt onnodig duurder", zegt een woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel