"Onderzoek naar botsingen met vogels moet over"

LELYSTAD • Wo 27 maart 2019 | 23:04 • Woensdag 27 maart 2019 | 23:04

"De onderzoeken naar de risico's op botsingen tussen vliegtuigen en vogels bij Lelystad Airport moeten over". Dat zegt Tweede Kamerlid Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren.

Van Raan komt tot die conclusie na een hoorzitting woensdagmiddag in Den Haag waar diverse deskundigen hun zorgen uitten over de kans dat een vliegtuig bij Lelystad Airport in botsing komt met een grote vogel. Daar is al eerder onderzoek naar gedaan, maar volgens verschillende onderzoekers van universiteiten en maatschappelijke organisaties kloppen de cijfers in die rapporten niet.

"De kans dat er een vogel terechtkomt in een vliegtuigmotor wordt in de huidige onderzoeken onderschat", zegt Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen. "Vliegveld Lelystad brengt vogels en vliegtuigen heel dicht bij elkaar en dat is een slecht idee." Loonen ziet de vogelpopulaties op de Oostvaardersplassen als één van de bedreigingen. Maar ook de vele hectaren landbouwgrond rond het vliegveld baren hem zorgen. "De huidige rapporten stellen dat de vogels van de Oostvaardersplassen helemaal niet in de buurt komen van het vliegveld', stelt Loonen. "Maar die onderzoeken hebben niet het hele jaar door gemeten en groepen vogels kunnen zomaar opeens ander gedrag gaan vertonen gedurende het jaar".

Wat vindt de Koninklijke Luchtmacht?
De angst van Loonen voor een ongeluk door een botsing wordt gedeeld door Hans van Gasteren van de Koninklijke Luchtmacht. Hij vindt dat de grond rondom het vliegveld zo onaantrekkelijk mogelijk moet worden gemaakt voor vogels: daar moet voor vogels niks te halen zijn. Dus op die grond moet je dan zeker geen gewassen gaan verbouwen want dat is voedsel. Van Gasteren pleit voor de inzet van moderne vogelradars: "De nieuwe generatie radars is heel gevoelig. Zo kunnen piloten advies van de grond krijgen als de radar overtrekkende ganzen of aalscholvers laat zien. De kans op een ongeluk wordt zo aanzienlijk kleiner.

Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen deelt die mening: "Zo'n radar kost een half miljoen dus dat is wel een behoorlijke uitgave maar de aanschaf is essentieel voor de veiligheid".

Kamerlid Lammert van Raan hoopt dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gevoelig blijkt voor de argumenten van de deskundigen tijdens de hoorzitting, maar hij heeft er zijn twijfels over: "Lelystad moet en zal open want dat past in het plaatje van de minister. Of het nu verstandig is of niet".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel