OM eist 22 jaar en 20 jaar voor liquidatie Motamed

ALMERE • Vr 29 maart 2019 | 10:56 • Vrijdag 29 maart 2019 | 10:56

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vrijdag 22 jaar cel tegen Moreo M. en 20 jaar celstraf tegen Anouar B. voor de moord op de Almeerder Ali Motamed. Dinsdag begon de strafzaak tegen de twee verdachten van de moord. Daar ontkenden beiden iets met de zaak te maken te hebben. "Ik zit straks 20 jaar vast voor iets wat ik niet heb gedaan", zei verdachte Anouar B. vrijdag in de rechtbank in Lelystad.

Liquidatie
Motamed werd in december 2015 doodgeschoten in de Almeerse Literatuurwijk, vlak bij zijn huis in de Hendrik Marsmanstraat. Het vermoeden bestaat dat Iran te maken heeft met de moord. Motamed zou in dat land ter dood veroordeeld zijn vanwege betrokkenheid bij een grote terroristische aanslag en eigenlijk Mohammed Reza Kolahi Samadi heten. Ali Motamed zou de schuilnaam zijn waaronder de man in Almere een rustig en onopvallend bestaan leidde.

De dood van Motamed wordt als een koelbloedige huurmoord gezien. Het OM stelt dat er vermoedens zijn dat vanuit Iran de politieke achtergrond van het slachtoffer een rol heeft gespeeld, maar dat dat niet is vastgesteld. Voor de ernst van het misdrijf doet dat ook niet ter zake, stelt het OM.

Voor minister Stef Blok was de moord wel de aanleiding voor het invoeren van sancties tegen Iran. Inlichtingendienst AIVD heeft aangegeven 'sterke aanwijzingen te hebben' dat het land achter de liquidatie zit.

Geld
De moord hebben ze vermoedelijk uitgevoerd voor een fors bedrag. Het OM zegt vrijdag in de rechtszaal dat de verdachten geen verantwoordelijkheid nemen en verder zwijgen. Ze zagen het als 'een klusje', zegt het OM op basis van onderschept berichtenverkeer tussen de verdachten. Voor de achtergronden van Motamed en de reden waarom hij dood moest zouden ze geen belangstelling hebben gehad. De eis voor Moreo M. valt twee jaar hoger uit dan die van Anouar B., omdat M. al eens eerder is veroordeeld.

Ondanks dat ze tijdens de start van de strafzaak ontkenden, denkt het OM dat ze de daders zijn. Zo blijkt uit onderschepte berichten dat ze Motamed voorafgaand aan de moord hebben geobserveerd. Ook is met de pinpas van één van de verdachten zo'n 1,5 liter benzine getankt. Het vermoeden bestaat dat de benzine gebruikt is om de vluchtauto in brand te steken. De wagen werd na de liquidatie uitgebrand aangetroffen in Almere Poort.

Naast de celstraf die het OM vraagt, hebben de nabestaanden van Ali Motamed ongeveer 300.000 euro schadevergoeding geëist.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel