"Jeugdzorg moet op de schop"

NOORDOOSTPOLDER • Di 2 april 2019 | 6:30 • Dinsdag 2 april 2019 | 6:30

De Jeugdzorg in Noordoostpolder moet zo snel mogelijk op de schop. Diverse partijen in de gemeenteraad maken zich zorgen over de jeugdzorg na een onderzoek van de Rekenkamercommissie. Daaruit blijkt dat de gemeente onvoldoende grip heeft op de doelmatigheid en effectiviteit van de zorg. Ook dreigt er een tekort van ongeveer 2 miljoen euro.

Wethouder Anjo Simonse erkent dat de bevindingen van de Rekenkamercommissie serieus zijn. Hij bestrijdt dat de zorg voor kwetsbare kinderen in de knel komt. "We zullen er altijd voor kiezen dat een kind in de knel de zorg krijgt die het nodig heeft." Volgens Simonse is de gemeente hard aan het werk om de jeugdzorg te veranderen. "We willen meer preventief werken, dan dat we achteraf problemen oplossen." De gemeente wil vooral voorkomen dat jongeren uit huis worden geplaatst.

'De bodem is in zicht'
Meerdere fracties hebben twijfels of Simonse voldoende grip heeft op de jeugdzorg. Tjitske Hoekstra van de SP maakt zich vooral zorgen over het verwachte tekort: "We hebben ooit besloten een pot van tien miljoen aan te leggen als reserve. Voor de jeugdzorg halen we daar nu per jaar zo'n 5 miljoen uit, dus de bodem is binnenkort in zicht". Hoekstra weet dat er wel andere potjes aan te boren zijn, maar ze weet niet of dat voldoende zal zijn. "De wethouder belooft in mei een beeld van cijfers te geven dus krijgt hij in ieder geval tot dan het voordeel van de twijfel".

"De wethouder heeft tot nu toe vooral laten zien dat hij onvoldoende 'in control' was"

— Berthoo Lammers, ONS Noordoostolder

Berthoo Lammers van ONS Noordoostpolder vindt dat de wethouder heeft zitten slapen. "Het college moet echt aan de bak om zo snel mogelijk nieuw beleid te formuleren." Volgens Lammers zijn de wachtlijsten te lang en is de doorlooptijd in de Jeugdzorg onduidelijk. "De wethouder heeft tot nu toe vooral laten zien dat hij onvoldoende 'in control' was. Het is aan hem om daar snel verandering in te brengen."

Wethouder Simonse herkent zich niet in het beeld dat de gemeente onvoldoende grip zou hebben. "Er zijn best zorgen maar het loopt niet uit de hand. We zijn goed bezig om de omslag naar veel meer preventief werken vorm te geven." Simonse verwacht dat het college rond de herfst met een hernieuwd beleidsplan jeugdzorg kan komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel