Kamerdebat over tekortkomingen behandeling Michael P.

ZEEWOLDE • Di 2 april 2019 | 18:56 • Dinsdag 2 april 2019 | 18:56

De Tweede Kamer bespreekt woensdag de tekortkomingen bij de behandeling van oud-Zeewoldenaar Michael P. Hij vermoordde in 2017 de Utrechtse studente Anne Faber. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid en twee Inspecties concludeerden vorige week dat P. zich onterecht deels vrij in de maatschappij kon bewegen. Dit gold ook voor 21 andere veroordeelden voor een ernstig gewelds- of zedenmisdrijf.

PvdA-kamerlid Attje Kuiken wil weten hoeveel risico's er zijn gelopen. "Zijn er misschien nog meer meisjes bijna slachtoffer geworden?" De Kamer wil nog voor het Kamerdebat van morgen weten hoeveel gedetineerden die een ernstig zedenmisdrijf pleegden, zonder toezicht de straat op mochten.

GroenLinks-Kamerlid Buitenweg: "En op welk moment wist de minister dit?" De controle van de dossiers van overgeplaatste gedetineerden is ongeveer een maand geleden begonnen, toen minister Dekker de eerste versie van het onderzoeksrapport kreeg. "Had hij dat niet eerder kunnen doen?", wil Buitenweg weten.

Bij de behandeling van Michael P. was geen rekening gehouden met zijn zedenverleden. Dat kwam doordat de man geen toestemming had gegeven om zijn medisch dossier te delen. In 2017 kwam P. buiten een kliniek in Den Dolder de 25-jarige Anne Faber tegen. Hij ontvoerde, verkrachtte en vermoorde de vrouw. Daarna begroef hij haar lichaam in een bos bij Zeewolde. De rechtbank in Utrecht veroordeelde P. tot 28 jaar cel en tbs. Het hoger beroep wordt eind mei inhoudelijk behandeld door het hof in Arnhem.

Structurele tekortkomingen
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid concludeert in het rapport dat het gaat om structurele tekortkomingen in het stelsel: klinieken richten zich te veel op patiënten in plaats van op het beschermen van de samenleving.

Ook dat punt neemt de Kamer hoog op. "De mensen die die rapporten over Michael P. schreven, de psychologen, de gevangenisdirecteuren, dat zijn natuurlijk de echte sneuneuzen in dit verhaal. En Dekker laat ze gewoon zitten", zegt PVV-Kamerlid Markuszower.

PvdA-Kamerlid Kuiken zei vorige week al: "Als de overheid geen fouten had gemaakt, dan had Anne Faber nog geleefd". Maar net als vorige week willen Kamerleden ook nu niet vooruitlopen op een eventueel aftreden van minister Dekker als politiek verantwoordelijke. "Daar heb ik geen enkele behoefte aan voordat het debat heeft plaatsgevonden, met de nabestaanden van Anne Faber in de zaal", zegt CDA-Kamerlid Van Toorenburg.

Aftreden
Minister Dekker zegt tot nu toe dat hij niet denkt aan aftreden, maar dat hij "de klus wil afmaken". Hij bedoelt daarmee het aanpassen van het systeem voor de opvang van plegers van ernstige (zeden-)misdrijven.

In de recente parlementaire geschiedenis zijn verschillende ministers afgetreden vanwege sterfgevallen die direct of indirect in verband stonden met het falen van de overheid. Zo traden de ministers Donner en Dekker af na de Schipholbrand, waarbij 11 mensen omkwamen in het cellencomplex van een detentie- en uitzetcentrum.

Het Kamerdebat over het onderzoek van de OVV start woensdag om 10.15 uur. Voor het debat is bijna zeven uur ingepland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel