Minister Dekker: "Dit had niet mogen gebeuren"

ZEEWOLDE • Wo 3 april 2019 | 14:26 • Woensdag 3 april 2019 | 14:26

De overheid is bij de behandeling van oud-Zeewoldenaar Michael P. tekortgeschoten. Dat zei minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming woensdagmiddag tijdens het Kamerdebat over de kwestie. Michael P. vermoordde in 2017 tijdens zijn verlof de Utrechtse studente Anne Faber. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid en twee inspecties concludeerden vorige week dat P. zich geregeld onterecht in de maatschappij kon bewegen.

Dekker benadrukte dat hij politiek eindverantwoordelijke is, "Dit had niet mogen gebeuren'', aldus Dekker. Hij stelde hardop de vraag of Faber nog had geleefd, als er niet op verschillende momenten fouten waren gemaakt. "Dat is een moeilijke vraag, die ook aan mij knaagt. Zeker weten doen we het niet. De rapporten schetsen een pijnlijk beeld. Daarom heb ik ook vorige week voor de rapporten verschenen, mijn verontschuldigingen aangeboden aan de nabestaanden", aldus Dekker.

Aftreden
Ook de vraag of de minister moet aftreden komt aan bod. Zo vindt DENK-Kamerlid Farid Azarkan dat Dekker moet aftreden. "Het kabinet heeft Russisch roulette gespeeld met de samenleving. Het was niet de vraag of, maar wanneer het mis zou gaan." Toch had minister Dekker vooraf al aangegeven dat hij niet aan opstappen denkt.

Motie van wantrouwen
De PVV diende een motie van wantrouwen in tegen de minister. Alleen DENK schaarde zich achter de motie. Volgens Kamerlid Gidi Markuszower van de PVV is er een "rechtstreeks verband" tussen het gevoerde beleid en de moord op Anne Faber. "De minister is niet bereid maximale maatregelen te nemen", vindt Markuszower. Hij kan zich vinden in een reeks aangekondigde maatregelen, maar vindt Dekker niet de juiste persoon om die uit te voeren.

De motie werd uiteindelijk niet aangenomen. De overige partijen waren wel kritisch, maar geven de VVD-minister de kans zijn werk voort te zetten. De minister zei blij te zijn het vertrouwen van de Kamer te hebben gekregen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel