Politiebureau Haven eerste gemeentelijke monument van Almere

ALMERE • Wo 10 april 2019 | 10:01 • Woensdag 10 april 2019 | 10:01

Het voormalige politiebureau van Almere Haven is door het college van burgemeester en wethouders aangewezen als het eerste gemeentelijke monument van de stad.

Het politiebureau is het eerste gerealiseerde ontwerp van architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA). Dat werd opgericht door de wereldberoemde architect Rem Koolhaas.

Het politiebureau werd in 1985 gebouwd met veel glas en een patio. De stijl zou later typisch worden voor het werk van OMA in onder andere Rotterdam, New York, Los Angeles en Shanghai. Het bureau was ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het Stadshart in Almere Stad.

Eerder gingen er al meerdere stemmen op om het gebouw tot monument uit te roepen. Wethouder Hilde van Garderen: "Het college meent dat het voormalige politiebureau voor Almeerders iets eigens is, dat nadrukkelijk verbonden is met de opbouwfase van de nieuwe stad. Het gebouw vervulde een essentiële rol in hun opbloeiende samenleving en is een zeer herkenbaar onderdeel van de oudste kern van Almere."

Nieuw centrum Almere Haven
"Door het politiebureau de monumentenstatus toe te kennen geven we aan dat het voor ons een belangrijk gebouw is waar de bewoners trots op mogen zijn. We zijn nu bezig met de herontwikkeling van het centrum van Almere Haven, en het politiebureau krijgt daar een belangrijke plaats in. Er zitten nu tijdelijke gebruikers in, en we denken hard na over een definitieve bestemming", aldus de wethouder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel