Taart voor ambulancepersoneel; onvrede over situatie blijft

URK • Wo 10 april 2019 | 14:06 • Woensdag 10 april 2019 | 14:06

Slagroomtaart en een beeldje. Dat is wat het ambulancepersoneel op Urk woensdag kreeg uit handen van wethouder Freek Brouwer. Dit als dank voor hun inzet de afgelopen maanden.

Het is een gebaar met een dubbel gevoel, zo erkent de wethouder. "Uiteraard hebben we liever goede ziekenhuiszorg nabij en hadden we heel graag gezien dat het ziekenhuis in Lelystad gewoon volledig overeind gebleven was."

Sinds het faillissement van het MC Zuiderzee is in de provinciehoofdstad geen spoedeisende hulp meer en is ook de afdeling verloskunde verdwenen. Vooral dat laatste is de wethouder een doorn in het oog. Urk kent namelijk het hoogste geboortecijfer van Nederland.

Als het gaat om de reguliere ambulancezorg maakt Brouwer zich nog niet eens zo'n zorgen. "Wat dat betreft kan er al heel veel gedaan worden in de ambulance." Maar in het geval van verloskunde niet. "Dan is het gewoon gas geven en zo snel mogelijk een ziekenhuis bereiken." Brouwer blijft dan ook hopen op een volledig uitgerust ziekenhuis in de nabijheid van Urk.

'Kies voor nieuwbouw langs de A6'
De wethouder constateert dat het St Jansdal én in Harderwijk én in Lelystad moet investeren in haar huisvesting. Brouwer spreekt de wens uit dat het St Jansdal in plaats daarvan in Lelystad een compleet nieuw gebouw neerzet. "Er komt een groot vliegveld, er is een haven daar. Zet het bij de A6, zet het bij het toekomstige Van der Valk Hotel. Ik denk dat het ziekenhuis dan een geweldige meerwaarde gaat hebben voor een heel groot gebied. Maar tot nu toe landt het niet."

Hopen dat de ambulance blijft
Wat de toekomst ook brengt, voorlopig zal Urk genoegen moeten nemen met de ambulance die aan de rand van industrieterrein Zwolse Hoek gestationeerd staat. De permanente aanwezigheid is er gekomen op aandringen van de Tweede Kamer.

Helemaal gerust op het feit dat de ambulancepost er ook langdurig blijft is Brouwer nog niet. "In de brief van de minister zie je dat er gesproken wordt over evaluaties. Het kan niet zo zijn dat over een jaar gezegd wordt: we hebben even te weinig ritjes en hij moet weer weg." De wethouder noemt de aanwezigheid cruciaal. "Als er zoveel baby's geboren worden, mag het niet zo zijn dat het levensbedreigend kan worden als er geen ambulance is nu er geen ziekenhuis in de nabijheid is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel