De Dierenbus: 'Een huis zonder kat is geen thuis'

LELYSTAD • Do 11 april 2019 | 12:47 • Donderdag 11 april 2019 | 12:47

Wanneer moet je met je kat naar de dierenarts en wat zegt het gedrag van je kat over zijn gezondheid? Als kattengedragstherapeut gaat Krista regelmatig bij mensen thuis langs om te kijken waarom een kat vreemd gedrag vertoont. Zelf kan de Lelystadse zich een leven zonder katten niet voorstellen; "Een huis zonder kat is voor mij geen thuis."

Een kat die ineens bang is in huis of een poes die ineens niet meer op schoot wil. Als Krista dat hoort gaan bij haar de alarmbellen rinkelen. "Het gedrag van de kat zegt heel veel over hoe het dier zich voelt. Bij katten is het heel belangrijk dat je als eigenaar niet wacht tot je ziet dat je kat pijn heeft. Een kat laat dat namelijk heel slecht zien. Je moet vooral letten op gedragsverandering."

Suikerziekte bij katten
De kat is een structuurdier en heeft een vaste routine per dag. Op het moment dat het dier daar van af gaan wijken moet je opletten. "De verandering van gedrag kan het gevolg zijn van een medisch probleem, maar er kan ook een gedragsprobleem zijn. Zo bleek een jong katje enorm veel stress te krijgen van loerende katers uit de buurt. Een vrolijke kat die ineens somber werd, bleek last te hebben van suikerziekte.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel