'Zorgverkenner niet neutraal in gesprekken over zorg'

FLEVOLAND • Do 11 april 2019 | 19:35 • Donderdag 11 april 2019 | 19:35

De gesprekken die zorgverkenner Bas Leerink voert over de toekomst van de zorg in Flevoland worden te veel gevoerd vanuit het gezichtspunt van de ziekenhuizen. Er is te weinig aandacht voor de inwoners, lokale zorgaanbieders, huisartsen en de overheden.

Dat schrijft de provincie in een brief aan minister Bruno Bruins van Volksgezondheid. De provincie heeft de brief verstuurd, omdat er maandag een gesprek met de minister plaatsvindt over de zorg in Flevoland.

Na het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen en het wegvallen van de spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad, heeft de provincie een onderzoek laten doen naar de toekomst van de zorg. Bas Leerink is in januari als zorgverkenner aan de slag gegaan in opdracht van minister Bruins. Hij moet in juli verslag uitbrengen.

Te weinig oog voor samenwerking
De provincie plaatst enkele opmerkingen bij het verloop van de gesprekken van de verkenner. Uit de gesprekken krijgt de provincie de indruk dat ziekenhuizen sterk redeneren vanuit hun eigen concurrentiepositie. Ze kijken te weinig naar de broodnodige samenwerking met zelfstandige zorgaanbieders. "Patiënten worden ingepast in de overgebleven voorzieningen", schrijft de provincie in de brief, die is ondertekend door commissaris van de koning Leen Verbeek.

De provincie merkt ook op dat werkgroepen zijn opgesplitst in Noord en Zuidoost Flevoland. Dat is niet de afspraak, want de regio Flevoland zou als geheel worden bezien. Alleen dan kan worden beoordeeld wat de noodzaak en het draagvlak is voor een ziekenhuisvoorziening in Lelystad.

Ook ligt de blik te veel op de korte termijn. Tenslotte wil de provincie weten wie straks de knopen doorhakt over de zorg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel