Blinden vragen begrip voor vrije geleidelijnen

ALMERE • Zo 14 april 2019 | 16:21 • Zondag 14 april 2019 | 16:21

Houd de lijn vrij! Met die oproep vraagt blindenorganisatie Bartiméus aandacht voor de geleidelijnen in steden. Blinden en slechtzienden hebben die geribbelde tegels nodig om hun weg vinden. Maar dat gaat lang niet altijd goed.

Want die geleidelijnen worden vaak versperd door gestalde fietsen of brommers of vuilnis. Vrijwilligers deelden daarom de afgelopen week in het hele land folders uit aan het winkelend publiek. De actie sloot zaterdag met een flyeractie in het centrum van Almere.

Bewust van gedrag
"De geleidelijnen zorgen er voor dat iemand met een visuele handicap toch zelfstandig op pad kan'', zegt Gerda van Wees van Bartiméus. "Als je die lijnen bezet, dan maak je die blinde of slechtziende opnieuw gehandicapt". Van Wees hoopt dat de folderactie mensen bewust maakt van hun eigen gedrag: "Mensen staan er vaak niet bij stil".

Eén van de vrijwilligers is Ina Helderman. Ze is bijna helemaal blind. Helderman merkt dat lang niet iedereen weet waar de tegels voor dienen. "Maar wij hebben die geleidelijnen nodig om onze weg te vinden". Ze vindt het ergerlijk dat op het Stadhuisplein in Almere de marktkramen bovenop de geleidelijnen staan: "Hoe kan het nu dat geen marktmeester of handhaver daar iets van zegt?"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (6)

 • Linda

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Ik denk dat te weinig mensen door hebben waar die lijnen überhaupt voor zijn!

  reageer
 • Cindy

    Ma 15 april Maandag 15 april

  In Almere zie ik nu blauwe tegels bij haltes liggen bij de blinden stroken. Viel wel op dat er meer mensen op letten. Alleen een tegel per halte wel wat weinig. Misschien moeten die ribbels fel rood gekleurd worden. Dat valt veel meer op.

  reageer
 • Freek 3

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Goed dat deze actie er is maar om nou te zeggen dat mensen maling aan alles hebben als ze doorlopen denk ik dat onterecht is.

  reageer
 • Cindy

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Nou vooral fietsers en scooters staan vaak op die ribbels geparkeerd en bij liften, waar duidelijk een parkeerverbod bord staat of op de grond is getekend. Ik denk dat ze het versiering vinden of zo. Het zijn ook heel vaak studenten van Windesheim. Heb ze er wel eens op aan gesproken dat je er een boete voor kunnen krijgen dan brengen ze hem toch wel naar de stalling. Ze hebben dan les in de bibliotheek.

 • Nanouska

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Wij hebben hier een aflopende stoep die gelijk is met een drempel...... maar is ook tevens de opstelplaats voor de vuil containers lekker handig....... niet dus....... kom je met je rolstoel of scootmobiel ook niet af.

  reageer
 • Schredder

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Je zou eigenlijk die Marktmeester en die Handhaver een dagje mee moeten laten lopen met een blinddoek op, en een witte stok. Dan pas houden ze er rekening mee.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Lady

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Klopt dat is ook met mensen in rolstoel, die hebben een aflopende stoep in plaats van een stoep. Vaak worden deze geblokkeerd door auto's & busjes.

  reageer
 • Cindy

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Of door vuilnisbakken die de vuilnismannen na het legen van de bakken

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert