Blinden vragen begrip voor vrije geleidelijnen

ALMERE • Zo 14 april 2019 | 16:21 • Zondag 14 april 2019 | 16:21

Houd de lijn vrij! Met die oproep vraagt blindenorganisatie Bartiméus aandacht voor de geleidelijnen in steden. Blinden en slechtzienden hebben die geribbelde tegels nodig om hun weg vinden. Maar dat gaat lang niet altijd goed.

Want die geleidelijnen worden vaak versperd door gestalde fietsen of brommers of vuilnis. Vrijwilligers deelden daarom de afgelopen week in het hele land folders uit aan het winkelend publiek. De actie sloot zaterdag met een flyeractie in het centrum van Almere.

Bewust van gedrag
"De geleidelijnen zorgen er voor dat iemand met een visuele handicap toch zelfstandig op pad kan'', zegt Gerda van Wees van Bartiméus. "Als je die lijnen bezet, dan maak je die blinde of slechtziende opnieuw gehandicapt". Van Wees hoopt dat de folderactie mensen bewust maakt van hun eigen gedrag: "Mensen staan er vaak niet bij stil".

Eén van de vrijwilligers is Ina Helderman. Ze is bijna helemaal blind. Helderman merkt dat lang niet iedereen weet waar de tegels voor dienen. "Maar wij hebben die geleidelijnen nodig om onze weg te vinden". Ze vindt het ergerlijk dat op het Stadhuisplein in Almere de marktkramen bovenop de geleidelijnen staan: "Hoe kan het nu dat geen marktmeester of handhaver daar iets van zegt?"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel