Raad heeft nog veel vragen over Noordzoom

LELYSTAD • Wo 17 april 2019 | 1:09 • Woensdag 17 april 2019 | 1:09

In de gemeenteraad van Lelystad leven nog veel kritische vragen over de bouw van woningen in het Tuindersbos in de Noordzoom. Dat bleek dinsdagavond tijdens een vergadering met verantwoordelijk wethouder Janneke Sparreboom. Het gesprek werd opnieuw met veel belangstelling gevolgd door omwonenden die tegen de nieuwbouw zijn.

De kritiek die omwonenden eerder hebben geuit, kwam ook terug tijdens de vergadering. Verschillende fracties wilden van de wethouder weten hoe de natuur behouden kan blijven en hoe er gezorgd kan worden voor draagvlak bij de omwonenden.

Lege velden
Wat wethouder Sparreboom betreft worden er zo min mogelijk bomen gekapt en worden er alleen woningen gebouwd op de lege grasvelden. De vraag van GroenLinks of deze velden ook geen onderdeel van de natuur zijn, leverde een luid applaus op van publiek. De omwonenden zien het niet als lege velden, maar als belangrijke velden vanwege de biodiversiteit. Daarnaast vrezen zij veel bomenkap vanwege de aanleg van riolering, elektriciteit en toegangswegen voor de nieuwe huizen.

Het laatste woord is nog niet gezegd over de nieuwbouw. De vergadering van dinsdag was een 'beeldvormende sessie'. Of de raad uiteindelijk instemt met het plan voor nieuwbouw moet nog blijken.

Stichting
Intussen zitten de omwonenden niet stil en heeft een aantal van hen deze maand een stichting opgericht om juridisch sterker te staan, mocht het tot een rechtszaak komen. Ook zijn kinderen druk bezig met het inzamelen van handtekeningen om uiteindelijk aan de wethouder aan te bieden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (13)

 • floris

    Do 18 april Donderdag 18 april

  voorstel: laat mevr Sparreboom een r uit haar naam verwijderen.Dus mevr spaareenboom.Als niet ,dan bestaat de kans dat er over enige tijd alleen nog een eenzame VVD sparreboom is die uitkijkt over beton , straten en onnodige huizen

  reageer
 • Bart van der Kolk

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  Ik stel voor dat we in de noorzoom uitsluitend 'excellente Sparrebomen' gaan planten...
  Sorry maar als je Sparreboom heet, kun je deze reacties verwachten!

  reageer
 • Freek 3

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  wat ik me afvraag gezien de vorm van de velden en groenstructuren. was dit plan wel of niet al bij aanvang bedacht als woningbouw?

  reageer
 • Dieuwertje

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  Dit was ooit gepland voor een Rijksweg van Alkmaar door de Markerwaard en Oostelijk Flevoland vanaf de Houtribsluizen naar Zwolle. Maar deze mensen willen altijd zeuren en hun zin hebben. Daarom ook 50 km op de Houtribdreef door deze drammers.

 • Joepy

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  Uitbreidingsplannen doe dat bij Buitenhof ruimte genoeg

  reageer
 • KC

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  Dit is arrogantie ten top van Janneke Sparreboom. Beesten eten juist op deze grasveldjes en als je daar gaat bouwen moet je wel doorbraken door het bos maken om wegen aan te leggen. Zit hier soms de bouwicoon achter die van Bemmel heet? Ja die oud VVD-wethouder van Almere van het Kasteel en ook voorzitter is van City Marketing en op het Golfpark woont.
  Ga maar gewoon in Warande bouwen. Ruimte zat en waar het voor bedoeld is.

  reageer
 • Barbara

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  Maakt niet uit door wie en waarom, maar ik haat het gebruik van uitdrukkingen als bobo's en/of armetierigen, geen van beiden laten over het algemeen zien geen onfatsoenlijke mensen te zijn. De een heeft misschien op bepaalde vlakken wat meer geluk dan de ander, maar allen hebben een velletje over hun neus en allen verdienen hoe dan ook een dak boven hun hoofd, een bord met smakelijk eten en een bed om tot rust te kunnen komen. Dat er altijd mensen zijn die door een vernauwd soort denken menen te moeten denken in tekorten en daardoor altijd meer willen hebben, laat overduidelijk het verschil zien tussen hoe intelligent de natuur het opknapt voor zichzelf en hoe de mens ernaast staat te stuntelen met als enig doel, meer om meer.
  Dat is pas armoe! Op ieder kaal stuk grond kan je prachtige bomen planten, kies daarom voor groei en ontwikkeling en niet voor afbraak.

 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  Kijk als er nu helemaal nergens anders plaats is, er geen alternatief is, tja.....
  Aan de zuidzijde van Lelystad is veel grond voor woningbouw beschikbaar.
  Direct gelegen aan het Knarbos, zeer goed bereikbaar.
  5 minuten fietsen en je zit midden in de natuur.
  Je hebt daar geen "tegenstanders" . Je kunt daar zo beginnen met bouwen.
  Woningen bouwen is een prima zaak.
  Of het bedoelde type woning nou voldoet aan de vraag op de woningmarkt is dan een ander verhaal. Maar het is te begrijpen dat de bobo's voor dit soort woningen gaan.
  Het zal het woningtekort op geen enkele manier oplossen.

  reageer
 • Essie

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  Mee eens.

  En wat gaan ze weer bouwen? Dure huizen die niks gaan bijdragen aan het tekort aan sociale huurwoningen. Lelystad stelt amper grond daaraan vrij, terwijl daar een enorm tekort aan is. En ja mensen met een laag inkomen willen ook graag in Lelystad wonen.

 • Barbara

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  Raad zou geen vragen meer moeten hebben maar met stomheid geslagen moeten zijn dat zij deze wethouder laten stuntelen met woorden waar ze zelf niet in gelooft. Waar is de visie van de raad die het college hoort te bedienen? Welke sluiers bedekken hun fatsoenlijk meedenken in het behoud van natuur? Niet 1boom hoort daar gekapt te worden. Herinner de gemeente even aan het roekeloze kappen van honderden bomen aan de Warande en het prachtig op natuurlijke wijze tot stand gekomen grondgebied tussen Punterbrug en de kust die braak ligt en kennelijk braak blijft liggen! Alles is daar nodeloos vernietigd.
  Niet alleen met de bewoners in/rondom Karveel, maar uit weide omgeving zien we DAGELIJKS, jaja dagelijks, hele bosjes mensen die hun gezondheid op peil weten te houden door wat dit gebied hen te bieden heeft.
  Kom op mensen open je ogen en ga op zoek naar een kaal veldje waar je dan vervolgens bomen gaat planten!

  reageer
 • Frites B.

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  Starten zo gouw mogelijk.

  reageer
 • Karveel

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  Idioot

 • Gebruiker

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • LELYstedeling

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  Bouwen in de Noordzoom is een schande,
  ga maar naar de kust of Warande

  reageer
 • Dieuwertje

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  Weer protesteren waarbij de rechter eerder in het voordeel heeft beslist van nieuwbouw in de Noordzoom! Kort van memorie of eerdere mislukte tegenstand vergeten?

 • Henk24

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  De wethouder is niet consequent: vorige keer zei zij dat er nog helemaal geen plan is voor de Noordzoom. Nu geeft ze klip en klaar aan dat dit een woningbouwlocatie is. Wat is dan de status van een verkennend onderzoek?

  reageer
 • Henk

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  Overal woningen tekort, geen doorstroom op de woningmarkt. Overal mogen ze bouwen maar niet in mijn achtertuin. Het is altijd het zelfde liedje. Gewoon volbouwen die handel.

  reageer
 • Jon

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  Als woning zoekende kan ik mij hier in vinden (ben overigens tegen de Noordzoom). Denk niet dat er super veel vraag is naar woningen van een half miljoen a rond 1 miljoen euro.

 • Diederik

    Wo 17 april Woensdag 17 april

  Zelfde verhaal als met eerdere bebouwing in Noordzoom. Ik, ik en nog eens top-egoisme. Kinderarbeid is toch verboden?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert