Minister twijfelt niet aan onderzoek vogelbotsingen rondom vliegveld

LELYSTAD • Wo 17 april 2019 | 20:26 • Woensdag 17 april 2019 | 20:26

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat twijfelt niet aan de informatie die ze heeft over het gevaar van vogels rondom Lelystad Airport. Dat blijkt uit een brief die ze woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de brief beantwoordt Van Nieuwenhuizen vragen van Kamerleden. Die wilden na een vergadering vorige maand weten of de risico's van botsingen tussen vogels en vliegtuigen voldoende in kaart zijn gebracht. Verschillende deskundigen zijn namelijk van mening dat cijfers in rapporten niet kloppen.

Daar is de minister het niet mee eens. In haar brief schrijft ze dat eerder onderzoek goed is uitgevoerd en dat er een goed beeld is van de vogels rondom Lelystad Airport. Over het risico van vogelaanvaringen zegt Van Nieuwenhuizen dat het "in de directe omgeving van Lelystad Airport beheersbaar is, mits de vogelbewegingen lokaal goed worden gemonitord."

Dat monitoren wil de minister onder meer doen door het inzetten van een vogelwacht, waar bijvoorbeeld ook Schiphol mee werkt. De vogelwacht houdt vogels in de gaten en seint de luchtverkeersleiding in als ze een gevaar dreigen te vormen voor het vliegverkeer. "Andersom waarschuwt de luchtverkeersleiding de vogelwachter als een piloot een melding doet van vogels rondom de baan", zo schrijft de minister.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel