Advies: striktere milieuregels luchthavens nodig

LELYSTAD • Do 18 april 2019 | 14:20 • Donderdag 18 april 2019 | 14:20

De Nederlandse overheid moet strikte milieuregels en een eigen klimaatbeleid vaststellen voor luchthavens als Schiphol, Eindhoven en Lelystad Airport en zorgen dat die worden nageleefd.

Dat stelt de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) donderdag in een advies aan het kabinet. De huidige regels zijn te veel gericht op het beperken van geluidsoverlast, maar gaan voorbij aan de uitstoot van fijnstof, kooldioxide en andere broeikasgassen.

De Raad vindt dat de Nederlandse overheid zich te veel verschuilt achter het argument dat er alleen wereldwijd afspraken over bijvoorbeeld belasting op vliegtickets en kerosine te maken zijn. Nederland kan dat ook best zelf doen. De luchtvaart moet niet anders worden behandeld dan het wegtransport, vindt de raad.

Grenzen aan milieubelasting
De RLI vindt dat er voor luchthavens grenzen aan de milieubelasting moeten worden gesteld, zoals maxima aan de uitstoot van broeikasgassen. Dit systeem moet in de plaats komen van het aantal vliegbewegingen. Daarvan gaat te weinig stimulans uit om stillere en schonere vliegtuigen te gebruiken. Het nieuwe beleid met zogeheten grenswaarden kan pas ingaan als dit voor alle luchthavens is afgesproken.

Daarna moeten de regels worden gehandhaafd en moet er worden opgetreden als ze worden overtreden. Dat draagt ertoe bij dat burgers weer vertrouwen krijgen in de luchtvaart. Dat vertrouwen is door de discussie rond de groei van Schiphol en Lelystad ernstig geschaad.

Om mensen bewuster te maken van de negatieve effecten van vliegen wil de raad tickets en brandstoffen meer belasten. Ook pleit de raad voor het verplicht mengen van kerosine met biobrandstoffen, al zal hiervoor in eerste instantie subsidie moeten worden gegeven.

Het advies komt aan de vooravond van de discussie over het luchtvaartbeleid tot 2050, waaraan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) werkt met haar Luchtvaartnota.

Schiphol: milieuregels zijn er al
In een reactie zegt Schiphol Group (tevens eigenaar van Lelystad Airport) dat er nu al wel degelijk milieuregels gelden waaraan luchthavens moeten voldoen. Ook gelden er afspraken voor vermindering van de uitstoot van kooldioxide en betalen luchtvaartmaatschappijen extra als zij vervuilende vliegtuigen naar Schiphol inzetten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel