Overnachten binnenkort mogelijk in St Jansdal

LELYSTAD • Vr 19 april 2019 | 13:40 • Vrijdag 19 april 2019 | 13:40

Patiënten van ziekenhuis St Jansdal in Lelystad kunnen daar later dit jaar ook terecht voor operaties waarbij ze moeten overnachten. Op dit moment worden alleen ingrepen uitgevoerd waarbij mensen nog dezelfde dag naar huis kunnen.

Achter de schermen is al enige tijd gewerkt aan het plan om het beddenhuis weer in gebruik te nemen. Het bestuur hield de plannen tot nu toe stil om geen valse verwachtingen te wekken. Inmiddels is volgens het St Jansdal duidelijk geworden dat de plannen haalbaar zijn. Het gaat om operaties waarvoor mensen doordeweeks maximaal drie nachten hoeven te overnachten en waarbij geen complicaties worden verwacht.

Overname was noodzakelijk
In een interview met dagblad Trouw, dat het nieuws als eerste meldde, geven twee bestuursleden van het St Jansdal aan dat de overname van de zorg in Lelystad eigenlijk bittere noodzaak was voor het ziekenhuis in Harderwijk. Het St Jansdal werkte al geruime tijd samen met het MC Zuiderzee en vreesde dat deze patiëntenstroom zou verdwijnen. "Wij kregen bijna 20 procent van onze patiënten via hen. Als het ziekenhuis was weggevallen, was het maar helemaal de vraag of wij zelfstandig door hadden gekund," zegt bestuursvoorzitter Relinde Weil tegen Trouw.

Het St Jansdal zegt dat ze in juli vorig jaar al zagen aankomen dat het mis dreigde te gaan met het MC Zuiderzee. Op dat moment is begonnen met de voorbereidingen van een mogelijke overname van het ziekenhuis.

Schaalvergroting nodig voor succes
Door die overname is het St Jansdal geen kleine speler meer in ziekenhuisland, maar een middelgrote speler. Een stap die noodzakelijk is voor de toekomst, zo gaf het St Jansdal eerder al aan. De laatste jaren is er een trend zichtbaar waarbij kleine ziekenhuizen het steeds moeilijker krijgen en ze een bepaalde schaalgrootte nodig hebben om succesvol te blijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel