BeekmanKlinieken spant kort geding aan tegen St Jansdal

LELYSTAD • Vr 19 april 2019 | 16:39 • Vrijdag 19 april 2019 | 16:39

De BeekmanKlinieken, gespecialiseerd in het uitvoeren van plastische chirurgie, spant een kort geding aan tegen het ziekenhuis St Jansdal. Inzet zijn medische dossiers van patiënten. De kliniek huurt al jaren ruimte in het Lelystadse ziekenhuisgebouw en maakte voorafgaand aan het faillissement van het MC Zuiderzee gebruik van hetzelfde computersysteem. Digitale patiëntendossiers van Beekman werden hierin opgeslagen.

Patiënten hadden echter geen behandelrelatie met het MC Zuiderzee maar alleen met Beekman. BeekmanKlinieken geeft aan dat dossiers door de curator zijn overgedragen aan het St Jansdal. Iets dat niet mag volgens de advocaat van de chirurgie-kliniek, aangezien alleen Beekman de behandelaar was en dus eigenaar is van de dossiers.

Via de rechter wil BeekmanKlinieken nu afdwingen dat de curatoren en het St Jansdal de dossiers overdragen aan Beekman en kopieën vernietigen. Ook wordt geëist dat het St Jansdal patiënten van Beekman niet benaderd om zich rechtstreeks bij het ziekenhuis te laten behandelen. Iets dat volgens BeekmanKlinieken wel zou zijn gebeurd.

Het St Jansdal wil niet inhoudelijk op de zaak reageren, omdat de rechter er zich binnenkort over buigt. De BeekmanKlinieken was overigens tot eind vorig jaar voor 49 procent eigendom van de MC Groep van Loek Winter. Die aandelen zijn terruggekocht en de kliniek is zelfstandig verdergegaan. Het nieuws over het kort geding werd vrijdag als eerste gemeld door het NRC.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (13)

 • Kaniel Outis

    Zo 21 april Zondag 21 april

  Van het ene gezeik naar het andere

  reageer
 • pieter de oude

    Zo 21 april Zondag 21 april

  Gezondheidszorg, energie voorziening, openbaar vervoer,
  paardenmarkt van Zuid Laren, veemarkt Purmerend, "ALLEMAAL
  HANDEL," Lang leven de Europesegemeenschap,! dat is een weldaad
  voor de mensheid zeggen de tegenstanders van FVD.

  reageer
 • Frans

    Zo 21 april Zondag 21 april

  U moet me toch even uitleggen wat BeekmanKlinieken en het St Jansdal met de Europese Unie te maken heeft.

 • SVL-er

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Ook hier komen steeds meer lijken uit de kast!!

  reageer
 • Cordia

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Goede tijden is er niets bij
  Wat n soap is dit

  reageer
 • Jan

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Een ziekenhuis failliet laten gaan heeft allerlei complicaties dat is ondertussen wel duidelijk.
  Ik hoop dat dit soort juridisch gedoe snel afgelopen is, alle € en inspanning hiervoor zijn ten koste van de zorg.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Anthony

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  3e alinea '....benaderd....' moet hier met een -t in plaats van een -d, want persoonsvorm tegenwoordige tijd, geen voltooid deelwoord. Slordige fout.

  reageer
 • Dries

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Als ik lees hoe het faillissement stiekem, al lang voor oktober vorig jaar, is voorgekookt en nu bij alles wat voorbijkomt en met het Sint Jansdal te maken heeft krijg ok wel een zeer vervelend gevoel. Wat zijn en worden wij belazerd.

  reageer
 • Carola

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Wees blij dat ze gereageerd hebben op signalen dat het niet goed ging in het Zuiderzee. Als ze pas in oktober waren begonnen met te onderzoeken wat haalbaar is in Lelystad dan was het ziekenhuis nooit zo ver geweest als nu. En natuurlijk moeten er nog dingen bij en verbeteren, maar als St Jansdal er niet in was gestapt was de chaos nog vele malen groter geweest.

 • Anne

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Voor de mensen die denken hun medisch dossier te hebben opgehaald na het faillissement : HET IS EEN COPIETJE, SJD IS NOG STEEDS IN HET VOLLEDIGE BEZIT VAN UW DOSSIER!!

  reageer
 • Wilfred

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Klopt, maar ze mogen er zonder de toestemming van de patiënt verder niets mee doen. Zo kunnen en mogen bijv. de artsen van het St Jansdal er niet in kijken.

 • John

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  normale gang van zaken. Deze kliniek is niet van het St.jansdal. Het St.jansdal kan en mag niet zomaar gegevens overdragen dus de patiënt zal zelf actie moeten ondernemen.

  reageer
 • Frans

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Ik zie het anders. De patiënten hadden een behandelrelatie met BeekmanKlinieken en niet met het MCZ. Dat de patiëntendossiers na het faillissement zijn overgedragen aan het St Jansdal wil niet zeggen dat het St Jansdal nu eigenaar is geworden van de patiëntendossiers van BeekmanKlinieken; zij beheert het slechts. Dus BeekmanKlinieken moet gewoon toegang krijgen tot hun eigen patiëntendossiers.

 • Barbara

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Waarom heeft die Beekmangroep niet eerder zijn mond opengedaan als zakenpartner van Loek Winter? B.V. tijdens de vraag wie of het ziekenhuis ging overnemen? Klinkt allemaal weer ingewikkeld. Lijkt erop dat St Jansdal Harderwijk het nu voor zijn kiezen krijgt. Was dit al niet een taakje voor de curator b.v om dat even netjes te regelen..

  reageer
 • Inwoonster

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Medisch dossier behoort aan de patiënt toe en die hoort te bepalen wat er mee gebeurt!!

  reageer
 • Frans

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  @Caroline: Het St Jansdal is slechts de beheerder van het computersysteem waarvan BeekmanKlinieken gebruik maakt. Als een patiënt na het faillissement van het MCZ zijn/haar relatie met een arts van BeekmanKlinieken voortzet dan heeft het St Jansdal daar verder niets mee te maken. Ze moet de artsen van BeekmanKlinieken gewoon verder gebruik laten maken van de door hen gemaakte dossiers.

 • Caroline

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Klopt helemaal. De patiënt moet eerst toestemming geven voordat Beekman het in mag zien, St Jansdal mag het niet zomaar overdragen. Beetje laat dat Beekman dit inziet.

 • Poldermens

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Nee, Loek Winter is lekker betrouwbaar... Als ik nu toch graag wil dat mijn gegevens uit handen blijven van iemand dan is dat het duo Winter en De Boer wel! Die hebben namelijk maar 1 belang, hun portemonnee!

  reageer
 • Henk

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Er komt steeds meer boven water!!

  reageer
 • Qwerty

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Hoezo Jan, de bevolking van Flevoland? Flevoland is meer dan Lelystad! En niet heel Flevoland gaat naar het Sint Jansdal ziekenhuis. Wat de curator gedaan heeft, het verhandelen van patientendossiers is in strijd met de privacy wetgeving. Het is daarmee ook illegaal. De curator wist dat of had moeten weten dat het patientenbestand van het MC Zuiderzee werd gedeelde component met de Beekman Klinieken. Een ieder die patiënt was van de Beekman Klinieken kan dus ook een klacht tegen de curator van het MC ziekenhuis bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

 • Jan

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Inderdaad Henk, heel triest dat de bevolking van Flevoland hier de dupe van is ten guste van St Jansdal Harderwijk.

 • K

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Wat bedoel je? Dit was te verwachten en is helemaal niet vreemd. Wat voor bizar complot zit hier achter volgens jou? Aliens? Vrijmetselaars?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert