Nog geen college in provincie maar nu al crisis

FLEVOLAND • Vr 19 april 2019 | 17:20 • Vrijdag 19 april 2019 | 17:20

Het leek zo soepel te verlopen, de coalitieonderhandelingen in Flevoland. Daar waar partijen in andere provincies worstelen met Forum voor Democratie, werd de nieuwkomer hier met open armen ontvangen. Tot donderdag. Toen legde de PvdA een bom onder de beoogde samenwerking in een college van Gedeputeerde Staten.

De PvdA liet de afgelopen weken meerdere malen weten samenwerking serieus te willen onderzoeken. Maar voordat het tot een gesprek kwam, kwamen de sociaaldemocraten ineens met een eis; de Flevolandse afdeling van Forum moet afstand nemen van de landelijk punten van die partij over bijvoorbeeld een dominant blank Europa, de Nexit en een meldpunt voor linkse leraren.

Waarom nu ineens?
Dat de PvdA moeite heeft met Forum voor Democratie zal niemand verbazen. Maar de timing van de boodschap is wel bijzonder. De grote vraag die in politiek Flevoland leeft: waarom heeft de PvdA dit niet eerder aangegeven, bijvoorbeeld tijdens het informatieproces met Annemarie van Gaal? Of tijdens het debat van afgelopen woensdag, waar het juist ging over de vorming van een nieuw dagelijks bestuur voor Flevoland?

Volgens PvdA-fractievoorzitter Willem de Jager heeft dat te maken met de beeldvorming die er na woensdag rond zijn partij ontstond. "Het leek alsof wij zomaar met Forum voor Democratie in zee zouden gaan, en dat wilden we ontkrachten", aldus De Jager.

Wie vond dat er eisen gesteld moeten worden?
De fractievoorzitter zegt dat het een beslissing van de Flevolandse fractie was. Hij ontkent dat de landelijke PvdA een stokje voor de samenwerking heeft gestoken. Ook herkent De Jager zich niet in het verhaal van een bron die dicht op het vuur zit, maar anoniem wenst te blijven. In een gesprek met Omroep Flevoland vertelt die bron dat het bestuur en de fractie van PvdA Flevoland niet op één lijn zaten. Het bestuur zou van meet af aan tegen deelname in een college met Forum voor Democratie zijn geweest, terwijl de fractie de mogelijkheden tot samenwerking wel wilde onderzoeken.

Volgende week wordt duidelijk hoe de gesprekken tussen Forum voor Democratie en de PvdA, samen met de drie andere beoogde coalitiepartners VVD, CDA en CU, gaan uitpakken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel