Nog geen college in provincie maar nu al crisis

FLEVOLAND • Vr 19 april 2019 | 17:20 • Vrijdag 19 april 2019 | 17:20

Het leek zo soepel te verlopen, de coalitieonderhandelingen in Flevoland. Daar waar partijen in andere provincies worstelen met Forum voor Democratie, werd de nieuwkomer hier met open armen ontvangen. Tot donderdag. Toen legde de PvdA een bom onder de beoogde samenwerking in een college van Gedeputeerde Staten.

De PvdA liet de afgelopen weken meerdere malen weten samenwerking serieus te willen onderzoeken. Maar voordat het tot een gesprek kwam, kwamen de sociaaldemocraten ineens met een eis; de Flevolandse afdeling van Forum moet afstand nemen van de landelijk punten van die partij over bijvoorbeeld een dominant blank Europa, de Nexit en een meldpunt voor linkse leraren.

Waarom nu ineens?
Dat de PvdA moeite heeft met Forum voor Democratie zal niemand verbazen. Maar de timing van de boodschap is wel bijzonder. De grote vraag die in politiek Flevoland leeft: waarom heeft de PvdA dit niet eerder aangegeven, bijvoorbeeld tijdens het informatieproces met Annemarie van Gaal? Of tijdens het debat van afgelopen woensdag, waar het juist ging over de vorming van een nieuw dagelijks bestuur voor Flevoland?

Volgens PvdA-fractievoorzitter Willem de Jager heeft dat te maken met de beeldvorming die er na woensdag rond zijn partij ontstond. "Het leek alsof wij zomaar met Forum voor Democratie in zee zouden gaan, en dat wilden we ontkrachten", aldus De Jager.

Wie vond dat er eisen gesteld moeten worden?
De fractievoorzitter zegt dat het een beslissing van de Flevolandse fractie was. Hij ontkent dat de landelijke PvdA een stokje voor de samenwerking heeft gestoken. Ook herkent De Jager zich niet in het verhaal van een bron die dicht op het vuur zit, maar anoniem wenst te blijven. In een gesprek met Omroep Flevoland vertelt die bron dat het bestuur en de fractie van PvdA Flevoland niet op één lijn zaten. Het bestuur zou van meet af aan tegen deelname in een college met Forum voor Democratie zijn geweest, terwijl de fractie de mogelijkheden tot samenwerking wel wilde onderzoeken.

Volgende week wordt duidelijk hoe de gesprekken tussen Forum voor Democratie en de PvdA, samen met de drie andere beoogde coalitiepartners VVD, CDA en CU, gaan uitpakken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (20)

 • DVHL

    Di 23 april Dinsdag 23 april

  Ik ben heel blij dat FVD in bijna alle provincies niet in Gedeputeerde Staten komt. Ook al is het de grootste partij, het is een partij van de waan van de dag. En bijna al die FVD mensen die gekozen zijn, hebben geen politieke ervaring. Dat geeft weer veel ongewenst volk in bestuurlijke organen, denk maar aan sommige 'politici' van de PVV, de voorlaatste waan van de dag.

  reageer
 • Barbara

    Zo 21 april Zondag 21 april

  Forum zou er goed aan doen om migratie los te koppelen van huidskleur. Massale migratie zonder goede begeleiding kan inderdaad tot problemen leiden. Huidskleur heeft daar niets mee te maken. Een veel beperktere instroom met een veel intensievere begeleiding is de oplossing. Logisch, oplossingsgericht en niet beladen. De Nexit heeft Baudet zelf al afgezwakt. Het lerarenmeldpunt is niet meer dan een plagerij. Kinderachtig, dat wel.

  reageer
 • Jaap

    Zo 21 april Zondag 21 april

  FvD heeft immigratie helemaal nergens gekoppeld aan huidskleur. Is al vaak genoeg door FvD aangegeven. Het meldpunt gaat niet over leraren, maar over lesmethoden, zoals boeken, ook dat heeft Baudet op tv al meermaals toegelicht. Overigens werd bij mij op de middelbare school (al lang terug) wel degelijk alles wat rechts was door leraren en leerlingen afgebrand, inclusief een leraar die voor de VVD in de gemeenteraad zat. Op de UvA idem. Daar werd zelfs met enquetecijfers gerommeld om tot progressieve uitslagen te komen.

 • Freek

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  En met de CU, die op haar website onder standpunten openlijk discriminerend verklaart dat het huwelijk "een duurzame verbintenis tussen één man en één vrouw" is, en dat de CU daarom tegen het homohuwelijk is. Fijn standpunt voor LHBTI. Vindt de PvdA geen probleem. Ging gewoon mee in het weigerambtenaren-standpunt van de CU. En zit in Flevoland nu ook in een coalitie met de CU.

  reageer
 • Freek

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Dit was mijn reactie op Lelystedeling, die aangaf dat de PvdA met GL verder wil.

 • Marije

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  "De gemeenschappelijke munt en de toetreding van Griekenland zijn weeffouten van de geschiedenis". Bij welke partij staat dat in het verkiezingsprogramma? Juist, de CU. Ook wil de CU de bevoegdheden van de EU fors beperken en de EU depolitiseren, en ziet de CU de euro niet als toekomstvast. Prima standpunten in mijn ogen, en ongetwijfeld ook van de PVV, FvD, SGP, SP en PvdD, maar waarom moet dan juist FvD volgens de PvdA afstand nemen van hun idee om de Nederlandse bevolking in een referendum te laten besluiten over de deelname aan de EU en de euro?

  reageer
 • Mike

    Zo 21 april Zondag 21 april

  Marije, je hebt natuurlijk helemaal gelijk. 20 van de 41 zetels in Flevoland zijn bij euroskeptische partijen terecht gekomen. Dat kan Willem de Jager niet zo maar proberen weg te poetsen. Misschien moeten juist deze partijen samen met 50Plus en eventeel DENK eens proberen om een zakencollege van drie of vier neutrale vakgedeputeerden te benoemen. Geen coalitieakkoord meer, maar een politieke visie waarin Flevoland vier jaar lang op basis van wisselende meerderheden per ondereerp bestuurd wordt. Een visie waarin alle partijen achter hun idealen kunnen blijven staan, en kleine partijen niet gedwongen worden een coalitieakkoord hij het kruisje te tekenen om nog enigszins invloed te kunnen hebben. Misschien is nu de kans om de politiek echt eens te veranderen. Het kan in het Nieuwe Land.

 • Marc

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  PvdA blaast hoog van de toren......oude politiek probeert aan de macht te blijven en trekt daarom maar weer eens de discriminatiekaart....terwijl Forum unaniem de grootste partij is geworden.....en Baudet notabele half Indisch is.....wat is er toch veel mis in dit land.....

  reageer
 • Marc

    Zo 21 april Zondag 21 april

  KC, dat 'conflict' tussen Baudet en Otten is gewoon afgesproken om FvD op een andere wijze te belichten. Dat trucje was er ook bij de VVD onder Frits Bolkestein. De een doet rechts, de ander gematigd. Twee kampen kiezers blij. FvD is al net een echte partij met stromingen...

 • Qwerty

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Unaniem de grootste partij, dat kan taal technisch niet kloppen. Het Forum voor Democratie is weliswaar de grootste partij, maar met slechts 17,4% van de stemmen.

 • KC

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Otten van de 1e kamer voor het FvD heeft ook kritiek op Baudet over de zelfde punten waar de PvdA overvalt. Kijk maar bij de NOS en kranten. Ik verwacht wel reacties, Ja die schrijven altijd linkse opinie.

 • laat alle reacties zien
 • Minoes

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  De PvdA vergeet dat ze zolangzamerhand een splinter partij zijn, maar wel de grootste mond dit soort geintjes flikte ze ook met Pim fortuin en de PVV

  reageer
 • Marijke

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  En met TON,... ( gaat er al een lichtje branden?)

 • Lelystedeling

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Ik blijf het herhalen: PvdA is al jaren een verliezer, verloochtent zijn afkomst en meent zich toch een arrogante houding te kunnen innemen. Bah, kotsmisselijk van die partij. Walgelijk.

  reageer
 • Sanne

    Zo 21 april Zondag 21 april

  PvdA heeft met Wim Kok zijn ideologische veren afgeschud. Staat sindsdien nergens meer voor.

 • Mark

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Welkom in de politiek.

 • Fred K

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Kartelpartijen houden niet van echte democratie. Het is niet voor niets dat referenda genegeerd worden en uiteindelijk zelfs afgeschaft, mede door de kartelpartij die er haar bestaansrecht aan ontleent!

  reageer
 • Lelystedeling

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  PvdA wil gewoon met GroenLinks verder.

  reageer
 • Sibert

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  De PvdA is niet mijn partij, maar ik heb nu respect voor hun houding

 • Cees

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  GL heeft echter geen 8 zetels, en kan dus FvD niet vervangen. Dan moet dat al GL + SP + D66 zijn. De VVD zou wel gek zijn.

 • Flopiade

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Mooi PVDA eruit en PVV erin. Klaar!

  reageer
 • Flopiade

    Di 23 april Dinsdag 23 april

  VVD doet alles om maar aan de macht te blijven.....

 • Hans H.

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Weet je wel zeker dat FvD wel met de PVV wil? Dat zou ik mij afvragen.

 • Barry

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  VVD samen met de PVV? Wens denken!! Heeft u iets gemist misschien??

 • peter van den bemt

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Is het niet bizar? Dat we in ons zo tolerante land zover zijn gekomen dat je zoiets normaals als het afschuwelijk vinden van '' een dominant blank europa" luid en duidelijk moet stellen. Volkomen terecht, PvdA.

  reageer
 • Trix

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Bepaalt de PvdA de gang van zaken?
  Of de grootste partij?
  Het volk heeft een keuze gemaakt.

  reageer
 • peter van den bemt

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Ik weet het niet hoor, Marc. De VVD regeert. Al 3 kabinetten lang (daarom gaat het zo 'goed' met NL). GRL zit in de oppositie. Deze partijen zien de maatschappij totaal anders.

 • Marc

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Zo is dat! Echter de meeste partijen hangen naar links (gutmenschen) en daarom geen samenwerking met een meer rechtse partij....de VVD heeft al lang zijn geloof verpatst aan Groen links....

 • Ben

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Nee de gezamenlijke meerderheid bepaalt de gang van zaken en niet één partij. Dat heet democratie mensen

 • peter van den bemt

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Het merendeel van het volk heeft NIET op FvD gestemd. Ze hebben dan wel meer stemmen dan andere partijen. Maar bij lange na niet genoeg om het in hun eentje te doen. Ze zullen het met anderen moeten doen. Die moeten dan wel willen. Als je de wereld totaal anders ziet dan FvD, dan wil je niet.

 • Freek 3

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  De grootste partij heeft niks te bepalen. Ook nooit geweest. De meerderheid bepaald en daar is Fvd nog ruim 30 procent van verwijderd. Ofwel ze moeten altijd een clubje samenstellen om eruit te komen. En dat betekent dat elke partij fiks water bij de wijn moet doen. Met de nadruk op elke. Dus niet de ander maar ook de partij zelf

 • Sander

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Daarom zuigt dit systeem. Een partij zonder standpunten of visie kan een grote partij worden.
  Je zou moeten kunnen stemmen op ideeën ipv populisten.

 • Dorien

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Kiezers hebben gewoon recht op een coalitie met FvD, we leven toch in een democratisch land maar uitvoeren wat de burger wil dat doen we niet, belachelijk waarom stemmen we nog, let maar op, in 23 mei komt de rekening

  reageer
 • Ben

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Hoezo wat de burger wil. Hoeveel stemmen heeft baudet gehaald dan? 12 %, is ongeveer 1 achtste deel. Niet zo heel veel. Dus klets niet over wat de burger wil. In ieder geval geen Charlie Bidet

 • Hans Kloters

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  einde PVDA

  reageer
 • Gebruiker

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Ronald

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Ik ben erg teleurgesteld in de Jager! Dacht dat echt dat hij een bestuurder was en geen marionette van de partij? Zonde, gemiste kans en hele domme voorzet “buiten spel”!

  reageer
 • Betsie

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  De Jager is niet flexibel daar zit hem de kneep. Zit waarschijnlijk in het karakter.

 • Boels

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Misschien helpt een ongunstige uitslag voor de PvdA bij de komende verkiezingen van het EU-parlement.
  Kijk eens naar de presentielijst van NL-parlementsleden bij vergaderingen van het EU-parlement (andere landen doen het ook bedroevend).
  Geen wonder dat we overspoeld worden door maatregelen uit Brussel.

  reageer
 • guido

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Tja, PvdA partij van het draaien, niet de eerste keer dat ze andere in de steek laten.
  Uit de gespreksverslagen van van Gaal blijkt dat PvdA geen belemmeringen t.o.v. andere partijen had.
  Dit komt als een duiveltje uit de hoge hoed, en hier wordt maar weer aangetoond dat PvdA geen loyale coalitie partner is. Ook in Almere rommelt het al een tijd, wethouder geslachtofferd, fractie leden die opstappen, tweespalt binnen de partij. Het ziet er naar uit dat de partij op zoek is naar haar identiteit en duidelijk moeite heeft met het het "yes we can" mouwen opstropende jongetje Klaver. Ik zou zeggen PvdA ga eens op zoek naar wat voor partij jullie echt zijn met heel veel hei sessies en wanneer jullie jezelf weer hebben gevonden kom dan terug, maar frustreer politieke ontwikkelingen niet onnodig want daar lijden wij als Flevolanders alleen van.

  reageer
 • Jan

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Waarom worden hier voor de zoveelste keer de partijpunten zo verdraaid neergezet?’omdat de PvdA er zo over denkt blijkbaar?
  Want als ik het programma lees van de FvD zie ik het echt heel anders dan de uitleg die de PvdA er aan durft te geven. Net als toen met Fortuyn, geen argumenten, dan maar de leugen regeert.

  reageer
 • Ben

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Huh heb jij het partijprogramma van FvD gelezen,? Waar us dat dan waar kan ik dat vinden,?

 • Poldermens

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Tja, je kunt toch ook niet serieus met een partij onderhandelen die zulke rare gedachten heeft? Heel toevallig willen ze de vrije pers, onderwijs en wetgever in een verdachten bankje plaatsen. Goh, dat zijn toevallig belangrijke pijlers onder de democratie...
  Maar ja, van een Poetin lover als Baudet kun je eigenlijk ook niets anders verwachten toch? En ja, dat zijn zijn eigen woorden. Hij is zeer gecharmeerd van Poetin.

  reageer
 • Francine

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Poldermens, Otten heeft van 1999 tot 2002 bij Lehman Brothers gewerkt. Lang voor het faillisement, en slechts drie jaar. Heeft daarvoor vier jaar bij de
  Rabobank gewerkt, en vanaf 2002 voor een mede door hem zelf opgerichte financiële adviseur (nee, geen idee of daar overe belastinguitduiking door Shell ed geadviseerd wordt). Baudet en Otten voeren al lange tijd intgensief campagne via o.a. het programma Business Class. We weten wie daar naar kijken; meestal niet Jan Modaal. Maar we moeten zien wat Otten gaat doen. Hij vindt de FvD nu te veel naar rechts trekken. Wordt een boeiende periode tussen Otten en Baudet. De meeste provinciale kandidaten van FvD kennen volgens de kranten Otten veel beter dan Baudet. Dat kan nogal bepalend zijn voor de koers. FvD buitensluiten zal averechts werken.

 • Poldermens

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  @Francine. Baudet houdt er vooral van om semi-intellectueel filosofisch uit zijn nek te kletsen. Daarbij verkondigt hij aperte onwaarheden en, omdat hij zo zwart, is er nog veel te weinig tegenin gebracht. Trouwens, als hij bewezen onzin uitkraamt dan zegt hij doodleuk dat het grappig bedoeld was en mensen er niet zo zwaar aan moeten tillen. Mijn hemel, hij doet zélf in ieder geval zijn uiterste best om Nederland te laten geloven dat Fvd helemaal bestaat uit zichzelf en vrolijke vriend de 'advocaat'.
  Oh, en Francien, heb je de loopbaan van Dhr Otten al bekeken...lekkere financiële carrière achter de rug. O.a. bij Lehmann Brothers...waar kennen we die ook al weer van🤔. Elitaire ballen zijn het, stuk voor stuk, en het volk loopt er kwijlend achteraan...

 • Francine

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Baudet houdt ervan om mensen op de kast te jagen. Maar Henk Otten, aankomend fractievoorzitter FvD in de Eerste Kamer, heeft ook al gezegd dat Baudet zich moet matigen. En heeft de speech van Baudet na de provinciale verkiezingen bekritiseert. Zie interview in Trouw. Fvd is niet hetzelfde als Baudet.

 • Poldermens

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  @luppien, dat meen je toch niet serieus😂

 • Jos '56

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Goed lezen Luppien, Baudet is gecharmeerd van Poetin en niet de PVDA.

 • Luppien

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Poetin is communist, pvda socialistisch, beiden komen van hetzelfde gedachtegoed, Lenin, Marx en Hegel. Alleen bij pvda wordt het wat verbloemd.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert