'Ga op tijd naar de tulpenvelden en wacht niet tot het einde'

FLEVOLAND • Di 23 april 2019 | 13:28 • Dinsdag 23 april 2019 | 13:28

De organisaties van beide tulpenroutes in Flevoland adviseren niet tot het laatste moment te wachten om naar de tulpenvelden te gaan. Officieel zijn beide routes tot en met 5 mei te bezichtigen, maar vanwege het warme weer zijn verschillende tulpensoorten al uitgebloeid.

Een aantal velden is al gekopt. De bloemen worden er dan afgehaald. Dit doen de boeren omdat de tulp in het veld niet gekweekt wordt voor de bloem, maar voor de bol.

Om teleurstelling te voorkomen adviseert voorzitter Herman Vermeer van Tulpenroute Flevoland om in april nog de tulpen te bewonderen. In mei kan hij niet garanderen dat overal nog tulpen te zien zijn. Ook Ellen Boonen van Tulpenfestival Noordoostpolder geeft aan niet tot het einde te wachten.

Paasweekend
Afgelopen weekend is het extra druk rondom de tulpenvelden geweest. Het mooie weer en de extra vrije dagen met Pasen zorgden voor veel toeristen. Volgens Ellen Boonen van Tulpenfestival Noordoostpolder waren bij het belevingsveld in Creil zo'n 450 mensen per uur. Op de route was het volgens haar nog drukker, omdat maar één op de drie auto's stopt.

Herman Vermeer van Tulpenroute Flevoland kan geen bezoekersaantallen geven, maar hij merkt wel dat de website drukker bezocht wordt. In vergelijking met vorig jaar is dat aantal nu al verdubbeld. Bij de routes rond Lelystad, Dronten en Zeewolde zag Vermeer vooral veel fietsers en wandelaars. Doordat er veel verschillende routes zijn, zijn er volgens hem geen 'overspannen situaties' ontstaan.

De velden in
Tulpenboeren in Noordoostpolder hebben dit jaar vaker hun veld afgezet met linten of kuubskisten. Op deze manier proberen ze de toeristen uit hun tulpenvelden te weren. Bij één boer langs de route in Oostelijk Flevoland heeft de organisatie afgelopen weekend ingegrepen. Er liepen teveel mensen door het veld. Daarom werd het gebied afgezet met linten.

Volgens de politie zorgden de vele automobilisten op de routes afgelopen weekend soms voor gevaarlijke situaties. Bestuurders trapten soms ineens op de rem om vervolgens de berm in te duiken. Ook reden automobilisten over fietspaden om bij velden te komen. De politie zegt dat het de eigen verantwoordelijkheid van bestuurders is om veilig te rijden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel