Huurprijzen vrije sector Almere omhoog

ALMERE • Wo 24 april 2019 | 6:27 • Woensdag 24 april 2019 | 6:27

De huurprijzen van de vrije sector in Almere zijn met ruim 15% omhooggegaan. Dat blijkt uit cijfers van huurwoningensite Pararius. De gemiddelde prijs lag in het eerste kwartaal van 2019 op 13,78 euro per vierkante meter.

Hierbij is gekeken naar de huurprijzen in het eerste kwartaal van 2019 ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018. Binnen de provincie Flevoland is de gemiddelde huurprijs nu 13,53 euro per vierkante meter. Dat is een stijging van 9%.

Landelijk gezien stegen de prijzen gemiddeld met bijna 5 procent. In gemeentes in de buurt van grote steden ging het echter veel harder. Volgens Pararius is er daar sprake van een sterke bevolkingsgroei, waardoor de prijzen hard omhoog gaan.

In grote steden als Rotterdam, Utrecht en Eindhoven stegen de prijzen ook harder dan het landelijk gemiddelde, met minimaal 7,5 procent.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (7)

 • Flevoburger

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Er zijn nogal wat mensen die niet goed door hebben wat hier gebeurd.

  Zit je aan de onderkant van de samenleving en heb je weinig inkomen? Dan kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning.
  Nu was er ooit eens, in een grijs verleden, een overheid die zich daar verantwoordelijk voor voelde. Die tijd is geweest, de wachttijden/lijsten zijn enorm. Een wachtperiode van meerdere jaren is heel "normaal".

  Verdien je , ook maar € 1,- teveel dan kom je terecht in de vrije sector. Je bent dan overgeleverd aan de grillen van de markt. Vraag en aanbod is dan bepalend. En nee, het is dan niet voor een ieder automatisch een optie om een woning te kopen. Ben je wat ouder, heb je een keer kanker gehad? ( of iets anders onder de leden? ) die betaalbare hypotheek kun je vergeten.

  Dat de overheid zich de laatste jaren echt / inhoudelijk met zaken als woningmarkt, justitie, de fiscus, de medische/ouderenzorg enz bezig gehouden heeft is natuurlijk een utopie.
  Het waren de onderwerpen die electoraal / voor eigen positie interessant, die de aandacht kregen.Langzaam maar zeker dringen de gevolgen van dit beleid in de maatschappij door.
  Mensen die ook maar €1,- teveel inkomen hebben voor een woning in de sociale sector zijn ordinaire speelballetjes geworden voor het grote geld.

  En als dan zelfs Timmermans ( die enorme Eurofiel) roept dat meer dan 50% van de asielzoekers "economische vluchtelingen" zijn, dus gewoon op zoek naar meer geld/luxe, een hogere levensstandaard. En als al onze politici hun uiterste best doen om maar te voldoen aan het beeld van de meest brave,sociale, politiek correcte "normen" en derhalve deze groep voorrang geeft in de woningmarkt.. Tja dan moet je niet vreemd opkijken als clubjes van de PVV / FvD groot worden.......

  Maar goed, afgezien van de asielzoekersdiscussie, huisvesting is in Nederland , net als de gezondheidszorg, het openbaar vervoer, enz . een ordinair "bedrijfsmiddel" geworden.
  Hoe kun je zo snel en zo veel als mogelijk geld binnen harken.

  En de overheid? Onder leiding van Rutte / de VVD vinden ze het wel prima.
  Je bent voor die club, ongeacht het onderwerp, pas interessant als ze geld aan je kunnen verdienen of wanneer je electoraal interessant bent.

  En voor de rest? Zoek het maar lekker zelf uit.

  reageer
 • Henk

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Lang verhaal, verkeerde inhoud...

  Die 1 euro grens verzin je zelf.

  Woningcorporaties moeten jaarlijks minimaal 80 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen van maximaal 36.798 euro (2018). Hoogstens 10 procent mogen ze toewijzen aan huishoudens met een inkomen tussen de 36.798 en 41.056 euro. De overige 10 procent mag door woningcorporaties vrij worden toegewezen toewijzen. Hierbij dienen ze wel voorrang te geven aan kwetsbare huishoudens, oftewel mensen die extra dringend op woonruimte wachten.

  Als jij dus 1 euro teveel verdient dan heb je 41.057 euro per jaar bruto inkomen. Dan moet je niet zielig doen en kan je gewoon net als ieder ander een woning in de vrije sector huren.

 • Pim

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  De prijsstijging huurprijzen vrije sector Almere (+15%) loopt in de pas met de stijging gedurende de afgelopen 9 jaar van gemiddelde verkoopprijs van een bestaande koopwoning in Lelystad (+18,8%). Deze wakkeren de jaarinflatie mede aan. De jaarinflatie is de afgelopen 10 jaar gestegen met 15,6%.
  Prijsstijgingen hebben tot gevolg dat er meer betaald moet worden voor hetzelfde. Wat wijst op waardevermindering van het geld. Dus op inflatie.
  Daartegenover:
  De afgelopen 10 jaar is het modaal jaarinkomen gestegen met 7,7%. De afgelopen 6 jaar is de koopkrachtontwikkeling van de werknemer/zelfstandige met 11,2% toegenomen. En die van uitkering pensioenen met -2,7% afgenomen.
  Je zou op dit moment maar als gepensioneerde in Almere in de vrije sector huren.

  reageer
 • Pim

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Los van persoonlijke meningen, uit de inhoud van geplaatste berichten blijkt dat menigeen geen gebruik maakt van een zoekmachine.

 • Henk

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Hoi Pim, wij hebben ook Google!

 • Rob

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Hallo reageerders,
  Even goed lezen: het gaat hier om vrije sector huurwoningen.
  Dit zijn meestal geen woningbouwverenigingen of -coöperaties maar commerciële partijen, waaronder particulieren, waarbij meestal voor beperkte tijd verhuurd wordt.
  Bijvoorbeeld aan huurders die hun woning verkocht hebben maar nog niet in de volgende koopwoning terecht kunnen.
  Het is uiteindelijk de (vrije) keus van de huurder om wel/niet akkoord te gaan met de gevraagde huurprijs, niemand wordt gedwongen!
  Kwestie van vraag en aanbod in een vrije markt.

  reageer
 • Mathew

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Hallo Rob,

  Een hoop mensen hebben geen keus. Die verdienen te veel om in aanmerking te komen voor sociale huurwoningen, maar te weinig om te kopen. Ik zelf huur in de vrije sector en zal ook nooit in de sociale huurwoning terecht komen, maar kan en wil nog niet kopen. Er is simpelweg niets betaalbaars en in de buurt waar ik wil wonen. Maar mijn vrije sector huis is wel "mijn" huis en geen tijdelijk onderkomen. Ik heb geen concrete plannen. Ik wil blijven waar ik zit, maar ik wil niet elk jaar gigantisch huurverhogingen. Verhogen mag, maar wel met redelijkheid en billijkheid.

  Het klopt dat er nauwelijks regels zijn, dus de vastgoed partijen kunnen dus doen en laten wat ze willen. Het wordt dus ook hoog tijd dat de vrije sector huurders beter beschermd gaan worden.

 • Dr. Jake

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  En wat hier grotendeels wordt (om)gebouwd is ook allemaal vrije sector.
  Het zijn al lang Amsterdamse prijzen hier in Almere. (En niet alleen voor wonen.).

  reageer
 • Klaas

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Met dank aan de PvdA. Die hebben jaren lang op hun handjes gezeten. Wel roepen we moet bouwen. Draaien al jaren hier aan de knoppen. Maar bouwen ho maar.

  reageer
 • De Sjaak

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Klopt Klaas de linkse kerk met hun:
  Kom maar allemaal hierheen beleid is de grootste oorzaak van de te kort aan woningen, dus de giga prijsverhogingen.
  Vraag en aanbod zo simpel is het!

 • K

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Waarom verwart iedereen continu economie en politiek met elkaar? Ja ze zijn met elkaar gelinkt, maar wie stuurt elke maand je rekening? De bank, niet de PvdA.

 • Hans

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Standaard domme reactie. Natuurlijk schuld links. Leren lezen is een kunst blijkt wel weer.

 • laat alle reacties zien
 • Pietje bel

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Wel prijs na hoog maar slecht service bij ymere

  reageer
 • Cindy-Lou

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Echt schandalig. Zo worden de huizen steeds onbetaalbaarder voor een hoop mensen. Vinden ze het gek dat veel jonge mensen weg trekken uit Almere.

  reageer
 • Henk

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Wegtrekken? Volgens de laatste cijfers trekt Almere juist veel jongeren aan. De huren zijn hier lager dan bijvoorbeeld Amsterdam. Waar baseer je dat op Cindy?

 • A.

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  @K. Behalve dat aan sociale huur een bovengrens zit aan wat je mag verdienen. Als je daar nu net boven zit mag je geen sociale huur (waar trouwens ook veel te weinig woningen in zijn) en verdien je te weinig voor vrije sector. Dan val je echt tussen wal en schip in.

 • K

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Daar hebben ze sociale huur voor uitgevonden. Vrije sector is wat anders. Maak je liever druk om die broek van een tientje van de waar iemand in Azië 12 uur per dag 7 dagen per week voor een euro per maand aan moet werken. Denk je dat die een leuk huurflat heeft? Wat hebben we het toch slecht hier.

 • De Sjaak

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Alsof er elders nog iets goedkoop te vinden is in Nederland, de Polen hebben mazzel, verdienen niet veel maar het beetje met wat ze meebrengen daar kopen ze in hun thuisland in een keer een vrijstaand huis mee af!
  Daarom Nexit

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert