Station 'Lelystad Airport' niet gepland

LELYSTAD • Wo 24 april 2019 | 12:49 • Woensdag 24 april 2019 | 12:49

Er zijn geen concrete plannen voor een station 'Lelystad Airport'. NS en spoorbeheerder ProRail spreken tegen dat het station in de planning staat om de komende tien jaar te worden gerealiseerd. Ook de provincie en gemeente Lelystad weten van niets.

In dagblad De Telegraaf stond woensdagochtend een kaartje, waarop station 'Lelystad Airport' is ingetekend onder de kop 'nieuwe NS-stations in 2028'. Ook is de Lelylijn door Noordoostpolder afgebeeld.

ProRail bevestigt dat er vandaag plannen zijn gepresenteerd om de komende jaren twintig nieuwe stations te bouwen en bestaande stations te vernieuwen en duurzamer te maken. Maar daar zit een station voor het vliegveld niet bij.

NS verwijst naar een rapport van ProRail uit 2016, waarin de stations staan die tot 2030 worden gerealiseerd. Ook daarin komt geen enkel station in Flevoland voor.

Eerder wel plannen voor apart station
Er zijn in het verleden wel plannen geweest voor een apart treinstation voor het vliegveld. Het idee was dat het in 1988 gebouwde station Lelystad Zuid zou worden afgebouwd en dat van hieruit snelbussen naar de luchthaven zouden rijden. Later werd voorgesteld om iets westelijker richting het Hollandse Hout een nieuw station te bouwen.

Beide plannen zijn enkele jaren geleden geschrapt. NS zei eerst te willen afwachten hoe Lelystad Airport zich ontwikkelt en hoeveel reizigers van de trein gebruik gaan maken. Ook speelde de discussie of een tweede station bij Lelystad ook bediend zou worden door Intercity's. NS wilde slechts bij één station de Intercity laten stoppen. De gemeente wilde dat dit het huidige station Lelystad Centrum zou blijven. Daarna is de discussie in de ijskast beland.

Reizigers kunnen snelbus nemen
Reizigers van en naar Lelystad Airport zullen na de geplande opening van de luchthaven in 2020 gebruik kunnen maken van een snelbus. Die rijdt in tien minuten vanaf het huidige station via een nieuwe busbaan langs de Middendreef naar bedrijventerrein Larserpoort. Daar wordt de nieuwe Albert Plesmanweg langs het complex van Inditex de snelle doorsteek naar de terminal.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel