OM eist opnieuw dat messentrekker naar kliniek gaat

URK • Wo 24 april 2019 | 16:37 • Woensdag 24 april 2019 | 16:37

Een 49-jarige man uit Nagele die in 2017 op Urk meerdere mensen met een groot mes bedreigde, gaat als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt absoluut naar een psychiatrische kliniek. De man heeft last van psychoses, bleek woensdag bij het hoger beroep in Leeuwarden.

De man bedreigde in 2017 bij het Avia tankstation op de Vliestroom iemand met een mes terwijl hij Arabische kreten riep. Toen de politie de man overmeesterde, gooide hij een mes in de richting van een agent. De politie loste ook een waarschuwingsschot. Verder drong de man begin 2018 ook een huis binnen in Nagele. Daarbij vernielde hij een raam en de voordeur.

Ontoerekeningsvatbaar
De rechtbank in Lelystad stelde in augustus vorig jaar vast dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is. Hij zou steeds in een psychose hebben verkeerd. De rechtbank besloot daarom dat hij een jaar lang in een kliniek geplaatst moest worden. Dat was toen ook de eis van het OM. De Nagelees ging tegen dat oordeel in beroep. Hij bekende woensdag in het hoger beroep schuld, maar wil niet naar een kliniek. "Ik vind een psychiatrisch ziekenhuis een beetje te heftig."

Nieuw incident met een agent
Het OM denkt daar anders over. De aanklager kwam in het hof met dezelfde eis als in 2018. De psychoses van de man worden veroorzaakt door epilepsie, aldus de aanklager. Als hij zijn medicijnen niet inneemt, kan hij een psychose krijgen en agressief worden, zegt het OM. Dat zou begin dit jaar opnieuw zijn gebeurd. Er zou een incident zijn geweest met een agent. Deze zaak moest nog bij de rechtbank in Lelystad worden behandeld.

Het hof bepaalt op 8 mei of de man zich moet laten opnemen in een kliniek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel