"Taalles buitenlanders dreigde in gevaar te komen"

LELYSTAD • Wo 24 april 2019 | 20:19 • Woensdag 24 april 2019 | 20:19

Omdat de taallessen voor buitenlanders in Lelystad in gevaar dreigden te komen, geeft de gemeente Lelystad eenmalig een bedrag van 150.000 euro aan Huis voor Taal en Vluchtelingenwerk Welzijn Lelystad. Deze twee organisaties geven verplichte en vrijwillige lessen Nederlands aan statushouders en arbeidsmigranten. De anderhalve ton is afkomstig van het Rijk.

Het is volgens wethouder Nelly den Os niet duidelijk hoeveel geld er voor dit doel de komende jaren nog van de landelijke overheid gaat komen. Daardoor bestaat de kans dat de bestaande deskundigheid en het niveau van de taalvoorziening uitgehold worden.

Van Rijk naar gemeente
Waarschijnlijk met ingang van 2021 wordt de verantwoordelijkheid voor inburgering overgedragen van het Rijk naar de gemeenten. "We weten niet precies wanneer dat gebeurt en ook niet hoeveel geld we daar dan nog voor krijgen", zegt Den Os. "Ook voorafgaand aan de invoer van die wet is er een gat, dus we hebben besloten met geld dat we over hadden het systeem dat we zo zorgvuldig hebben opgebouwd in ieder geval in stand te houden. Dat mag niet verdwijnen".

Taal belangrijk voor integratie
De wethouder vindt dat taal hét middel voor buitenlanders is om in te burgeren en een plekje te vinden in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Of de eenmalige subsidie goed wordt gebruikt, wordt gemeten aan de hand van de arbeidspaticipatie van statushouders en arbeidsmigranten. Ook wordt in de gaten gehouden of de animo om Nederlands te leren op z'n minst gelijk blijft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (8)

 • Jantje

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Hebben deze 2 organisaties mensen in dienst met een NT2 diploma ? ?

  reageer
 • Thomas

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Het is grappig, want hiermee vallen dus precies alle migranten die je economisch gezien wél wilt hebben buiten de boot. Die regelen hun zaken zelf en kloppen niet aan bij een dergelijke organisatie.
  Geef het liever aan een universiteit of andere onderwijsinstelling. Die hebben tenminste verstand van lesgeven. Dat zal het beter doen dan een stel hobbyisten die wat aan beunhazen.

  reageer
 • Yvon

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Inwoonster.: je kijkt zeker nooit naar 'ik vertrek' waar Nederlanders zich vestigen in het buitenland?

  reageer
 • Willemsen

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Die vertrekkende mensen bouwen alles bijna op van scratch. Nauwelijks enige hulp bij het regelen van vergunningen etc. Alles zo'n beetje moeten ze helemaal zelf doen. Maar kijk hoeveel respect die mensen afdwingen bij de lokale bevolking. Diepe buiging voor die mensen. En kijk nu even hoe die migranten hier worden omzoomd door ik weet niet hoeveel organisaties. En zie ze hoe ze klagen als ze niet gelijk worden geholpen. Wat een wereld van verschil.

 • Inwoonster

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Dus wel.... Erger me daar vreselijk aan. Eigen initiatief om taalles te gaan nemen is ver te zoeken🙄

 • Wiebe

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Omwille van de sensatie worden in die uitzending mensen gevolgd van wie door hun gebrekkige taalbeheersing van tevoren vaststaat dat ze het op dat vlak zwaar gaan hebben. Als alles soepeltjes gaat heb je namelijk een saai tv-programma.

 • Inwoonster

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Als ik zou emigreren naar een ander land zou ik van tevoren al taalles gaan nemen.

  reageer
 • Sjaak

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Wat is de definitie van een "echte vluchteling"? Iemand die vlucht voor geweld of iemand die vlucht omdat hij/zij (vaak letterlijk) sterft van de honger? Beide zeer schrijnende voorbeelden van de werkelijkheid voor vele van onze medemensen. Vaak ook wel kleinerend "gelukszoekers" genoemd. Alsof een ieder van ons niet op zoek is naar geluk in zijn/haar leven.

 • Flevo

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Flevoburger, hoezo zou de echte vluchteling geen financiële middelen gehad hebben? Juist mensen met aanzien, zij die gestudeerd hebben , vormen een risico voor machthebbers, zij lopen juist snel gevaar. Helaas voor hen wordt hun kennis en kunde hier vaak niet gezien of erkend.

 • Flevoburger

    Do 25 april Donderdag 25 april

  @ Flevo
  Als zelfs die Timmermans ( geen kleine jongen binnen de EU ) a;l verklaard dat meer dan 50% van de vluchtelingen geen echte vluchtelingen maar economische vluchtelingen zijn......
  De echte vluchteling? Die heeft nauwelijks de middelen om hierheen te komen...

 • Flevo

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Uiteraard, als uw leven en die van uw kinderen op het spel staat, gaat u eerst rustig een taal leren alvorens te vluchten of voor uw kinderen een betere toekomst te gaan zoeken. Ooit statushouders gesproken, ik ben steeds weer onder de indruk van de moed en veerkracht die velen hebben en maak mij hoe moeilijk het is een totaal andere taal te leren, die in niets op hun eigen taal lijkt.

 • Reinhold

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Ik ben zelf buitenlander en moest nachts werken als schoonmaaksters om overdag naar het Goethe instituut te kunnen om Nederlands te leren. Onbegrijpelijk hoe mensen met het belasting geld verwend worden, zo leren de buitenlander nooit dat men iets moet doen om voorruit te komen. Dat de wethouder aan zich zelf denkt is normaal .

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Wicht

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Ik begrijp dat niet helemaal. Voor die taallessen worden vrijwilligers ingezet. Dat kost helemaal niets.

  reageer
 • Pieter

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Nou wat een pech geld weg.

  reageer
 • Rinus Rooyakkers

    Wo 24 april Woensdag 24 april

  Veel 'autochtone Nederlanders beheersen het Nederlands ook niet goed en zouden naar taalles moeten

  reageer
 • Klaas

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Haha, eens!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert