"Taalles buitenlanders dreigde in gevaar te komen"

LELYSTAD • Wo 24 april 2019 | 20:19 • Woensdag 24 april 2019 | 20:19

Omdat de taallessen voor buitenlanders in Lelystad in gevaar dreigden te komen, geeft de gemeente Lelystad eenmalig een bedrag van 150.000 euro aan Huis voor Taal en Vluchtelingenwerk Welzijn Lelystad. Deze twee organisaties geven verplichte en vrijwillige lessen Nederlands aan statushouders en arbeidsmigranten. De anderhalve ton is afkomstig van het Rijk.

Het is volgens wethouder Nelly den Os niet duidelijk hoeveel geld er voor dit doel de komende jaren nog van de landelijke overheid gaat komen. Daardoor bestaat de kans dat de bestaande deskundigheid en het niveau van de taalvoorziening uitgehold worden.

Van Rijk naar gemeente
Waarschijnlijk met ingang van 2021 wordt de verantwoordelijkheid voor inburgering overgedragen van het Rijk naar de gemeenten. "We weten niet precies wanneer dat gebeurt en ook niet hoeveel geld we daar dan nog voor krijgen", zegt Den Os. "Ook voorafgaand aan de invoer van die wet is er een gat, dus we hebben besloten met geld dat we over hadden het systeem dat we zo zorgvuldig hebben opgebouwd in ieder geval in stand te houden. Dat mag niet verdwijnen".

Taal belangrijk voor integratie
De wethouder vindt dat taal hét middel voor buitenlanders is om in te burgeren en een plekje te vinden in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Of de eenmalige subsidie goed wordt gebruikt, wordt gemeten aan de hand van de arbeidspaticipatie van statushouders en arbeidsmigranten. Ook wordt in de gaten gehouden of de animo om Nederlands te leren op z'n minst gelijk blijft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel