Friese Poort wil miljoen investeren in visserijschool

FLEVOLAND • Wo 24 april 2019 | 23:11 • Woensdag 24 april 2019 | 23:11

ROC Friese Poort wil een miljoen euro investeren in de ontwikkeling van de visserijschool op Urk. Het doel is om van Urk een landelijk kenniscentrum te maken op nautisch gebied. Zo kijkt het ROC naar een samenwerking met de Wageningen Universiteit.

Volgens directeur Durk Bijma van ROC Friese Poort is Urk de ideale locatie om het kenniscentrum neer te zetten. De vele visserijbedrijven uit het vissersdorp kunnen meehelpen met wetenschappelijk onderzoek. Vervolgens wordt de uitkomst van het onderzoek vertaald naar innovaties aan boord. Zo zou er gezocht kunnen worden naar alternatieven voor de door Europa verboden pulskorvisserij. Veel Urkers maakten gebruik van die vismethode met stroomstootjes.

Verder wil Bijma het ROC internationaliseren. "We hebben al leerlingen uit grote gebieden van Nederland, maar ook internationale studenten kunnen op Urk terecht. In de koopvaardij en visserij moet je vaarbewijzen hebben, je moet certificering hebben, je moet trainingen hebben. Dat kunnen wij allemaal verzorgen op Urk."

'Visserijhoofdstad van Europa'
Wethouder Geert Post is blij met het verbreden en verdiepen van de opleidingen. "Dat is echt een prachtige ontwikkeling voor Urk." Post is blij dat de mogelijkheid er nu is. Volgens wethouder Post is Urk al de visserijhoofdstad van Europa. "Maar dat willen we nog meer vorm en inhoud geven."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (3)

 • Nonsens

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Dat verstieren van wetenschappelijk onderzoek naar pulsvissen heeft ze nu net de das omgedaan.

  reageer
 • Heinus

    Do 25 april Donderdag 25 april

  In Urk. Niet op.

  reageer
 • Knielus

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Prima plan maar het zou geweldig zijn als er een specifieke opleiding komt voor nettenmakers... de hr Hartman schrijft dan wel een zielig verhaal dat Vcu niet kan leveren maar ze leiden ook absoluut geen goede bekwame mensen op! Daar laat Friese poort en Vcu al jaren enorme steken in vallen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert