Bewoners zorglocatie De Oester geëvacueerd tijdens brand

EMMELOORD • Do 25 april 2019 | 20:25 • Donderdag 25 april 2019 | 20:25

Negenentwintig bewoners van zorglocatie De Oester in Emmeloord zijn donderdagavond geëvacueerd nadat er brand was uitgebroken in één van de woningen. Volgens locatiemanager Marianne Swart raakte niemand gewond en kon iedereen op tijd het pand verlaten. In de zorginstelling aan de Oude Vlie wonen mensen met een licht verstandelijke beperking of een ernstig meervoudige beperking.

Volle bak
Volgens de brandweer ontstond de brand rond 20.15 uur in een cv-hok. Op dat moment waren er zes mensen in de woning en vier in een naastgelegen woning. "En er vond ook een soos plaats in het pand, dat doen we geregeld als avondactiviteit, en daardoor was het volle bak", aldus de locatiemanager. "Er waren meer mensen in het pand, maar daardoor ook meer mensen die konden helpen bij het ontruimen. Dat kwam heel fijn uit."

Hulp bieden
De bewoners werden geëvacueerd naar het nabijgelegen woonzorgcentrum Wittesteijn. Dat werd niet alleen gedaan door de aanwezige vrijwilligers en werknemers, maar ook door buurtbewoners die zagen dat er iets mis was. "Het enige wat door m'n hoofd schoot was ik moet wat aantrekken en hulp bieden. Het zijn bewoners die niet zoals ik kunnen lopen en reageren. Dus op dat moment ga je niet kijken, maar ga je helpen", aldus één van de betrokken omwonenden.

Na een paar uur konden de meeste bewoners weer terug naar huis, maar de woning waar de brand uitbrak is voorlopig onbewoonbaar. De zes bewoners van die woning slapen tijdelijk op een andere plek.

Trots
Bij de eerste melding was het niet zeker of er nog bewoners in het pand aanwezig waren. Daarom rukte de brandweer in groten getale uit. Naast het korps uit Emmeloord werden ook brandweerlieden uit Lelystad en Nagele met een hoogwerker opgeroepen. Zij konden de brand snel blussen.

"Gelukkig is het heel goed gegaan", vertelt de locatiemanager achteraf. "Ik ben echt heel trots op hoe iedereen gehandeld heeft en cliënten in veiligheid heeft kunnen brengen. Dat ging heel rustig en zonder paniek, ondanks dat het zo'n afschuwelijke situatie is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel