'Taalles is startpunt integratie'

LELYSTAD • Do 25 april 2019 | 21:01 • Donderdag 25 april 2019 | 21:01

"Nederlandse taalles is voor veel buitenlanders een startpunt om te integreren." Dat zegt Tosh Koot die Nederlandse taalles geeft in de Flevomeer Bibliotheek in Lelystad. Dankzij een eenmalige subsidie van 150.000 euro van de gemeente Lelystad aan Huis voor Taal en Vluchtelingenwerk Welzijn Lelystad kunnen de gratis lessen worden voortgezet.

Elke werkdag komen zo’n tien tot vijftien mensen voor de les. Die is speciaal bedoeld voor nieuwkomers, zegt Willy Goorsenberg van Huis voor Taal. "De lessen zijn voor huwelijksmigranten, arbeidsmigranten, maar ook voor vluchtelingen.” Het zijn geen traditionele taallessen maar Huis voor Taal probeert zoveel mogelijk aan te sluiten bij de behoefte van de mensen die de lessen volgen. “We proberen ze de taal spelenderwijs aan te leren."

Voor de meeste mensen is Nederlands best moeilijk. Een vluchteling uit Afrika vindt het leren van de taal vooral belangrijk om werk te vinden. "Niet zwart werk, maar wit werk", zegt hij beslist. En het kunnen spreken van Nederlands is gewoon belangrijk om opgenomen te worden in de maatschappij, zegt Tosh Koot van Huis voor Taal. "We hebben er allemaal baat bij dat deze mensen zo snel mogelijk integreren en hun rol in de samenleving kunnen gaan vervullen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel