Actiegroep strijdt tegen windmolens

SWIFTERBANT • Do 25 april 2019 | 22:35 • Donderdag 25 april 2019 | 22:35

Een groep boze inwoners van Swifterbant heeft zich verenigd in actiegroep De Windbrekers om de plaatsing van een aantal windmolens bij het dorp tegen te gaan. Ze hebben een brandbrief aan de gemeente Dronten gestuurd.

De actiegroep verzet zich in het bijzonder tegen vijf windmolens van 213 meter hoog die pal langs de rand van het dorp worden gezet. De tegenstanders zijn bang voor overlast door slagschaduw, geluid en horizonvervuiling. De verwachting is dat de overlast gezondheidsklachten gaat veroorzaken en dat de huizenprijzen in sommige buurten van het dorp gaan dalen. De molens maken onderdeel uit van het Windplan Blauw dat de Zweedse energiemaatschappij Vattenfall samen met windvereniging SwifterwinT ontwikkelt. In dat plan worden 74 bestaande windmolens rondom Swifterbant vervangen door 61 nieuwe, en in sommige gevallen grotere, windmolens.

Actie
Er ligt inmiddels een beroepschrift bij de Raad van State om de plannen tegen te houden. De hoogste bestuursrechter gaat op 2 juli de bezwaren behandelen. Ook willen de bewoners actie gaan voeren om leden van windvereniging 'SwifterwinT' op andere gedachten te brengen. De leden van die windvereniging zijn ook inwoners van Swifterbant.

'We willen niet tegenover elkaar komen te staan in dit dorp en willen daarom aan tafel met deze mensen", legt Ap de Boer van De Windbrekers uit. "We willen dat er gekeken wordt naar een andere plek voor deze vijf molens omdat er ruimte genoeg is in de omgeving. Ze mogen er gewoon niet komen op deze plek."

"Het kan niet zo zijn dat 6000 inwoners moeten lijden onder de plannen van 140 andere inwoners van het dorp", vertelt mede-lid Ad Moen van De Windbrekers.

'Geen slagschaduw'
Stephan de Clerck, de bestuursvoorzitter van SwifterwinT, zegt de zorgen van de actiegroep te begrijpen. Hij wil ze meteen een handreiking doen. "We gaan de slagschaduw verder minimaliseren als wij tot nu toe hebben gedaan. Zodanig dat er eigenlijk dan geen slagschaduw ontstaat op de woningen in het dorp."

De voorman van Swifterwint hoopt dat de aangekondigde maatregel ervoor zorgt dat de actievoerders tevreden zijn. "Je zal toch tot consensus moeten komen met elkaar; beide partijen moeten realistisch zijn."

De gemeente laat weten de zorgen van de inwoners van Swifterbant te delen en volgende week in gesprek te gaan met De Windbrekers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel