Justitie jaagt op Urker vogeltjesstroper

URK • Za 27 april 2019 | 13:17 • Zaterdag 27 april 2019 | 13:17

Justitie heeft maandenlang een Urker afgeluisterd en gevolgd met zenders om hem te pakken voor het stropen van vogeltjes. Stroperij werd uiteindelijk niet bewezen. Toch stond de Urker vogelliefhebber vrijdag voor de rechter voor het rommelen met pootringen. De officier van justitie wil hem 200 uur werkstraf geven en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden. En omdat de Urker al eerder een voorwaardelijk straf had voor zijn vogelhandeltje, mag hij die gaan uitzitten. Dat betekent sowieso een maand cel voor de Urker.

De Urker en zijn advocaat hadden geen goed woord over voor de afluister- en volgpraktijken van justitie. Die zouden zonder gegronde reden zijn en niet met de juiste machtiging. Justitie vindt dat de man handelt in vogels en dat hij verkeerde ringen om vogelpootjes doet, zodat het gekweekte vogels lijken terwijl het gevangen vogeltjes zijn.

De vogelkweker bekende dat hij was betrapt met een vangnet in een bos. Dat zou een éénmalige actie zijn geweest om een vuurgoudhaantje te vangen. Voor de rest had hij alle vogeltjes die hij verkocht of ruilde op een eerlijke manier gekregen. En de verkeerde ringen gebruiken had een praktische reden. Ze pasten goed en ze waren over, zo probeerde de Urker de rechter te overtuigen. Of dat lukt moet op 10 mei blijken want dan is de uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel