Met flinke investering wil gemeente cultuur dichter bij inwoner brengen

ALMERE • Ma 29 april 2019 | 19:28 • Maandag 29 april 2019 | 19:28

Meer geld voor amateurkunst, een plan van aanpak voor cultuur in elk stadsdeel en een betere aansluiting op het kunstvakonderwijs. Dat zijn enkele plannen van het stadsbestuur voor cultuur in Almere.

De ambities zijn benoemd in het Cultuurplan Almere 2019 - 2024. Aan het eind van die periode moet cultuur voor alle Almeerders dichtbij zijn, moet cultuur de ruimte krijgen om te groeien en moet cultuur vorm geven aan de identiteit van Almere. Ook komen er onderzoeken naar een museum voor grootschalige en multimediale kunst en naar een kenniscentrum om cultureel talent te stimuleren.

Cultuurtafels
De afgelopen maanden bezocht wethouder Hilde van Garderen alle stadsdelen in Almere. Ze organiseerde er zogenoemde cultuurtafels. Daar konden theatermakers, podiumkunstenaars en cultureel ondernemers aangeven hoe het cultuuraanbod in de stad kan worden verbeterd.

Om de ambities van de gemeente Almere te bereiken wordt de komende jaren structureel geld in de cultuurpot gestopt. Oplopend van 800.000 euro in 2019 en één miljoen in 2020, tot 1,25 miljoen in 2021 en 2022. Op donderdag 9 mei praat de gemeenteraad verder over het onderwerp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (19)

 • Greta Verduin

    Wo 1 mei Woensdag 1 mei

  Kunst = Kunst &
  al het andere = al het andere!

  De Overheid of Gemeente moet zich niet bemoeien met Kunst, die moet onafhankelijk zijn, niet afhankelijk van subsidies! Kunst hoort dus ook niet in hokjes ingedeeld te worden....
  Cultuur wordt vaak in 1 adem genoemd maar is totaal wat anders. Bijv. eetcultuur, muziekcultuur, verschillende culturen uit de hele wereld... jongerencultuur, noem maar op.
  De Overheid of Gemeente hoeft alleen te faciliteren, zoals ruimte beschikbaar te stellen of medewerking verlenen...
  Maar moet zich niet bemoeien met de inhoud! (wel met de techn.kanten bijv overlast in de wijk/handhaven)
  Op deze manier 'ontstaan' dan dingrn die je soms als 'Culuur' kunt benoemen, soms als 'Kunst' (maar: watt is Kunst?)
  Vis a Vis is zo'n goed voorbeeld. De gemeente Almere wilde een eigen Stadstheater en na jaren is het uitgegroeid tot een spektakulair buitentheater! Maar.....wat doet/wil deze gemeente nu??? Hetzelfde geldt voor WitchWorl en Haddock....waar de 'burgers' de bewoners dus, behoefte aan hadden. De Gemeente Almere maakt al jaren enthousist dezelfde fout: steeds opnieuw het wiel uitvinden!!! Hou daar eens mee op, dan.krijgen we eindelijk een 'stads-cultuur' ;-)

  reageer
 • Chris

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Hulde aan Hilde van Garderen. Eindelijk een wethouder die het begrijpt en een duurzaam, toekomst bestendig plan heeft geschreven. Almere heeft dringend behoefte aan culturele identiteit en dit plan is een grote stap in de goede richting!

  reageer
 • Oud Almeerder

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  zou het niet een goed idee zijn om alle jeugd in Almere gelijke kansen te bieden in talentontwikkeling op het gebied van kunst en cultuur? Zo zijn bijv. kosten van wekelijkse lessen voor kinderen voor instrumentale muziekles voor veel Almeerse gezinnen gewoonweg niet te betalen en blijft het iets voor een kleine minderheid/elite, wat niet zou moeten mogen....

  reageer
 • Arjan

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Goed idee, en dan geven we die wekelijkse lessen in gebouw De Kunstlinie aan de Esplanade, en dan noemen we het CKV :-) Hoe het stadsbestuur o.l.v. 'cultuurpartij' D66 dat instituut ooit kapot heeft kunnen maken...

 • Klaas

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Terwijl er nog steeds vele Almeerders van de Voedselbank afhankelijk zijn, gaan de Almeerse politici meer geld uitgeven aan kunst & cultuur. Lekker belangrijk. Wanneer gaan de Almeerse politici eens de juiste prioriteiten stellen?

  reageer
 • Zomaar een gedachte

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Iets waar animo voor is kan winst maken en behoeft dan ook geen overheidssteun. Zo werkt t bij t in de markt zetten van een product ook. Zo werkt t ook bij een horecabedrijf.
  Wanneer hier geen animo voor is dan dan gaan ze failliet.
  Wel moet er in gezamenlijkheid gekeken worden hoe je de omgeving er omheen aantrekkelijk kunt maken. Denk aan parkeerruimte, wel of niet betaald, denk aan inrichting van terrein, denk aan ov, denk aan afvalverzameling, denk aan veiligheid, etc, etc.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De Vries

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Schandalig. Er is maar een klein aantal inwoners dat behoefte heeft aan cultuur. En laten die paar het dan lekker zelf betalen. Investeer in dingen waar behoefte aan is en geef het terug aan alle inwoners.

  reageer
 • K

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Ach er is er weer een die het niet kan hebben dat er mensen bestaan die iets willen wat meneer/mevrouw niet wilt hoor.
  Er wonen honderdduizenden mensen in de regio maar één mening maakt alle verschil natuurlijk.

 • Bas

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Kunst en Cultuur is geen zaak voor de overheid. Geen belastinggeld in steken dus.

  reageer
 • K

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Dan snap je de rol van de overheid dus niet.

 • ABS

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Het belachelijke van de door de overheden gehanteerde term "cultuur" is dat ze zelf niet weten wat dat inhoudt. Cultuur is een breed begrip en omvat niet uitsluitend moderne kunst. Als moderne kunstenaars zelf de broek niet kunnen ophouden dan moet dat niet opgelost worden via een verkapte bijstandsregeling.
  Ik waag het zelfs te betwijfelen of het publiek daar wel op zit te wachten. Klassieke muziek, klassieke kunst, musea met erfgoed etc. worden stelselmatig genegeerd. Als dit verdwijnt, verdwijnt een stuk identiteit. "Moderne kunst" kan telkens opnieuw gemaakt worden, voor klassieke stukken en erfgoed geldt: weg=weg!

  reageer
 • Chris

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Het is een gegeven dat van alle cultuur die Almere podium biedt het moderne aanbod verreweg de meeste mensen aanspreekt. Dat zou u ook weten als u (beter) naar het publiek en de inwoners zou kijken en luisteren. Wat belachelijk is, is dat mensen in bepalende functies de ruimte krijgen (of grijpen?) om hun 'klassieke' (lees: stoffige, achterhaalde) persoonlijke smaak op blijven leggen in een jonge, moderne stad die daar overduidelijk al generaties niet meer op zit te wachten.

 • Rem Jacobsen

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Wat een super domme opmerking. Hoe bepaal jij nou welke kunst wél van waarde is en welke kunst niet? Hopelijk kom jij nooit in de culturele sector te werken want jij snapt er geen drol van. Succes met je ouderwetse misvattingen! Ik waag zelfs te betwijfelen of het publiek wel op jou en je niet-Almeerse opvattingen zit te wachten.

 • Wiebe

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Uit de reacties kan iedereen dus opmaken waarom ik de stad Almere, waar ik al meer dan twintig jaar woon, ooit zonder een traan te laten zal verlaten. Wat een armoedige cultuurbarbaren.

  reageer
 • As

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Is dit ook voor de bewoners gedaan: - De afgelopen maanden bezocht wethouder Hilde van Garderen alle stadsdelen in Almere. Ze organiseerde er zogenoemde cultuurtafels. Daar konden theatermakers, podiumkunstenaars en cultureel ondernemers aangeven hoe het cultuuraanbod in de stad kan worden verbeterd -
  Ik heb geen culturele behoefte en kennelijk veel Almeerders met mij ook niet aangezien er weinig interesse schijnt te zijn

  reageer
 • Yvonne Vermist

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Cultuur in Almere : graag met dat extra budget dan ook meer aandacht voor klassieke muziek ! Daar is nauwelijks aandacht voor in Almere.
  En ..... handen af van locatie Vis a vis. Prachtige theatermakers op unieke plek.

  reageer
 • Harry

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Gebruik dit geld voor belastingverlaging. Dan komt het geld in ieder geval weer ten goede aan hen die het ook inbrachten. Want blijkbaar is er dus teveel geld over.

  reageer
 • Mar M

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Vis a vis dwarsbomen, kasteel en wichworld krijgen niets en de toeristen een poot uitdraaien met 2,50 toeristenbelasting p.p.p.n. hondenbelasting achterhaalde belasting. Echt Almere kijk is waar je mee bezig bent. Waar blijft ons openlucht zwembad. Duurt ook al jaren.

  reageer
 • Harry

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Hondenbelasting is nog niet achterhaald. Wanneer de handhaving keihard is na overtreding (poep achterlaten) en de baasjes de hond aan de lijn houden waar het hoort, dan eerst afschaffen bespreekbaar maken.

 • Frans

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Sinds 1 januari jl. is er geen hondenbelasting meer in Almere.

 • Jeroen

    Ma 29 april Maandag 29 april

  Hatsee daar worden de culturele broedplaatsen van betaald! Hou toch eens op met het spekken van die cultuur freaks! Laat ze lekker zelf de broek ophouden, we kunnen die centen wel beter besteden...

  reageer
 • Ad

    Ma 29 april Maandag 29 april

  Weggegooid geld. Bouw er betaalbare huizen mee.

  reageer
 • K

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Weer lekker ongeïnformeerd en kortzichtig.

 • Senna

    Ma 29 april Maandag 29 april

  En maar strooien met geld bouw liever huizen van dat geld

  reageer
 • K

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  En geef eten aan die arme kindjes in Afrika. Neem alle winst van mensen in beslag als ze boven 2000 netto komen enz enz.
  Beetje realistisch blijven denken.

 • Kees

    Ma 29 april Maandag 29 april

  Bij Kaf zijn ze juist bezig om cultuur een luxegoed voor de elite te maken

  reageer
 • Nellie

    Ma 29 april Maandag 29 april

  En ondertussen Vis a Vis dwarsbomen...

  reageer
 • Boels

    Ma 29 april Maandag 29 april

  Waarom moet kunst en cultuur afhankelijk zijn van subsidies?

  reageer
 • Flevo

    Di 30 april Dinsdag 30 april

  Omdat cultuur anders een zaak voor elite wordt? Terwijl cultuur een onmisbaar onderdeel van de samenleving is ...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert