'Eikenprocessierups wordt een steeds groter probleem'

FLEVOLAND • Do 2 mei 2019 | 19:30 • Donderdag 2 mei 2019 | 19:30

De eikenprocessierups is weer in aantocht en dat baart een groep wetenschappers in Wageningen zorgen. Halverwege april is de gemeente Almere al begonnen met de bestrijding van de eikenprocessierups in de stad. Dit jaar is besloten meer bomen preventief te behandelen door een biologisch bestrijdingsmiddel op de bomen te sproeien.

De verwachting is dat er een record aan rupsen voor overlast gaat zorgen deze zomer. De leden van het Kenniscentrum Eikenprocessierups verbonden aan de Wageningen University & Research willen daarom om de tafel met overheden en gezondheidsdiensten.

Geen efficiënte bestrijding
Dit jaar komen er naar verwachting drie keer zoveel eikenprocessierupsen als in recordjaar 2018. Bovendien is een tweede soort rups - de dennenprocessierups - vanuit België in aankomst of mogelijk zelfs al in Nederland. "We hebben vorig jaar geconstateerd dat veel overheden overvallen zijn door de grote aantallen en daardoor niet efficiënt te werk gingen tijdens de bestrijding van de rupsen. Dat moet wat verstandiger in dit land," legt bioloog Arnold van Vliet uit.

"Als je het hele jaar rond ermee bezig bent en je kijkt waar ze zitten en dan kun je de rupsen vervolgens op het juiste moment preventief bestrijden. Dat kost ook nog eens minder geld."

Ook dennenprocessierups geeft overlast
Vorig jaar verdrievoudigde het aantal eikenprocessierupsen ook al ten opzichte van 2017. Volgens bioloog Arnold van Vliet wordt het ieder jaar erger. "De dennenprocessierups is mogelijk ook al in het land en geeft eenzelfde soort overlast: de brandhaartjes van de rups veroorzaken huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. Ook kan er een anafylactische shock, een heftige allergische reactie, ontstaan die dodelijk kan zijn", vertelt Van Vliet.

Het is volgens de wetenschappers daarom zaak om voorbereid te zijn en om een plan van aanpak te maken voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Binnenkort wil het Kenniscentrum Eikenprocessierups gemeenten en andere overheden benaderen voor een overleg.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel