Vertrek van ervaren wethouder Lodders verrast politici

ALMERE • Do 2 mei 2019 | 23:25 • Donderdag 2 mei 2019 | 23:25

Verrast. Dat zijn politici in Almere door het feit dat wethouder Jaap Lodders ermee stopt. Zijn laatste werkdag is al over een kleine twee weken, op woensdag 15 mei. Lodders heeft in een schriftelijke verklaring laten weten dat het wethouderschap te veel druk legt op zijn persoonlijke leven.

Die motivatie komt voor verschillende partijen uit de lucht vallen. "Hij had genoeg ervaring als bestuurder om te weten waar hij in Almere aan begon", zegt SP-fractievoorzitter Hans Everhard. Lodders was voorheen wethouder in Lelystad en gedeputeerde bij de provincie.

"Vanwaar die haast?" vraagt Frits Huis van Leefbaar Almere zich af. "Er wordt als reden privé-omstandigheden gegeven. Daar kun je nooit in treden. Maar dat je dan zegt: over twee weken ben ik weg, dat vind ik wel vreemd."

Persoonlijke of politieke redenen?
Doordat Lodders het bij een schriftelijke verklaring houdt en niet op vragen over zijn vertrek wil ingaan, ontstaat ruimte voor speculatie. Zo denkt Huis dat ook politieke redenen wel eens een rol gespeeld kunnen hebben. "Ik zag wel dat hij het zwaar had. Met name toen hij een motie van wantrouwen kreeg over het niet goed geïnformeerd hebben van de gemeenteraad over de Floriade." Huis constateert dat de rest van het college "hem liet zwabberen, terwijl ze allemaal die verantwoordelijkheid hadden moeten nemen".

PVV vermoedt link met Floriade
Ook bij de PVV kijken ze nadrukkelijk naar de Floriade. Lodders is verantwoordelijk voor de gemeentelijke financiën van het evenement. Een tweede motie van wantrouwen zou Lodders volgens fractievoorzitter Toon van Dijk niet overleven. Afgelopen keer steunden alleen oppositiepartijen de motie, de coalitiepartijen bleven Lodders steunen. "Een volgende keer zal het niet nog een keer lukken. Dat realiseert hij zich als ervaren bestuurder natuurlijk enorm goed. Ook coalitiepartijen kunnen een politieke doodzonde niet twee keer goedpraten."

De PVV denkt dat Lodders inziet dat er in het Floriade-dossier nog een keer een lijk uit de kast gaat komen. "En dan beter op deze manier vertrekken, is de gedachte", vermoedt Van Dijk. Hij gelooft dan ook niet zo in de reden die Lodders zelf aangeeft.

Opvolger staat nog niet in de startblokken
Overigens kwam niet alleen voor de buitenwereld de mededeling van Lodders als een verrassing, ook bij zijn eigen VVD zagen ze het niet ruim van tevoren aankomen. "Jaap Lodders heeft mij recent gemeld dat hij zal stoppen. Dat besluit respecteer ik en vind ik natuurlijk jammer. Het is vooral een persoonlijke afweging die hij heeft gemaakt", zegt fractievoorzitter Ulysse Ellian.

Ellian gaat nu op zoek naar een vervanger voor Lodders. "Mijn intentie is zo snel mogelijk. Het gaat immers om een ontzettend belangrijke functie. Alleen zorgvuldigheid is wel ontzettend belangrijk." Ellian verwacht dan ook enkele weken nodig te hebben en hoopt in juni de opvolger gevonden te hebben. Dat zal hij overigens niet zelf zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (22)

 • Michael

    Ma 6 mei Maandag 6 mei

  Ik heb Jaap leren kennen als een integer en aimabel mens. Ik wens hem succes voor te toekomst. En het zou de mensen hier sieren om eens te stoppen met de anonieme zwartmakerij
  en zwartgalligheid. Wel makkelijk om achter toetsenbord te oordelen over anderen...

  reageer
 • Rutger

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Ex-wethouder Herrema doet op Facebook een duit in het zakje. Immers ook door Beijer naar huis geschreven.

  reageer
 • Hannes;

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Conclusie, het debacle strategie Floriade/woonwijk is op een waardevolle manier niet meer te weerleggen!

  reageer
 • C

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Lodders wil gewoon 's avonds gezellig aan tafel een bordje mee eten..
  Dat is alles.

  reageer
 • Piet

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Het is toch een bekende uitspraak van politici om meer aandacht aan het thuisfront te gaan besteden (Bos en co) om vervolgens in een veel lucratievere functie in het bedrijfsleven op te duiken.lodders maakt geen gebruik van wachtgeld en waarom......hij heeft al lang een andere baan. Dit gaat hij over twee weken bekend maken en dan zegt hij dat hij dat op dit moment echt nog niet wist.......

  reageer
 • Nonsens

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Dat heeft hij al bekend gemaakt, lees je eerst eens in, voordat je onzin gaat roepen.

 • laat alle reacties zien
 • Ome Joop

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Nou... ontzettend...

  reageer
 • lelystedeling

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Wederom verlaat een ZEER ervaren politicus de almeerse politiek.
  Jaap, misschien kin je wederom Gedeputeerde worden in het nieuwe College van GS.?

  reageer
 • Jerry

    Za 4 mei Zaterdag 4 mei

  Jan, zoals alle politici en raadsleden. Ze zijn geen van alle betrouwbaar.

 • Jan

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Lelystedeling, alsjeblieft niet. Ik heb Lodders van nabij mee mogen maken. Machtspoliticus die de adviezen van zijn ambtenaren volkomen negeert. Daardoor maakt hij brokken, veegt van alles onder het tapijt, en heeft al een paar keer weg moeten vluchten. Zal nu ook wel weer zo zijn. Lodders is al te lang politiek actief geweest. Tijd voor een frisse geest.

 • Gebruiker

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Deze reactie is verwijderd door de redactie

 • Jan Posthuma

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  De kans dat er binnenkort een nieuw lijk uit de kast komt is natuurlijk levensgroot. Dan is het voor collega-Ypma ook einde verhaal: je kunt dingen niet blijven weglachen.

  reageer
 • Hmmmm

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Kan het zo zijn dat Lodders nu vol zicht heeft op het drvacle dat eraan zit te komen en daar politiek niet verantwoordelijk wil zijn? Er zijn al meerdere bestuurders uut het zinkende schip gestapt. Hih kan als wethouder namelijk niet hardop zeggen dat de Floriade wel eens de ondergang voor de gemeente Alnere wordt.

  reageer
 • Wiebe

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Hij houdt het netjes, waarschijnlijk is hij het gezeik namelijk gewoon kotsbeu.

  reageer
 • Lelystedeling

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Jammer dat een ervaren bestuurder deze keuze heeft moeten maken. Hij heeft ook heel veel goed werk verricht en is bovenal een man met een groot Flevolandgevoel.
  Ben alleen niet zo gelukkig met zijn nieuwe uitdaging. Maar wellicht dat men daar merkt dat Jaap ook een goed hart kan tonen voor een verantwoorde wildstand.

  reageer
 • Diforno

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  hij gaat geen gebruik maken van wachtgeld.. wat is het probleem?

  reageer
 • Hans

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Lodders moest als gedeputeerde het veld ruimen. Om voor een hem gunstige wachtgeld regeling in aanmerking te komen moest hij nog een jaartje door “werken”. Nu kan Lodders met 55 jaar thuis op de bank gaan zitten met riante wachtgeldregeling vanuit provincie. Tsja welke stratenmaker zou dat ook niet willen.

  reageer
 • Hans

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Lodders neemt geen wachtgeld van gemeente Almere aan maar hij is 7 jaar gedeputeerde van de provincie geweest en dat wachtgeld gaat hij echt wel opstrijken. Vergeleken bij het wachtgeld van de provincie waar hij als gedeputeerde ruim 190.000 euro verdiende is het wachtgeld van 1 jaar Almere een fooi. Ja dan kun je makkelijk zeggen ik hoef het wachtgeld van Almere niet.

 • Jessie

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Beter de artikelen lezen, hij neemt het wachtgeld niet. Daar kunnen anderen een voorbeeld aan nemen.

 • Nonsens

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Hij maakt GEEN gebruik van de wachtgeldregeling, lees je eerst eens goed in, voordat je onzin verkoopt.

 • René

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  De heer lodders is in dit college van b en w Almere de enige met lange bestuurlijke ervaring en kennis en die dat politiek ook uitstraalt. Misschien werd de onkunde om hem heen hem teveel.

  reageer
 • Freek 3

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Over zijn kennis heb ik geen idee. Maar mogelijk is het zeker.

 • Poldermens

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Ah, de mening van SP, leefbaar Almere en de PVV. Nee, maar die is echt reuze interessant...
  Not.

  reageer
 • Logisch nadenken?

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Speculatie of niet, de Floriade zal tot stand komen met schimmige ontwikkelingen die tot geheimhouding dwingt.
  Dergelijke venijnigen zaken brengt elk en één in een gewetens conflict, laat staan dat je gedwongen wordt om zo te handelen.Dus de Floriade is gedoemd slachtoffers te maken met grote verliezen en niet te vergeten het probleem van de eeuw voor Almere.Dus een lintje voor Almere.

  reageer
 • De Sjaak

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  De aap komt uit de mouw, de zoveelste bestuurder die het zinkende schip lees de Flopriade verlaat!

  reageer
 • Polderlady

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Waar ik me in dit bericht aan erger, is de aannames die worden beschreven. Gun een ieder, dus ook dhr. Lodders recht op privacy in plaats dat er een sfeer wordt gecreëerd waarbij het o zo makkelijk wordt met modder te gooien. Typisch PVV..., bah...

  reageer
 • Freek 3

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  De Sjaak wat bedoel met lekker links ? Wie of wat links? Lodders is Vvd.

 • Jessie

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Zo Sjaak heb jij je kopje thee al op? Kom toch eens met wat anders. Ik geef hem gelijk dat hij het privé houd. Waar bemoeien anderen zich mee.

 • De Sjaak

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Wegkijken, bagitaliseren,pappen en nathouden theedrinken en ondertussen vette salarissen en onkosten binnen harken typisch links bah

 • Mbro

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Kijk eens in de spiegel, wie gooit er eveneens met modder?

 • wijnschenk

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  verbaasd mij dat Dhr Lodders mij nooit heeft gebeld of gemaild.
  ken hem hij kent mij.
  heb al lang uitgewerkt plan om Floriade winstgevend te maken.
  voel me een beetje als de uitvinder van de auto op water.
  niemand wil het weten horen.
  denk andere belangen groter dan winst.
  ik ga maar weer vissen.

  reageer
 • Cindy-Lou

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Floriade tot een succes? Ben bang van niet. Wie gaat er naar een veredelde woonwijk die je na een half jaar gratis kan bezoeken. De vorige deelnemende gemeentes hebben Almere gewaarschuwd, maar ze gaan gewoon door. En wie kan dadelijk de rekening betalen? Wij Almeerders. Ze hadden op tijd de stekker eruit moeten trekken toen dit nog kon. Neem nu dat kasteel. Dat staat volledig te verpauperen. Daar hadden ze de Floriade kunnen doen met prachtige kasteeltuinen. Daar hadden we veel meer aan gehad dan aan een nieuwe woonwijk. Dan hadden de bedrijven ook gewoon kunnen blijven en er bij betrokken worden. Had dan ook veel geld bespaard. Maar de gemeente luistert niet naar zijn burgers en doet gewoon waar ze zin in hebben.

 • Albert

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Groot gelijk, 1 grote slangenkuil vol met draaikonten waar je continu door in de maling wordt genomen, Heer Lodders veel succes buiten de politiek.

  reageer
 • Bennie D.

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  Er gaan nog meer wethouders sneuvelen op die Floriade! Ik snap Lodders wel

  reageer
 • Dr. Jake

    Vr 3 mei Vrijdag 3 mei

  De ratten verlaten een voor een het zinkende schip (dat Flopriade heet). (En laten de almeerse burgers met de brokken(=kosten) achter.).

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert