Vertrek van ervaren wethouder Lodders verrast politici

ALMERE • Do 2 mei 2019 | 23:25 • Donderdag 2 mei 2019 | 23:25

Verrast. Dat zijn politici in Almere door het feit dat wethouder Jaap Lodders ermee stopt. Zijn laatste werkdag is al over een kleine twee weken, op woensdag 15 mei. Lodders heeft in een schriftelijke verklaring laten weten dat het wethouderschap te veel druk legt op zijn persoonlijke leven.

Die motivatie komt voor verschillende partijen uit de lucht vallen. "Hij had genoeg ervaring als bestuurder om te weten waar hij in Almere aan begon", zegt SP-fractievoorzitter Hans Everhard. Lodders was voorheen wethouder in Lelystad en gedeputeerde bij de provincie.

"Vanwaar die haast?" vraagt Frits Huis van Leefbaar Almere zich af. "Er wordt als reden privé-omstandigheden gegeven. Daar kun je nooit in treden. Maar dat je dan zegt: over twee weken ben ik weg, dat vind ik wel vreemd."

Persoonlijke of politieke redenen?
Doordat Lodders het bij een schriftelijke verklaring houdt en niet op vragen over zijn vertrek wil ingaan, ontstaat ruimte voor speculatie. Zo denkt Huis dat ook politieke redenen wel eens een rol gespeeld kunnen hebben. "Ik zag wel dat hij het zwaar had. Met name toen hij een motie van wantrouwen kreeg over het niet goed geïnformeerd hebben van de gemeenteraad over de Floriade." Huis constateert dat de rest van het college "hem liet zwabberen, terwijl ze allemaal die verantwoordelijkheid hadden moeten nemen".

PVV vermoedt link met Floriade
Ook bij de PVV kijken ze nadrukkelijk naar de Floriade. Lodders is verantwoordelijk voor de gemeentelijke financiën van het evenement. Een tweede motie van wantrouwen zou Lodders volgens fractievoorzitter Toon van Dijk niet overleven. Afgelopen keer steunden alleen oppositiepartijen de motie, de coalitiepartijen bleven Lodders steunen. "Een volgende keer zal het niet nog een keer lukken. Dat realiseert hij zich als ervaren bestuurder natuurlijk enorm goed. Ook coalitiepartijen kunnen een politieke doodzonde niet twee keer goedpraten."

De PVV denkt dat Lodders inziet dat er in het Floriade-dossier nog een keer een lijk uit de kast gaat komen. "En dan beter op deze manier vertrekken, is de gedachte", vermoedt Van Dijk. Hij gelooft dan ook niet zo in de reden die Lodders zelf aangeeft.

Opvolger staat nog niet in de startblokken
Overigens kwam niet alleen voor de buitenwereld de mededeling van Lodders als een verrassing, ook bij zijn eigen VVD zagen ze het niet ruim van tevoren aankomen. "Jaap Lodders heeft mij recent gemeld dat hij zal stoppen. Dat besluit respecteer ik en vind ik natuurlijk jammer. Het is vooral een persoonlijke afweging die hij heeft gemaakt", zegt fractievoorzitter Ulysse Ellian.

Ellian gaat nu op zoek naar een vervanger voor Lodders. "Mijn intentie is zo snel mogelijk. Het gaat immers om een ontzettend belangrijke functie. Alleen zorgvuldigheid is wel ontzettend belangrijk." Ellian verwacht dan ook enkele weken nodig te hebben en hoopt in juni de opvolger gevonden te hebben. Dat zal hij overigens niet zelf zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel