BeekmanKlinieken krijgt patiëntendossiers terug

LELYSTAD • Di 7 mei 2019 | 10:50 • Dinsdag 7 mei 2019 | 10:50

BeekmanKlinieken krijgt zijn patiëntendossiers terug van de curatoren van het failliete MC Zuiderzee. Daarover is een deal bereikt voorafgaand aan een rechtszaak die BeekmanKlinieken had aangespannen tegen het St Jansdal ziekenhuis.

De patiëntendossiers zijn van mensen die onder behandeling staan bij Beekman. De kliniek voor plastische chirurgie is gevestigd in het Lelystadse ziekenhuis, maar is een zelfstandige organisatie.

Voor de opslag van patiëntgegevens werd gebruik gemaakt van het computersysteem van het MC Zuiderzee. Toen dat ziekenhuis failliet ging, ontstonden er problemen voor Beekman. De plastisch chirurgen konden de patiëntendossiers niet zomaar meer raadplegen.

BeekmanKlinieken gaf aan dat patiëntendossiers door de curatoren zijn overgedragen aan het St Jansdal. Iets dat niet mag volgens de advocaat van de chirurgie-kliniek, aangezien Beekman de behandelaar was en niet het failliete MC Zuiderzee.

Verbaasde patiënten
Twee patiënten van BeekmanKlinieken, die aanwezig waren tijdens de rechtszaak, zijn niet te spreken over de gang van zaken. Ze gaven aan verbaasd te zijn dat het ziekenhuis hun gegevens zomaar in handen had. Volgens de patiënten bevatten hun dossiers privégegevens, die niet zonder toestemming gedeeld mogen worden. Het ziekenhuis heeft daarvoor in één geval excuses voor aangeboden.

De vraag blijft of het St Jansdal contactgegevens van Beekman-patiënten heeft gebruikt om hen te benaderen. Op die manier zouden patiënten 'gestolen' zijn van BeekmanKlinieken. Volgens de advocaat van BeekmanKlinieken is dat het geval.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (10)

 • Wiebe

    Wo 8 mei Woensdag 8 mei

  "BeekmanKlinieken krijgt zijn patiëntendossiers terug" - die dossiers zijn helemaal niet van de BeekmanKlinieken, die zijn van de patiënten en van niemand anders!

  reageer
 • Smiley Miky

    Di 7 mei Dinsdag 7 mei

  Jammer dat het niet tot een rechtszaak kwam nu blijft de vraag waar is de grens bij dit soort praktijken ?

  reageer
 • Ria

    Di 7 mei Dinsdag 7 mei

  Mooi, hopelijk het begin van de rest.
  Heb horen zeggen dat de orthopeden die ook voor zich zelf zijn begonnen, patienten voor runtchen foto's en lab. ook niet naar het st.jansdal mogen sturen.
  Los dit ook nog even op.
  SEH 24/7 open, verloskunde weer op volle toeren.
  Dag en nacht verpleging en Lelystad is tevreden.

  reageer
 • S. de Liefde

    Di 7 mei Dinsdag 7 mei

  Ongeacht hoe je over het hele gebeuren denkt (en ja, ook ik heb zo mijn bedenkingen), de mensen die het Ziekenhuis St Jansdal Lelystad om de haverklap de bijnaam Het Tranendal geven... Doe toch eens volwassen en noem het beestje bij de naam...

  reageer
 • Marc

    Wo 8 mei Woensdag 8 mei

  Tjonge, tuurlijk gebeuren in een tijd van faillissement en overgang naar een nieuwe organisatie vreemde/ongewenste dingen....best complex allemaal. Vergeet niet dat deze situatie te maken heeft met oa. met het stelselmatig afkraken, vermijden en kapotmaken van het vorige ziekenhuis. Ik kan mij de spandoeken destijds nog herinneren: “ zeg schat ik niet naar Lelystad” etc....Geen patiënten, geen inkomsten...gevolg in Flevoland: versplintering van de zorg en voormalig medisch specialisten die financieel aan het infuus van het vorige ziekenhuis zaten, die vechten om de patiënt in dit gebied voor de eigen centjes...heeft niets te maken met patiëntenbelangen.....

  Ga er maar eens aanstaan als St. Jansdal om de boel op orde te krijgen......kortom, de bevolking heeft zelf hieraan bijgedragen...

 • Joop

    Di 7 mei Dinsdag 7 mei

  Het geven van bijnamen is een zeer normale bezigheid, ook voor volwassenen. En in dit geval heeft het Tranendal die bijnaam zelf met verve verdiend. Treurige organisatie.

 • Bart van der Kolk

    Di 7 mei Dinsdag 7 mei

  Mooi bericht! Nu de kaakchirurg(Pieter Steinmetz) nog.. Toegang tot alle dossiers (van zijn patiënten!, niet van het zgn. St Jansdal) en geen weigering meer van dat rare Tranendal om openheid van zaken te geven. Ik geef Tranendal nog een jaar, dan zijn beide vestigingen failliet, en worden ze weer overgenomen. En dat is goed, want Lelystad verdient een volwaardig en financieel gezond ziekenhuis, geen constructie tussen een klein ziekenhuisje en een soort kliniekje, met steun van een zorgverzekeraartje.. De minister heeft ook gefaald met zijn 'toegezegde steun', het komt er op neer dat het zorgsysteem in Nederland behoorlijk failliet is...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • KC

    Di 7 mei Dinsdag 7 mei

  Dit is mooi voor Beekman. Nu nog 2 rechtszaken te gaan en wel die van reumatologen en een van de kaakchirurgen. Die curatoren zijn aardig de mist ingegaan, maar ook het St. Jansdal die patiënten aanschrijft.

  reageer
 • Jan

    Di 7 mei Dinsdag 7 mei

  Volgens mij is het wettelijk zo, dat wat op moment van faillissement in "bezit" is van het bedrijf dat failliet gaat mee gaat in het faillissement.
  Maar dat een ziekenhuis, in belang van patiënten, dossiers achterhoudt is idioterie en doen ze precies wat ze andere artsen verwijten, benaderen van de patiënten van een ander. Wat u niet wil dat u geschied.......

  reageer
 • Nonsens

    Di 7 mei Dinsdag 7 mei

  @Joop, ik denk dat het probleem hier was, dat de patienteninfo OP de systemen van het ziekenhuis stond en dus onder beheer van de curator.

 • Joop

    Di 7 mei Dinsdag 7 mei

  Nee, andermans bezit kan uiteraard niet mee gaan in een faillissement. De gegevens van Beekman klinieken waren niet van het failliete ziekenhuis, en zijn dus ook geen deel van het faillissement. Net zoals dat ook de medische apparatuur van Beekman geen deel was van het faillissement.

 • kees d.

    Di 7 mei Dinsdag 7 mei

  de curator heeft nog wel meer blunder begaan! Was zij nieuw in het vak of werd zij geïntimideerd door het Zilveren Kruis?

  reageer
 • CV

    Di 7 mei Dinsdag 7 mei

  Kijk naar haar CV ze is bepaald geen domme tante..

 • Jan

    Di 7 mei Dinsdag 7 mei

  Tijd om de curatoren en het Tranendal ook strafrechtelijk te vervolgen voor deze schending van de privacy van patiënten van Beekman klinieken.

  reageer
 • Inwoner

    Di 7 mei Dinsdag 7 mei

  Het lijkt me dat de patiënt zelf prima bepalen waar hij of zij behandeld wil worden. Dit is toch beschamend alsof je eigenaar bent van een ziekenhuis!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert